Ingredienser i din hudvård – så får du bättre koll

När du står i butiken och ska välja ut en ny ansiktskräm eller serum kan det vara svårt att veta vilka ingredienser din hudvård bör innehålla. Följden blir att du de lurar dig med coola förpackningar som lovar sammetslen hy eller en föryngring på 10 år. Därför är det viktigt att inte endast gå efter utsidan. Det är ju klyschigt nog är insidan som räknas. För många är innehållsförteckningen bara pyttesmå bokstäver med ord man inte förstår. Men om du försöker sätta dig in i vad ingredienserna faktiskt gör med din hy blir det enklare att välja rätt. För även om hyllorna står fulla med produkter kan du med rätt kunskap sålla bort det som inte passar din hud. 

Du kan uppleva hudvård som komplicerat när ord du läser svåra ord på etiketter och bipackssedlar. Nedan följer magiska burkar med ingredienser för just din hudtyp och hudvård. Vissa produkter kan många använda, medan andra bara fungerar på specifika hudproblem. Så ta dig tiden att sätta dig in i det, du kommer inte ångra dig! 

Bild på fyra burkar som innehåller olika ingredienser inom hudvård. En gul burk mot rynkor innehåller retinol, ceramider, mjölksyra, peptider, B3/niaacinamid, AHA-syra, hyaluronsyra och Q10. En blå burk mot oren hud inenhåller Hyaluronsyraa, retinol, peptider, ceramider, AHA-syra, panthemol, mjölksyraa, sarkosin, pre- och probiotika. En grön burk mot fet hud innehåller ceramider, mjölksyra, BHA-syra, B3/niacinaamid, hyaaluronsyra och sarkosin. En rosa burk mot torr hud innehåller ceramider, antioxidanter, glycerin, AHA-syra, c-vitamin, hyaluronsyra, paanthenol, PHA-syra och pre- och probiotik.
Burkar med ingredienser mot rynkor och oren, fet och torr hud.

Lexikon – ingredienser i hudvårdsprodukter

AHA-syra
AHA (Alpha hydroxy acid) är ett samlingsnamn för syror som exfolierar, d.v.s. som rengör på djupet. De vanligaste av dessa syror är mjölksyra, mandelsyra och glykossyra som båda kommer från naturen. AHA-syran förekommer ofta i så kallade enzymepeelingar, som löser upp pormaskar och döda hudceller vilket är bra för hud med pigmenteringar, rynkor, akne och torr hy utan glow. Med en AHA-syra blir huden jämnare.  

Antioxidanter
Genom en dålig livsstil som fet mat, rökning, stress och för lite sömn kan fria radikaler skapas i vår kropp. Dessa påverkar vår hud inifrån men kan motverkas med hjälp av antioxidanter. C- och E-vitamin samt mineraler exempel på ingredienser du bör involvera i din hudvård. Dessa skyddar mot giftiga ämnen i vår omgivning och gör att huden inte föråldras i förtid eller blir torr och näringsfattig. 

A-vitamin/retinol
A-vitaminen, eller retinol som den också kallas, består av små molekyler som går djupt ner i huden och påverkar kollagen och elastin. Detta leder till en yngre och mer spänstig hy och är vanligt förekommande för de som börjat få rynkor och fina linjer. Eftersom A-vitamin/retinol skyndar på cellförnyelsen fungerar den även bra mot solskador och pigmentförändringar. Den har dessutom en bra påverkan på oren hy och används ofta i produkter mot akne. 

BHA-/salisylsyra
BHA-syran tar sig ner på djupet och rengör i talgkörtlarna vilket gör den effektiv när det kommer till fet hy, porer och akne. Men eftersom den verkar mot fettet kroppen själv producerar blir det extra viktigt att återfukta efter du applicerat produkten. Annars blir resultatet en torr hy vilket gör att talgkörteln kommer arbeta ännu hårdare vilket ger motsatt effekt. Huden blir solkänslig efter en syrabehandling vilket kräver SPF. 

B3-vitamin/niacinamid
B3-vitamin, eller Niacinamid som det också kallas, arbetar mot talgproduktionen, fina linjer och skapar en jämnare hudton och en starkare barriär. Den verkar även mot tilltäppta porer, vilket gör den till en given produkt för de med fet hy, men även för den med ålderstecken. 

