SEO – Vad är det?

Search Engine Optimization (förkortat SEO) är en term inom den digitala marknadsföringen som omfattar arbetet bakom företagens positionering på sökmotorer. Att optimera sin position på sökmotorer är viktigt för att driva in så mycket trafik som möjligt till hemsidan.

Det här artikeln behandlar främst sökmotoroptimering i Google med hänsynstagande till deras algoritm. 

 

Varför ska man jobba med SEO?

I en allt mer digitaliserad värld krävs det att företagen följer med utvecklingen. Genom att sökmotoroptimera ökar företaget sina chanser att konkurrera online. Allt fler företag startar hemsidor och eller e-handlar för att boosta sin verksamhet och matcha konsumenternas digitala köp-beteende. 

Google är vår absolut största sökmotor och därför är det också viktigt att fokusera SEO-arbetet just där. Sökmotorer generellt är den kanal som har högst conversion rate vilket innebär att det är till dessa digitalisterna vänder sig till när de är ute efter att konsumera. Andra kanaler, exempelvis sociala medier används istället för syften som marknadsföring och ökad varumärkeskännedom. 

Att jobba med SEO är tidskrävande men helt gratis och kan ha stor inverkan på företagets resultat. Google är den mest frekvent använda kanalen oberoende av vilken fas i kundresan den sökande befinner sig i. Det innebär att Google är den främsta kanalen oavsett om syftet är att öka försäljning eller varumärkeskännedom. 

Genom att positionera sig väl i Googles organiska resultatlista så vinner man besökare till hemsidan. Den hemsida som ligger överst i det organiska resultatet har närmare dubbelt så många besökare som det som ligger under. Detta är den simpla anledningen till varför sökmotoroptimering är ett viktigt redskap i vår allt mer digitaliserade värld. För att stå sig i konkurrensen gäller det inte bara att “gå online” med sin verksamhet, det gäller även att synas och göra sig hörd, det lönar sig.

 

Hur toppar man det organiska resultatet?

Ingen vet exakt vad som krävs för att uppnå toppresultat. Istället tar man hänsyn till vad som visat sig funka och vara fördelaktigt för högst rankade webbsidor. Hemsidas placering bestäms till viss del av besökarnas beteende och intresse, men främst av Googles egna topphemliga algoritm. Det gäller alltså att jobba både med läsarvänligt innehåll för att locka och stimulera besökare men även så kallad “teknisk SEO” för att matcha hemsidans innehåll med algoritmen och öka relevansen hos Google.

 

Google algoritmen – the basics

Vad man vet om algoritmen är att den utgörs av minst 200 olika signaler eller rankingfaktorer. Varje signal har sedan ett 50-tal olika variationer. Algoritmen ser bland annat till innehållet, antalet ord på hemsidan och till relevansen i texten som även påverkas av så kallade backlinks. Dessa externa länkar till eller från hemsidan har olika värden beroende på varifrån dom kommer och beroende på hur väl innehållet på de båda berörda hemsidorna matchar varandra.

I Googles algoritm finns även RankBrain (artificiell intelligens) som tolkar både synonymer och beskrivningar av de sökord/sökfraser som används. Detta tillåter oss att använda ett nyanserat och attraktivt språk för läsarna utan att förlora relevans. Den exakta sökfrasen som företaget prioriterar för sin SEO behöver alltså inte nämnas för att innehållet ska uppfattas relevant.

Andra nyckeltal som algoritmen tar hänsyn till är bounce rate (eller på svenska, avvisningsfrekvens) och time on page. Dessa är relaterade till besökarens beteende och sänder signaler till Google om hur givande en hemsida är. En “bounce” är en besökare som klickar in på hemsidan men genom “bakåt-knappen” studsar tillbaka till Google och avvisar hemsidan. Tiden som besökaren spenderar på hemsidan avgör ifall visiten räknas som en avvisning eller inte.

 

Klicka på bilden nedan för aktuella SEO-tips 2018SEO-Tips

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 9 =