Fakta om kaffe

Kaffe är en av världens vanligaste och mest populära drycker. Idag dricker ungefär tre av fyra svenskar dagligen kaffe och i genomsnitt drygt tre koppar per dag.  

Till skillnad från andra drycker är kaffet så mycket mer än just bara en dryck. Det är en del av en livsstil, något socialt men även något politiskt. Kaffet är nämligen den näst största handelsvaran idag efter oljan om man ser till omsättning.  

På den här sidan kommer du kunna hitta spännande fakta om kaffet. Du kommer kunna ta del av olika kafferecept, hur kaffet bryggs eller hur man tillreder goda kaffedrinkar.  

Kanske vill du veta om kaffets hälsoeffekter eller följa med på kaffets historia genom tiden?

Det vi och du inte vet efter att ha tagit del av denna fakta om kaffe, det är förmodligen inte värt att veta! 

Vad är kaffets historia? 

Det finns många historier om hur kaffe upptäcktes, den vanligaste berättelsen handlar om getherden Kaldi och hans getter så långt tillbaka som på 800-talet.  

Getterna ska då ha blivit väldigt energiska och skuttade omkring efter att ha ätit röda bär. Kaldi blev såklart nyfiken och testade detta själv, han märkte då att han också blev väldigt pigg. Senare berättade han om upptäckten för en munk som inte uppskattade hans upptäckt och kastade dem i elden. Den goda doften av kaffe som vi kaffeälskare känner till började då sprida sig och snart var den första koppen bryggd.  

Huruvida detta stämmer eller inte kan man diskutera men alla berättelser har anknytning till Etiopien så man kan vara ganska säker på att kaffe upptäcktes här. 

Kaffet spred sig sedan över den arabiska halvön till Yemen och hamnstaden Mocha, ett namn du kanske känner till i kaffesammanhang. Det var nämligen så att sändningen av kaffe från Mocha blev synonymt med kaffe. I slutet av 1500-talet hade kaffe spridit sig till resten av mellanöstern. Araberna ville dock hålla monopol på kaffet så de bestämde sig för att antingen rosta, koka eller baka bönorna innan de lämnade regionen så att de inte skulle kunna gro om de planterades någon annanstans.  

Drycken spred sig såklart förr eller senare över hela världen och var till en början en lyxvara som endast de rika hade råd med. I takt med att fler och fler caféer öppnade upp i de stora städerna så kunde vem som helst komma in och dricka en kopp kaffe. Den uppiggande effekten gjorde också att kaffet började ersätta de vanliga frukostdryckerna som på den tiden var öl och vin. 

År 1685 importerades för första gången ett halvt kilo kaffe till Sverige, och från att ha varit förbjudit under vissa perioder så har vi idag en stark kaffekultur i Sverige. Många hävdar att de inte är vakna förrän de fått sin första kopp kaffe för dagen. 

Mer om kaffets historia.

Vem dricker mest kaffe i världen? 

I Sverige och många andra länder i världen konsumeras det väldigt mycket kaffe varje dag, flera gånger om dagen!

Under väldigt många årtionden har Sverige och Finland toppat listan över länder i världen som konsumerar mest kaffe per person. I år hamnar vi på en säker tredjeplats före Norge med ett genomsnitt på 7,6 kg per person.

Högst upp i år hittar vi Nederländerna som just nu är det land som dricker allra mest kaffe i världen med ett genomsnitt på hela 8,3 kg. På en andraplats hittar vi Finland som under väldigt många år har legat allra först på listan med en kaffekonsumtion på över 12 kg per capita. I år verkar dock finländarna ha lugnat sig med sitt kaffedrickande och ligger nu på lite blygsamma 7,8 kg i genomsnitt.

fakta om kaffe i världen

Det är omkring 80 länder i världen som odlar och producerar kaffe idag. Brasilien är världsledande och står för ca 30 procent av världens totala kaffeproduktion. Det är lika mycket som Colombia och Vietnam producerar tillsammans! Brasiliens kaffeodlingar sträcker sig över hela 27 000 kvadratkilometer av landets totala yta. 

Världens dyraste kaffe Kopi Luwak eller “bajskaffet” som det kallas för i Sverige kommer från Indonesien. För den kaffesorten får du hosta upp hela 2280 kr för ett kilo kaffe. Den kaffesorten har dock förbjudits att säljas i Sverige på grund av sättet det ibland framställs på. Mer om det kan du läsa här.. 

Idag sysselsätter och livnär kaffeindustrin väldigt många människor runt om i världen. Det är något som även varit väldigt betydande för många länders utveckling och ekonomi. Tyvärr hotas många miljoner människors arbete av att kaffeproduktionen blir allt mer industrialiserad. Dessutom påverkas och hotas kaffeodlingarna av allt sämre väderförhållanden på grund av de miljö- och klimatproblem vi ser idag.  

