Kaffet, det svarta guldet, får många av oss att vilja gå upp på morgonen. Den första koppen, och de efterföljande är såklart dagens höjdpunkt. Men när ska du egentligen dricka kaffe? Och i vilka mängder? För att få de bästa resultaten av den härligaste drycken vi svenskar har så finns det absolut tidpunkter där du ska dricka kaffe om dagarna. Vi har gjort en djupdykning i vid vilken tidpunkt det är bäst att dricka kaffe.
Kaffet, livets brygd enligt många, och framförallt svenskarna. Visste du till exempel att svenskar och norrmän dricker mest kaffe per person i hela världen? Så till denna gudomliga brygd, som många dricker varje dag krävs det såklart att man vet när man ska dricka den. För tänk om du inte optimerar kaffets härliga kick av koffein. Visste du till exempel att våra hormoner, och deras nivåer, påverkar hur mycket koffein våra kroppar tar till sig?
Den bästa tidpunkten för kaffe är när ditt kortisol är lågt!
Kortisol är det hormon som får oss människor att piggna till, kortisol kallas också för vårt stresshormon. Det är det som gör oss alerta och medvetna vid stressiga situationer. Våra kortisolnivåer är också som högst på morgonen. Mellan 08 och 09:30, vilket kanske är då du tar din första kopp kaffe? Kortisolnivåerna har däremot en stor effekt på huruvida vi tar till oss det ljuva koffein det svarta guldet innehåller eller inte. Kortisol hämmar nämligen koffeinet och hur våra kroppar tar emot det.
En annan effekt av att dricka kaffe med höga kortisolnivåer är att vi enklare blir beroende av koffeinet. Något man kanske inte förväntar sig av en kopp kaffe på morgonen! Att vara beroende av kaffe är något många skämtar om, men det kan också te sig negativt för vår hälsa. Om man till exempel har magkatarr kan ett beroende av kaffe nästan endast stjälpa en. Vissa måste till och med sluta dricka kaffe. Men genom att anpassa sig till våra naturliga kortisolnivåer så kan man faktiskt komma runt det ihärdiga beroendet av kaffe och kanske fortfarande kunna dricka det trots magkatarr eller andra hälsoproblem.
När kortisolnivåerna är höga så minskar alltså effekten av koffeinet, vilket i sin tur gör att vi kan dricka mer än vad vi vanligtvis kan och därmed blir mer benägna till att bli beroende. Spännande va?
Sambandet mellan hur vi hanterar koffein, och när vi mest behöver det, håller sig alltså inte inom ramarna för när vi brukar dricka kaffe. Tidigt på morgonen, mitt på dagen och precis när en vanlig arbetsdag slutar är alltså de värsta tidpunkterna för en liten kopp kaffe. För just då har du höga kortisolnivåer, och du kommer inte kunna njuta av koffeinet kaffet så vackert ger dig. Men när ska du egentligen dricka kaffe, om de vanligaste tiderna man dricker det på inte är optimalt? Det ska vi såklart berätta!
Vid dessa tidpunkter ska du dricka kaffe!
Nu när vi har förstått att vid kortisolets höjdpunkter är då vi inte ska dricka kaffe, så ska vi såklart gå in på när man ska dricka kaffe. Allt för att du ska få den bästa effekten, och kunna njuta ordentligt av din kopp kaffe!
De optimala tiderna för att dricka kaffe är alltså när våra kortisolnivåer har gått ned. Vilket innebär ungefär en halvtimme efter våra höga kortisolnivåer, då man kanske naturligt känner att man behöver en extra kick.
Vi rekommenderar att du dricker din första kopp kaffe mellan 09:30 och 11:30. Vanligtvis kanske man redan hunnit dricka en eller två koppar då. Men för att verkligen höja effekten av det fantastiska kaffet så ska du alltså ta din första kopp efter att dina kortisolnivåer sjunkit. Om du har problem med magkatarr, eller andra liknande magproblem kopplade till kaffe, så är det också bra att minska sin kaffekonsumtion. Du kan alltså optimera din kaffekonsumtion genom att bara dricka kaffe när det har störst effekt!
Den andra koppen kaffe för dagen bör du ta mellan 13:30 och 17:00. Under lunch är våra kortisolnivåer höga. Då finns det alltså ingen poäng för dig att ta den där extra koppen under lunchen. Men efter lunch, när man vanligtvis känner sig extra trött efter en härlig lunch med kollegorna. Det är då du ska ta den där extra koppen kaffe! För att känna dig energifylld och härligt redo för dagens andra halva. Något du inte heller ska glömma är att kaffe, trots allt det bra med det, också kan vara jobbigt för magen. Men om du drar ned på din konsumtion så kan du njuta mer, och magen klarar mer!
Kändes det tungt att läsa? Här förklarar ASAPScience hur och när du ska dricka ditt kaffe:
Ibland kan man känna att för mycket text, om så något man är intresserad av och känner har en stor effekt på ens vardag, är svår att ta in. Därför länkar vi till den fantastiska genomgången som ASAPScience har skapat för att enkelt förklara det vi har tagit upp i texten. Allt för att du ska förstå allt lite bättre!
Utnyttja de naturliga dipparna.
Som du nu har förstått är det kortisolet som styr hur väl vi tar upp koffein och att du ska försöka utnyttja de naturliga dipparna av kortisolet för att bli extra pigg av det härliga kaffet. En konsekvens av att man inte utnyttjar dess dippar är att man kan rubba kroppens naturliga dygnsrytm, något vi såklart vill undvika!
Vill du ha mer information om kaffe och vilka hälsoeffekter det kan ha?
Läs gärna vår lista: 10 vanligaste frågorna om kaffe i Sverige. Där tar vi upp olika hälsoeffekter och spännande saker om kaffe som du kanske har missat. Kaffe är en viktig del av våra liv, i kall eller i varm form har vi också gjort en lista om fler spännande saker du kan göra med kaffe. Listan hittar du här.
Känner du att du vill veta mer om kaffe? Klicka gärna in dig på vår samlingssida där alla våra artiklar om det fantastiska kaffet finns.
Glöm nu inte att dricka ditt kaffe vid rätt tidpunkt! Skicka gärna en kommentar till oss om du känner skillnad.