Bild från pixabay.com, Medlem: Negative-Space

Vet du inte vilket kaffe som du ska välja? Och hur vet man vilket kaffe som är bäst?

När det kommer till att rosta kaffebönor och göra ett kaffe av det, så finns det olika metoder man kan använda sig utav. Man använder sig av olika rosteri metoder på de områden och kafferosterier som finns i Sverige. Det finns tre stycken rostnings-metoder – ljusrost, mellanrost och mörkrost, vilket gör att det finns en skillnad när det kommer till smak och hur länge bönorna har rostats. När man rostar bönor så placerar man de i en stor roterande behållare där de hettas upp av varmluft på ca 500 grader, och tack vare den roterande behållaren kan man även säkerhetsställa att bönorna blir jämnt rostade. Värmen skjuts mot kaffebönorna i mellan 8 till 15 minuter vilket sedan ger oss den unika smaken för just de kaffebönorna.

Ljusrost

Ljusrost är kanske inte det första man tänker på när man tänker på kaffe och får kanske inte lika mycket uppmärksamhet som de andra, men man brukar känneteckna det ljusa kaffet med dess ljusbruna färg, torra yta, hög syrlighet och en fruktig och söt doft. När man använder sig av denna metod och rostningsgrad som brukar ligga mellan 180-205°C så bevarar man de ursprungliga egenskaper som kaffet har och även den höga koffeinhalten. Kanske har ni hört talas om Blond, som är ett ljusrostat kaffe som blivit mycket uppmärksammat. 

Man rostar bönorna lätt och försiktigt, som i sin tur tar fram de syrliga och blommiga tonerna som finns naturligt i kaffebönorna, och står ut i jämförelse med de andra metoder och rostningsgrader.

Man behöver se till att råkaffet man använder är av hög kvalitet, för att verkligen få till en god smak och ett bra ljusrost kaffe. Det rekommenderas till de som vill testa något nytt eller inte dricker kaffe, då det är ett mildare alternativ och helst ska man dricka det utan mjölk för att få den ultimata smakupplevelsen. Viktigt att veta är att dosera rätt när man brygger kaffet, eftersom en överdosering gör kaffet beskare, och inte starkare.

Mellanrost

Man rostar kaffebönorna till de når 210-220°C, och man kan då se hur de får en brun och fin färg. I mellanrost så har även här kaffebönorna en torr yta, men har en bra balans mellan smak och syra, där man kan känna en lätt sötma i smaken. Här är koffeinhalten något mindre och man brukar säga den har en medium koffeinhalt.

Mellanrost är känd för sin milda, mjuka och lena smak och man brukar kunna känna igen toner som karamell och choklad. Man känner av den naturliga smaken, och mycket av syrligheten försvinner från det som finns i ljusrost. Och därför är det svenskens favorit, och det kaffet som köps mest i Sverige.

Mörkrost

Här är man uppe på grader som 225-230°C, vilket ger kaffebönorna en fin mörkbrun färg. Ytan blir lätt oljig i jämförelse med de andra. Här kommer även en kraftig smak och arom fram som ger en eftersmak som kan kännetecknas som bitter, lätt kryddad och söt. Här är nästan syran helt borta, eller iallafall väldigt låg halt. Koffein halten är även här medium.

Man rostar kaffebönorna i några fler minuter för att få till det som vi kallar mörkrost, vilket gör att den syrliga smaken försvinner. Den starkare och bittra smaken tas istället fram och man kan känna av den lite lätt brända tonen.

Vilket kaffe är bäst att dricka?

Ljusrost har som vi nämnt tidigare en len och mild smak, jämfört med de andra kaffe som har rostats längre. Man brukar inte rekommendera att dricka ljusrost om man har problem med magen på grund av den höga syran och syrligheten i kaffet – vilket inte är bra för en känslig mage. Det kan vara svårt att hantera dessa syror och att smälta dem, därför rekommenderar man kaffe som har rostats längre eftersom just dessa syror bryts ner ju längre man rostar kaffebönorna. En del säger att mörkrost kan göra att kaffet får en sämre kvalitet, eftersom det döljer kaffets smaker, både de bra och de dåliga. Man kan känneteckna ett mörkrost som är av lite lägre kvalitet genom att titta på priset, ju billigare desto lägre kvalitet. Att säga vilket kaffe som är bäst att dricka är upp till var och en och smak tycke, men det kan vara bra att vara medveten om de olika innehåll som de olika metoder och rostningsgrader ger på kaffet.

Vilket kaffe ska man välja?

Så vilket ska man välja? Man behöver inte utgå från rostningsgrad, utan mer gå efter vad man själv har för smak. Och då kan det vara bra att kika på vad det är för råvaror, vilka smaknoter kaffet har samt vilka aromer. Så utgå ifrån din egen smak och prova dig fram tills du hittar något du gillar.
Däremot så hoppas vi att vi kan ge lite tips och vägledning till valet av kaffe med denna artikel, och hoppas att du har blivit något klokare. Något som man kan fördjupa sig i om man vill, för att man ska hitta det perfekta kaffet för en själv är att titta på förhållandet mellan arabica och robusta, och sedan självklart rostningsgrad. Ursprungslandet är även en stor del av kaffet, och på vilket sätt som de har blandat olika kaffebönor för att få fram just den unika smaken för kaffet.

Är du däremot sugen på att testa något nytt? Och kanske till och med lära dig att rosta kaffebönor själv där du även kan bestämma rostningsgrad och metod hemma i ditt eget kök! Då kan du välja själv om du vill testa ljusrost, mellanrost eller mörkrost. Vi beskriver hur du går tillväga för att rosta egna kaffebönor hemma och vad som är bra att tänka på. Låter detta intressant? Då ska du läsa vidare r

Men kan du inte få nog av Kaffe och är intresserad av att lära dig mer, då kan du klicka här för att komma vidare till ännu fler intressanta artiklar!

Källa:
https://www.arvidnordquist.se/kaffe/kaffets-varld/rostningen-avgor-smaken/hur-smakar-ett-ljusrostat-kaffe/
https://cafetantrut.se/ljus-mellan-eller-mork/

https://mittkok.expressen.se/artikel/darfor-kan-morkrostat-kaffe-vara-av-samre-kvalitet/