Vem dricker mest kaffe i världen?

Ja i vilket land i världen dricker man egentligen mest kaffe? Kaffe är en av världens vanligaste och mest populära drycker, vissa påstår till och med att kaffet är en vanligare dryck än vanligt vatten. Det låter vi vara osagt men det är ju däremot inte helt omöjligt att vi faktiskt konsumerar mer kaffe än vatten per dag i genomsnitt.

Långt ifrån alla människor tycker om kaffe medan andra inte kan leva utan sitt kaffe alls och knappt klarar av att vara utan kaffe en hel dag.
Hur som helst kan man ana att Sverige ligger väldigt högt upp på listan med vårt höga dagliga intag av kaffe, men vi toppar faktiskt inte listan längre!

Vi har tagit reda på vilket land som toppar listan över högst kaffekonsumtion i världen.

Kaffe är ju så mycket mer än bara en dryck och påverkar människan i både sociala och kulturella aspekter och påverkar människors livsstil i allra högsta grad. Kaffe har även en påverkan politiskt då kaffet faktiskt är den näst största handelsvaran i världen efter oljan om man ser till omsättning och sysselsätter och livnär närmare 30 miljoner människor runt om i världen.

Vi tänkte att det även kunde vara intressant att veta vilka länder som odlar kaffe ute i världen samt vilket land världens dyraste kaffe kommer ifrån.

Dessa länder dricker mest kaffe i världen

Ja kaffe är onekligen en väldigt populär dryck och så mycket mer än bara en dryck. I många länder, där ibland Sverige, börjar man alltid dagen med en god kopp kaffe. Sedan har man kafferaster under arbetsdagen där man får en paus från sina arbetsuppgifter och en möjlighet att prata en stund med kollegorna. Man tar kanske en kopp efter lunchen för att sedan avsluta dagen med en fika eller en kaffe på stan med en vän.

Vem dricke rmest kaffe i världen

Man hinner i alla fall med ett par koppar kaffe under en dag som inbiten kaffedrickare och så ser det ut på väldigt många andra platser i världen. Sedan är det ju långt ifrån så många som dricker lika mycket kaffe per dag som vi gör i Sverige.

Följande länder ligger på topp 10 på listan över länder med högst kaffekonsumtion i världen och är uträknat på hur många kilo kaffe som konsumeras per person i genomsnitt under ett år.

Vem dricker mest kaffe

Det är alltså Nederländerna som toppar listan över högst kaffekonsumtion i världen under år 2020 och har gått om Finland som legat högst på listan under väldigt många år. Sverige ligger idag på en säker tredjeplats.

Vem producerar mest kaffe i världen?

Idag odlas det kaffe på fem olika kontinenter i världen kring ekvatorn. Dessa kontinenter är Asien, Afrika, Centralamerika, Sydamerika och Oceanien.
Det produceras idag kaffe i ca 80 länder runt om i världen där Brasilien, Colombia, Vietnam, Indonesien är de främsta kaffeproducenterna.

Vem producerar mest kaffe

Brasilien producerar överlägset mest kaffe i världen och står för 30 procent av världens totala produktion. Brasilien producerar nästan lika mycket som de näst och tredje största kaffeproducenterna Colombia och Vietnam gör tillsammans. Idag täcks hela 27 000 kvadratkilometer av Brasiliens totala yta av kaffeodlingar.
Kaffet togs till Brasilien av franska bosättare i början av 1700-talet. När kaffet blev allt mer populärt hos européerna ökade även produktionen snabbt vilket gjorde Brasilien till världens största producent av kaffe i mitten på 1800-talet och det har man varit det sedan dess.

Vietnam är ganska ny på den internationella kaffemarknaden då man så sent som på 80-talet började satsa på kaffet för landets ekonomi och framtid. Under 90-talet ökade kaffeproduktionen med mellan 20-30 procent varje år vilket varit helt omvandlande och avgörande för landets ekonomi. Landet har valt att fokusera på robustabönan vilket har gjort att de nischat sig på den internationella marknaden och idag är världens största producent av robustabönor och producerar idag näst mest kaffe i hela världen per år.

Colombia hamnar på en tredjeplats på listan över de länder som producerar mest kaffe i världen idag. Colombia är känt för sitt väldigt kvalitativa kaffe och är idag den näst största producenten av det populära arabicabönan.

Indonesien har tack vare sitt läge och klimat blivit världens tredje största producent av robustabönorna.
I Indonesien produceras även många andra eftertraktade och mer exklusiva kaffesorter, bland annat Kopi Luwak som är en av världens dyraste kaffesorter och kallas i Sverige för ”bajskaffet”.

Mer om Kopi Luwak kan du läsa lite längre ner på denna sida.

Kaffepåse

Som tidigare nämnt så livnär och sysselsätter sig väldigt många miljoner människor runt om i världen på kaffeproduktionen och spelar en stor roll för dessa länders utveckling och ekonomi.

Man ser dock en ökad industrialisering inom kaffeproduktionen som kan komma att hota sysselsättningen för många människor i framtiden men än så länge sker stora delar av produktionen fortfarande manuellt.

Nu har man även börjat se att kaffeproduktionen kan komma att hotas på grund av det försämrade klimatet och de allt sämre väderförhållandena i världen som kan komma att ge sämre skördar i framtiden.

Världens dyraste kaffe

Världens dyraste kaffe

Kopi Luwak är världens dyraste kaffe och skiljer sig från andra kaffesorter då kaffebären först ätits upp av den indiska palmmården för att själva kaffebönan sedan ska bajsas ut och samlas upp, tvättas och torkas.
Den indiska palmmården är ett djur som lever i regnskogen i det vilda där den gillar att mumsa på det mesta och där den brukar dricka nektar från sockerpalmerna.

Indisk palmmård
En indisk palmmård

Men bara en viss del av dessa kaffebönorna samlas upp från djuren i det vilda, tyvärr hålls många palmmårdar i fångenskap i små burar där de tvingas äta endast dessa kaffebönor vilket är väldigt plågsamt för dem. Allt för att kunna få ut så mycket som möjligt och kunna sälja dyrt. Man får betala kring 2280 kr per kilo för detta kaffet.
Man har slutat sälja Kopi Luwak i Sverige just för att det är så svårt att veta och kunna säkerställa om kaffet kommer från vilda eller infångade palmmårdar på grund av oärliga exportörer och återförsäljare.

En annan kaffesort som är väldigt dyr men inte lika dyr som Kopi Luwak är Hacienda La Esmeralda som är väldigt exklusiv. Denna kaffesort har en väldigt unik smak på grund av de speciella odlingsmarkerna där kaffet odlas, nämligen i skuggan av guavaträd i Panama. För detta kaffet får man betala kring 1428 kr per kilo.

Vill du lära dig mer om kaffe kan du utforska webbplatsen här, där har vi samlat massa spännande fakta om kaffe.

Kanske läsa mer om kaffets historia?