Ceramider
Ceramider liknar hudens egna byggstenar och arbetar för en långvarig återfuktning med en jämn och len hudton. Utomstående påfrestningar som sol och avgaser, men även åldrande påverkar kroppens egna förmåga att tillverka ceramider. Därför fungerar ämnet för alla hudtyper. Den fungerar bäst om den kombineras med antioxidanter eller niacinamid, retinol eller peptider. 

C-vitamin
Som en del av antioxidantfamiljen skyddat C-vitamin mot fria radikaler. Den är även till för dig som vill få mer lyster och fukt och fungerar bäst tillsammans med lipider och vitamin E. 

E-vitamin
Likt vitamin C arbetar E-vitaminen mot fria radikaler som en del i antioxidantfamiljen. Den är antiinflammatorisk och bygger upp en motståndskraft mot rodnad och solskador och verkar mot förtidigt åldrande. 

Glycerin
Glycerin binder fukt och verkar mest i det översta hudlagret. Eftersom effekten av detta blir en återfuktad och elastisk hy gör det också att andra produkter lättare tar sig igenom det översta hudlagret. 

Hyaluronsyra
Hyaluronsyra (HA) finns naturligt i huden och är den mest fuktbindande ingrediensen när det kommer till hudvård. Den främjar cellförnyelsen och gör huden slätare. HA ger en fyllig (plumpande) känsla av just fukt och passar för alla hudtyper men lite extra för dig som arbetar för ett glow. Stora hyaluronmolekyler verkar på det övre hudlagret som en skyddande barriär, medan de mindre går ned mellan cellerna och fyller ut. 

Lipider
Fetter som finns naturligt i huden och som binder ihop de döda hudcellerna och tillsammans bildar det övre hudlagret.

Mjölksyra
Är en AHA-syra som exfolierar och binder fukt. Den är mild men behöver ändå provas varsamt på känslig hy. Solskyddsfaktor efter behandling är att rekommendera.

Panthenol
Panthenol (eller Provitamin B5) verkar lugnande på en torr och irriterad hud. Extra bra för dig som har en känsla hy som behöver ingredienser med reparerande och lugnande egenskaper i din hudvård. Den fungerar också antiinflammatoriskt på aknebenägen hy. 

Peptider
Peptider är till för dig med en mogen hy som vill pigga upp. De verkar på djupet och sätter igång exfolieringsprocessen vilket gör dem bra i kombination med en rengöring. Då den även förstärker barriären bör den användas  kombination med vitamin A/retinol som annars kan vara ganska starkt mot en känslig hud. Du som vill föryngras med hjälp av naturliga ingredienser som redan finns i din kropp borde leta efter produkter med peptider. 

PHA-syra
PHA-syrans främsta egenskaper är att återfukta och binda fukten till huden. Den är betydligt mildare än de andra syorna, men tar ändå bort döda hudceller. 

Probiotika/prebiotika
Pre- och probiotika är bakterier som är bra både för vår insida, men även för vår hy. Dessa håller dåliga bakterier borta vilket leder till en bättre miljö för de goda på vår hud. På så vis motverkar pre- och probiotika oren och känslig hud, vilket är bra för dig med akne eller eksem. 

Q10
Även Q10 går under antioxidantfamiljen och skyddar huden mot fria radikaler. Den syns ofta i produkter mot rynkor och verkar uppstramande och utjämnande. Fungera både på naturligt föråldrad hud, eller på linjer som uppstått från solexponering. 

Retinol
Se A-vitamin. 

Sarkosin
Sarkosin är en aminosyra som tar bort oljighet och ovälkommen glans. Den verkar även porminskande vilket ger ett renare intryck. 


Det finns en mängd olika ingredienser du kan stoppa in i din hudvård och rutin. Det blir därför viktigt att börja med att ta reda på din hudtyp. Är det så att du lider av många olika hudåkommor kan det vara svårt att veta vilka ingredienser du kan kombinera. Prata med din hudterapeut så kan ni tillsammans hitta det som passar dig.

Du kan enkelt ladda ner hela vårt lexikon för att lära dig mer om ingredienserna.