Varför får vi rynkor?

Äldre kvinna med grått hår och rynkor som blundar.

Huden som är kroppens största organ får utstå mycket. Huden skyddar din kropp mot många yttre faktorer som du egentligen borde försvara den mot. Dessa påfrestningar som huden får utstå under en livstid sätter sina spår. Du börjar se linjer, rynkor och veck i ditt ansikte som inte synts till tidigare. Dessa går till en början att urskilja när du rör ditt ansikte, så kallade dynamiska rynkor, medans du åldras blir dessa rynkor mer bestående och syns även när ditt ansikte är avslappnat.

Många drömmer om en ungdomlig hy utan några tecken på åldrande men tyvärr är rynkor något som är oundvikligt. Den biologiska klockan tickar och genetiken lämnar sina spår men det finns även andra faktorer som påverkar din hy. Rynkor visar på att du har levt ett liv men det finns saker du kan ändra på i din livsstil för att inte skynda på åldringsprocessen mer än nödvändigt. Nedan kommer vi att gå igenom vilka yttre och inre faktorer som bidrar till åldrandet av din hud. 

Varför uppstår rynkor i tidig ålder?

Solens effekt på din hud

Kvinna sitter på den strand i bikini och sarong med en flaska lutandes mot sig med texten SPF.

Det finns mycket i din omgivning som påverkar din hud som du kan förändra eller minska på. Solen har både positiv och negativ effekt på ditt välbefinnande. Vi rekommenderar alla att vara ute i solen då kroppen behöver D-vitamin, men allt ska ske med måtta och gärna med skydd.

Att bränna dig är aldrig bra och det kan skada din hud. UVA-strålar från solen orsakar oxidativ stress, vilket är en slags inre kemiska obalans i kroppen. Fria radikaler orsakar inte bara stress i dina hudceller utan de förstör även kollagenet och spänsten i din hud.

Fotoåldrande, som är för tidigt åldrande av huden, sker främst av för stor exponering av uv-ljus. Solen är en stor bov till detta för tidiga åldrande. Även det blåa ljuset, High Energy Visible Light, som du utsätts för dagligen genom dina mobiltelefoner, datorer och surfplattor har påverkan på hudens åldrande.

Dåliga vanor som bidrar till rynkor

Att rökning är dåligt för din hälsa är ingen nyhet, men visste du att rökning även åldrar din hud? Vid rökning drar hudens tunna blodkärl ihop sig och tömmer huden på syre och näringsämnen. Fylligheten och elasticiteten minskar och därför blir rynkorna mer tydliga. Genom rökning kan din hud få ett grått utseende samt markerade linjer runt munnen, då muskulaturen runt munnen spänns vid rökning.

Försockrade kollagenceller kanske låter lite festligt men verkligheten är inte lika rolig. Vad du äter påverkar din kropp och därmed även din hud. Socker må vara gott men det bidrar även till åldrandet av din kropp på insidan och utsidan. Sockret fäster sig på kollagenet i huden, därav försockrade kollagenceller, och när dessa smälter samman blir kollagenet segt och förlorar sin spänst. Huden får ett slappt och glåmigt utseende med rynkor och förlust av lyster.

Även alkohol sätter sina spår på din kropp och har en uttorkande effekt. A-vitamin som bidrar till hudens cellförnyelse minskas av alkoholkonsumtion, vilket har en negativ påverkan på din hy. Alkohol har en även inflammerad effekt och vid upprepning av drickande tar muskelvävnaden skada. Huden får på detta vis svårt att återhämta sig och bidrar till åldrande i förtid. 

Är rynkor genetiskt?

Dina gener bidrar till vilken hudtyp du kommer att få och även till stor del hur din hud kommer att åldras. Denna åldringsprocess är naturlig och beror dels på förändringar som sker i olika vävnader. Din kropps hud, fett, muskler och skelett ändras med tiden och påverkar varandras struktur. När din hud åldras förlorar den kollagen, elasticitet och fukt. På grund av denna förlust upplevs därför din hud torrare, mindre elastisk, inte lika smidig och även tunnare.

När du blir äldre blir ben, linjer och rynkor betydligt mer synliga i ditt ansikte för att fett och fettkuddar i ansiktet bryts ner eller flyttar på sig. Även en del av skelettet går förlorat i ansiktet med åldern och denna nedbrytning gör att de andra vävnaderna förlorar sitt strukturstöd, vilket leder till slappare hud.

Hormonerna i din kropp påverkar även din huds utseende. Hormonet östrogen minskar när kvinnor kommer i klimakteriet. Det hormonella åldrandet hos kvinnor börjar här och kan innebära stora förändringar i hudens yttre. Rynkor och linjer syns betydligt mer då kollagenet och fukten minskar i din hud.

Människans åldrande är oundvikligt men samtidigt något vackert. Hudens åldrande visar på att du har levt ett liv men du kanske inte vill se äldre ut än vad du faktiskt är. Genom att skydda dig mot de yttre faktorerna som påverkar din hud negativt gör du din hud en tjänst och du kommer att tacka dig själv i framtiden.