Varför är det viktigt att bygga din hudvård inifrån?

Färgglad bild på en hudvårdsprodukt som är omringad med frukter och grönsaker.

Att aldrig under sin livstid få torr, glåmig, akne eller fet hy är få förunnat. Många tror att hudvård endast handlar om att regelbundet använda hudvårdsprodukter som gör deras hy len och återfuktad. Du som tror att du kommer få en välmående hud genom att endast massera in krämer, serum etc. i ansiktet tror nämligen fel. Däremot ska du inte sluta använda hudvårdsprodukter om du nu gör det. Det hjälper till på traven till en bättre hy och är en bidragande faktor till att din hud får lyster. I själva verket handlar det dock mycket om exempelvis kost, emotionell situation, livsstil och även om hur mycket vi motionerar. Idag pratas det väldigt mycket om att det är hudvårdsprodukter får din hy att må bra, får lyster, inte blir rynkig och ofräsch. Något du inte tänker på är att det faktiskt börjar på insidan av dig själv och hur du behandlar dig själv i ditt vardagliga liv. Det finns ett citat som lyder ”Hur du mår på insidan speglar din utsida” och det stämmer faktiskt väldigt bra när det kommer till just din hy. Idag påverkas vi ständigt av reklamer på TV som talar om för dig hur viktigt det är att använda hudvårdsprodukter för en bättre hy, utan att nämna vikten av en sund livsstil i samband med det.

Kosten och huden

Du kan absolut äta dig till en bättre hy. Om du har en livsstil där kosten till mestadels består av halvfabrikat, mättat fett och socker bör du tänka om. Att ge dig själv näringsrik mat kommer att hjälpa dig att inte minst få en bättre hy utan även ökat välmående i övrigt, och ett ökat välmående ger huden lyster. Det hänger samman alltihop. Vad innebär näringsrik mat då? Jo, det är bland annat mat som är naturlig, lagad från grunden och med färska råvaror. Exempel på mat som gör underverk till din hy är antioxidanter, C-vitamin, zink, omega 3 och fibrer. Även näringsrik mat som nötter, baljväxter, frukt och grönt ger positiv effekt på huden.

Utöver vad du bör äta, är det även viktigt att få i dig rikligt med vatten. Vatten hjälper dig att rensa kroppen på toxiner och gifter. Det hjälper även huden att binda fukt. Vi rekommenderar dig att dricka minst 2 liter vatten om dagen och om du är fysiskt aktiv bör du få i dig mer än så. Om man har en sund och regelbunden kost kommer det även att synas på din hy.

Motion motverkar ålderstecken på din hud

Bild på en kettlebell vikt och en vattenflaska.

Genom att motionera får din hy en föryngrande effekt. Eller rättare sagt, måttlig träning kan motverka hudens åldrande. Om du är rädd för att bli rynkig eller få fina linjer när du blir äldre, är det därför en bra idé att börja träna. Träning reducerar inte bara dina rynkor, utan är även ett hjälpmedel mot exempelvis akne. När syre och blod strömmar genom huden hjälper det gifter och toxiner att komma ur din kropp. När du får ökad blodcirkulation driver det ut slaggprodukter, och på så sätt förbättras huden om du lider av akne. När du tränar får din hy en varmare och rödare hudton som sitter i ett tag. Denna färgton signalerar att du har en god fysik och är hälsosam vilket anses vara attraktivt. Däremot är det viktigt att tänka på att du motionerar med måtta, för om du tränar för mycket kan det ge motsatt effekt och då kan din hy istället tappa lyster.  Att svettas kan vara något många upplever som jobbigt och äckligt, men det är faktiskt bra att svettas. När du svettas öppnas dina porer i ansiktet och släpper ut smuts och fett som huden inte mår bra av. Om man vill svettas utan att anstränga sig rekommenderar vi dig att prova bastu. Att sitta i en bastu med 70-80 grader gör inte bara att du svettas utan ökar även ditt immunförsvar. Genom att sitta och svettas i bastun hjälper du på så sätt huden att få lyster.

Emotionellt tillstånd

Ditt psykiska välmående påverkar din hud. Om du mår dåligt i dina relationer, andas ytligt, äter fel kost, rör på dig för lite eller sover dåligt kommer det automatiskt att signaleras till din hud. Faktum med att vårt välmående påverkar vår hy i allra högsta grad. Sorg, nedstämdhet, depression och all form av psykisk ohälsa är något alla människor drabbas av under sin livstid. Dessa emotionella tillstånd sätter sig i exempelvis huden. Hudproblem och ens psykiska tillstånd hänger samman med varandra. Emotionella problem triggar nämligen igång och bidrar till andra problem på kroppen och där bland annat hudproblem. För de flesta människor kan man hamna i en sådan situation om man har t ex. skiljt sig, haft en närstående som gått bort, hamnat i en depression eller bara mått dåligt av någon anledning.

Sund livsstil är vägen till en bättre hy

Bild på en tallrik med färgglad mat.

Om du har en sund livsstil, ger du din hy bättre förutsättningar. För en sundare livsstil bör du bland annat följa råden som nämns ovan. Om du är en rökare eller dricker mycket alkohol bör du tänka över dessa vanor eftersom detta är några av de största bovarna mot din hy och ditt välmående. Vi ska inte undgå att genetiken spelar en stor roll när det kommer till din hy, men du kan fortfarande göra det bästa du kan utifrån dina förutsättningar. När kvinnor är inne i sin menstruationsperiod brukar hormonerna göra att exempelvis akne ploppar ut. Det är inget du kan styra. Du kan inte heller styra hur din hud mår om du är inne i en period där du är exempelvis deprimerad eller nedstämd. Däremot kan du styra vad du äter/dricker, hur mycket du rör på dig, om du dricker mycket alkohol och om du röker varje dag. Om du vill ha en välmående hud med mycket lyster kan du hjälpa dig själv med detta genom att se över kost, träning, emotionell situation och livsstil. Om du är glad inombords, kommer din hy att bli glad utombords!