Är det dags för ert barn att få ett eget rum? Eller är det befintliga i behov av förnyelse? Behöver ni tips på hur ni ska inreda barnrum?

I det här inlägget ger vi er tips på hur ni kan inreda ett riktigt mysigt barnrum som samtidigt är praktiskt. Vi tycker det är viktigt att barnrum främjar lek, bus och lärande. Vi tror starkt på att inredningen i ett barnrum behöver spegla det för att skapa en lekfull atmosfär.

Läs vidare och låt dig inspireras!

Inred en mysig läshörna i rummet!

Att få barnen till att vilja läsa böcker i tidig ålder är lättare sagt än gjort. Du som vuxen behöver lägga ner tid på att göra läsning till något inbjudande. Ett tips som vi har är att skapa en mysig läshörna som bjuder in till både högläsning. Hörnan kan även användas av barnen själva. De kan då sitta och bläddra i böcker på egen hand. 

En läshörna behöver varken vara särskilt dyr eller svår att göra. Bjud in ditt barn till att själv vara delaktiga i skapandet av läshörnan. Om barnen själva får bestämma hur läshörnan ska se ut, är chansen större att de faktiskt vill vara i den.

Det första ni behöver bestämma är hur ni ska skilja av läshörnan från resten av rummet. En avskild plats gör det hela lite mer spännande. Tips kan vara att använda en loftsäng och göra utrymmet under sängen till en koja. Ni kan använda vikväggar för att skilja av en hörna från rummet eller hänga draperier eller annat typ av tyg i taket med hjälp av gardinskenor. 

Synlig förvaring vid läshörnan är ett annat bra tips! Om böckerna är synliga och barnen kan komma åt dem själv, bjuder detta in till en mysig lässtund. Det är också så att små barn väljer sagor utifrån bilderna på framsidan av boken. Ni kan använda tavellister för att rada upp böcker, eller ha korgar på golvet där böckerna kan ligga. 

Gör högläsningen till något kreativt!

Kreativitet är A och O när det kommer till inlärning för små barn, och det är klart att en läshörna kommer kunna bidra till utvecklade förmågor hos era barn. Vi tycker att vuxna ska försöka väcka en saga till liv! Många barn lyssnar och lär sig bättre när de får hålla på med annat samtidigt. Kanske kan det sitta en speciell läs nalle i hörnan som barnen endast får ha vid högläsning? Nallen kan bli en kompis till ditt barn som också lyssnar på samma saga som barnet. Ett annat tips är att göra en sagoväska. I väskan kan du som vuxen ha packat ner olika saker som kan relatera till sagan, och vartefter tas dessa sakerna upp. Efter sagans slut kan du och barnet diskutera sakerna tillsammans i ett försök att återskapa det barnet nyss hört. 

Om ni vill läsa mer om ämnen som berör högläsning och inlärning kan ni göra det här.

Skapa en ombonad atmosfär runt om sängen!

Att känna sig trygg i sin säng är viktigt för barn. Det är mycket tankar som kan komma i samband med läggdags såsom om det finns monster under sängen eller om jultomten verkligen är riktig. 

Det ni bör ha i åtanke när ni ska inreda barnrum är att göra sängen till en ombonad plats. Mycket kuddar och filtar skapar en mysig atmösfär. En sänghimmel är också populärt då det avskärmar barnet från resten av det mörka läskiga rummet. En vuxen som barnet kan lita på är den ultimata tryggheten, så det är viktigt att göra området tillgängligt för dem också att sitta en längre stund. Placera en trevlig fåtölj jämte sängen, ett rymligt nattduksbord med bra förvaring och en bra lampa för synens skull. 

Ibland kan det vara svårt att hitta tid på dagen för högläsning för sitt barn och då kan en saga innan läggdags vara räddningen! Att få läst för sig på kvällen kan verka lugnande, och att en vuxen sitter jämte barnet innan detta ska sova utsöndrar trygghet. Ha böcker lättillgängligt att ta fram om det skulle behövas, eller hitta på en helt egen historia! 

Textilier & belysning skapar en mysig stämning i barnrummet!

Något som gör stor skillnad i rum är mattor, gardiner, kuddar, sängkläder och filtar. Vi rekommenderar att satsa på mörkläggningsgardiner när ni ska inreda barnrum. Detta för att hålla ljuset ute på morgonen då barn tenderar att vakna tidigt när det blir ljust, och det är inte alltid så uppskattat hos trötta vuxna!

Det är oerhört populärt idag inreda barnrum som går i väldigt neutrala färger, vilket såklart är snyggt, men kanske inte alltid det allra roligaste för barnen. Små barn tenderar att se klara färger mycket bättre vilket man kan ha i åtanke när man väljer färgskala. Större barn borde få bli involverade i hur de vill ha det, de kanske har en favoritfärg eller något särskilt tema dem tycker om. Lyssna på hur barnen vill ha det och involvera det i din plan som vuxen, det är trots allt barnets rum och inte den vuxnes. 

En annan sak att ha i åtanke är att vissa textilier är lättare att underhålla än andra. Beroendes på ditt barns ålder kan det råkas spillas, dreglas eller kissas på och då är det skönt om det går att slänga in i tvättmaskinen utan någon större eftertanke. 

Inred med roliga & lekfulla dekorationer!

Här kan man låta fantasin flöda ordentligt, men det allra bästa är att inreda barnrummet med barnets egna leksaker. Använd stora gosedjur som en prydnad på golvet, dockor i bokhyllan och tågbanan kan stå framme som en fin detalj! Böcker kan du som vuxen sprida ut på bord, i en mysig hörna och bredvid sängen. Sakerna kommer inte funka som något stilleben, och det är det som är tanken. Ju mer tillgängligt du gör det för ditt barn med leksaker, gosedjur och böcker, ju mer kommer dessa saker användas. Tipset om att sprida ut böckerna i rummet är ett superbra tips då vi blir påminda om den dagliga läsningen och hur viktig den är. Detta tips kan man ta med sig i varje rum i sitt hem, och inte bara gällandes barnböcker. 

Andra lekfulla dekorationer som också kan vara lärorika är vimplar och posters. Idag kan du hitta dessa med alfabetet, olika siffror och annat kul som inkluderar lärande och funkar då inte enbart som ett stilleben. 

Behöver ni motivera ert barn ännu mer till att få hen att läsa? Ta del av våra tips i inlägget om hur du motiverar ditt barn till läsning.