Vad hjälper mot rynkor?

Oljor och krämer som hjälper mot rynkor. Hand som håller i en pipett från en flaska som innehåller olja. Flaska innehållande serum med blommor under. Hand som det hälls kräm kräm på från ovanifrån med rosa bakrund.

Tyvärr finns det inget mirakelmedel som hjälper mot rynkor och fungerar för alla. Beroende på vilken hudtyp eller hudtillstånd du har, kan vissa produkter skada mer än de faktiskt gör nytta. Det bästa medlet mot rynkor är framför allt att förebygga dem. Detta gör du genom en hälsosam livsstil utan skadlig påverkan på din hud. Att återfukta din hud är viktigt för att ta hand om det översta lagret på din hud, epidermis. Detta hudlagret finns till för att skydda dig mot omvärldens skadliga påverkan. 

Idag finns det en mängd olika produkter som påstår sig innehålla något som hjälper mot rynkor, så kallade anti-aging produkter. Dessa produkter pryder hyllorna i affärerna och internethandeln. Om dessa fungerar är inget vi vågar svara på. Dock finns det olika ingredienser och verksamma ämnen som har visat effekt för en del människor med rynkor och fina linjer.

Har du har bestämt dig för att ge dig in anti-age bubblan? Nedan kommer förslag på olika ingredienser och komponenter som kan vara värda att leta efter om så är fallet.

Hyaluronsyra – naturlig anti-age

Denna sockermolekyl är skicklig på att binda fukt i din hud. Hyaluronsyra är något som finns naturligt i din hud och är viktig när det kommer till hudens fuktnivåer. På grund av att det produceras mindre Hyaluronsyra i din kropp när du blir äldre kan din hud börja se torrare ut med mer synliga rynkor och fina linjer. Denna molekyl har därför blivit en populär ingrediens i anti-aging produkter för att öka fukten och minska ålderstecknen på din hud. Vi rekommenderar att du använder ett serum som innehåller en låg molekylvikt av Hyaluronsyra då den färdas djupare ner i hudlagren. 

Peptider – hjälper de mot rynkor?

Denna ingrediens har blivit väldigt populär i hudvårdsprodukter på grund av dess fördelar för huden. Peptider är cellkommunicerade substanser som finns ursprungligen i din hud. De kan få din hud att bete sig yngre än vad den egentligen är. Det finns olika sammansättningar av peptider för olika hudtillstånd. Kedjan av aminosyrorna i peptiderna kommunicerar med proteinerna i din hud och säger till hur de ska bete sig. Inom hudvård är den vanligaste anledningen med peptider att hjälpa kollagenet i din hud. Det finns även peptider som bland annat ökar fukten och cellförnyelsen i huden. Peptider kan med fördel användas tillsammans med C-vitamin då peptiderna samarbetar bra med antioxidanter.

Retinol – A-vitamin

Ingrediensen retinol hittar du i många hudvårdsprodukter idag på marknaden. Den har blivit populär då den visat resultat att den hjälper mot rynkor. Retinol är en verksam A-vitamin som tränger djupt ner i ditt hudlager med hjälp av sina små molekyler. Din hud omvandlar därefter molekylerna till A-vitaminsyra. Denna syra verkar bra mot olika hudåkommor, däribland rynkor med sin anti-age effekt.

Då kollagen och elastin går förlorat med åldern hjälper retinol till att öka produktionen igen. Denna superingrediens kommunicerar med dina hudceller och kan därför få en mogen hud att bete sig ung igen. En mogen hud med rynkor och fina linjer kan gynnas av retinolprodukter. Huden blir slät och elastisk igen med mindre synliga linjer. Den fungerar även som en stark antioxidant som försvarar din hud mot fria radikaler. Med hjälp av retinol kan du hålla din hud friskare.

Retinol är en stark ingrediens som bör vänjas in. Det kan i början bli biverkan av produkten i form av rodnad, torrhet och flagning. Dessa biverkningar försvinner oftast när din hud har vant sig vid ingrediensen retinol. Vi rekommenderar dig att introducera en liten mängd av din retinolprodukt några dagar i veckan. För att sedan utöka den i din hudvårdsrutin.

Eteriska oljor för mogen hud

Eteriska oljor har visat naturlig effekt på mindre rynkor och passar dig som har lite känsligare hud. Nedan ser du tre förslag på oljor som lämpar sig att använda i ansiktet för dig med mogen hud. Du får testa dig fram till vilken som passar just din hudtyp.

Eretisk olja som hjälper mot rynkor. Olja på flaska med pipett.

Rosehip seed oil, är det engelska ordet för nyponfröolja och den framställs genom kallpressade nyponfrö. Detta är en näringsrik olja med en stor mängd vitaminer och essentiella fetter. Oljan är perfekt att använda i ansiktet för att reducera rynkor då den stimulerar kollagenet och återfuktar huden. 

Arganolja, även kallad för det “flytande guldet”, utvinns från Arganträdets nötter. Oljan kan användas på olika hudtyper utan att täppa igen porerna. Den är rik på Vitamin E som tillsammans med bra fettsyror bidrar till cellförnyelsen i din hud. Arganoljan hjälper därför mot rynkor och minskar fina linjer.

Druvfröolja, är en eterisk olja framställd av fröna i druvorna. Med oljans starka antioxidantegenskaper och nyttiga fetter kan torrhet och rynkor reduceras.

Jojobaolja, är en olja som framställs av fröna från Jojobabusken. Även denna olja innehåller antioxidanter och fetter som är bra för din hud. Den har en visat effekt på rynkor och borttagningen av döda hudceller.

C-vitamin – antioxidant som skyddar din hud

Att äta frukt och grönt för att du ska få i dig C-vitamin som är bra för din kropp, är sen gammalt. Men visste du att antioxidanten även gör under på din hud? Då din kropp inte producerar C-vitamin själv måste du tillsätta det i din kost. C-vitaminhalten i din kost påverkar tyvärr inte din hud. Du måste därför tillsätta den direkt på din hud i form av exempelvis kräm eller serum.

C-vitamin som hjälper mot rynkor. Kvinnligt ansikte syns i ett bad med skivad citrusfrukt.

Fördelarna med att applicera C-vitamin på din hud är många. Vitaminet kan bland annat bidra till en starkare kollagensturktur i huden. C-vitamin är optimalt för dig med mogen hud då kollagenet i din hud har börjat brytas ned. Din hud kan efter användning av C-vitamin upplevas fastare. Den kan även få mindre synliga rynkor och fina linjer, mindre ojämnheter och en helt annan lyster. C-vitaminet kan alltså vara den ingrediensen som hjälper mot dina rynkor.

Denna superantioxidant hjälper inte bara till att bygga upp kollagenet i din hud utan det skyddar även mot fria radikaler som skapas av bland annat luftföroreningar, skärmljus och solen. Detta betyder inte att du ska sluta med eller strunta i att smörja in dig med solskyddsfaktor. Låt istället solskyddsfaktorn och C-vitaminet samarbeta för att skapa ett bättre skydd för din hud. 

Vi rekommenderar dig att använda C-vitamin i din hudvårdsrutin på morgonen med en solskyddsfaktor efteråt. C-vitamin i hudvård kan användas året runt. För att få ut så mycket som möjligt från antioxidanten rekommenderar vi dig att särskilt använda den på sommaren. Fördelen med att använda den på sommaren är det skydd du får från fria radikaler som solen medför i din kropp. Glöm inte SPF efteråt!

I artikeln ”Vad är hudvård|den stora hudvårdsguiden” kan du läsa om grundläggande och avancerad hudvård.