Vill du läsa mer om kaffet i världen kan du göra det här..

fakta om kaffebönor

Vilka kaffesorter finns det?

Kaffebönan finns inuti en röd frukt som växer på kaffeträdet. Det finns i huvudsak två typer av kaffeträd som dominerar världen över, Coffea Arabica och Coffea Robusta. Det finns fler sorter men dessa två står för nästan 100% av produktionen världen över. 

Arabicabönan är den bönan som är populärast och står för ungefär tre fjärdedelar av den globala produktionen. Kanske inte så konstigt eftersom det är den bönan som anses ha godast smak av de två, mycket tack vare att den innehåller ungefär hälften så mycket koffein som Robustabönan gör. Koffein ger en bitter smak så därför har Arabica en mildare smak. Det finns dock en nackdel med Arabicabönan och det är att den är lite svårare att odla och ger en mindre skörd än vad Robustabönan gör. Detta resulterar i att Arabica är dyrare än Robusta som oftare används i snabbkaffe, italienska espressoblandningar eller till att blanda ut med Arabicabönor. 

Det finns olika metoder att rosta bönorna på, det vanliga är att man använder sig av varmluftsrostning när man rostar större volymer. En annan metod är trumrostning som är lite vanligare i mer småskalig rostning. Innan bönorna rostas så har de en grön färg, för att sedan bli bruna beroende på vilken rostningsgrad man väljer. Vanligast att dricka i Sverige är mellanrostat och mörkrostat, det förekommer även ljusrostat som får en lite syrligare smak med fruktigare toner. Går man över till mellanrostat så får man en mer balanserad smak med mer smak från själva rostningsprocessen och mindre syrlighet. Man får helt enkelt lite olika smak och karaktär beroende på hur länge och hur varmt man rostar bönorna. Mer om det kan du läsa här.

Innan man kan brygga kaffet så måste bönorna malas, här finns det också olika malningsgrader som används beroende på hur kaffet ska bryggas. En tumregel som brukar användas är att det behövs finare malning desto snabbare bryggningsprocess som används. Till exempel så behövs det extra finmalt kaffe till espresso eftersom kaffet där utsätts för vattnet under väldigt kort tid, medan det behövs en grövre malning när man använder sig av en pressskanna som har längre bryggtid.

Är du sugen på att grotta ner dig i mer information om olika bönor, rostningar och malningar så kan du läsa mer här.

Recept på olika kaffedrycker och kaffedrinkar

Americano, Cappuccino, Lungo… Kaffe är en hel vetenskap och det finns otroligt många olika sätt man kan servera kaffe på. Det kan lätt kännas överväldigande när du står på ett café och inte är så insatt.  

En sak alla drycker har gemensamt är att de består av kaffe i grunden. Smaken på kaffet beror också på andra faktorer som vilka bönor som används, hur de är rostade och vilken typ av bryggmetod som används.  

kaffe med skum i vit kopp på marmorbord

För de flesta i Norden är svart bryggkaffe med eller utan mjölk det populäraste att dricka. Kanske känner du även till de vanligare varianterna som Kaffe Latte, Cappuccino, Espresso eller Americano men det finns en hel del spännande varianter. Ibland kan det vara kul att testa något nytt och med hjälp av denna guide så kan du få inspiration till massor med nya sätt att dricka ditt kaffe på. Kanske hittar du en ny favorit? 

Du kommer också känna dig säkrare på vad de olika dryckerna som finns på menyer runt om i världen innehåller, så att du slipper stå som ett frågetecken och välja samma som du brukar. 

I denna guide beskriver vi de vanligaste dryckerna man kan göra med kaffe. 

Ska du ha fest eller bjuda på något gott efter middagen? Eller du vill kanske bara ha något extra värmande och gott efter en lång dag ute i kylan? Då kanske du är ute efter recept på goda och enkla kaffedrinkar med lite alkohol i? 

Då har du hittat rätt! 

Självklart kan man ju göra alkoholfria varianter också men samtliga av dessa recept innehåller alkohol av olika slag.

Vi vill här dela med oss av våra bästa tips och 10 riktigt goda recept på kaffedrinkar.  

Gillar du den populära Kaffe Karlsson eller föredrar kanske den klassiska Irish Coffeen? Eller du kanske älskar Dooleys eller Baileys? 

irish coffee

Vi har tagit fram recept på kaffedrinkar med whisky, rom, likör, ja listan kan göras lång! Så oavsett vilken spritsort du föredrar borde du hitta något som faller just dig och ditt sällskap i smaken. Vi har försökt samla ihop ett gäng kafferecept för alla smaker. Oavsett om du är en riktigt inbiten kaffeälskare eller bara vill testa på något nytt.  

Varför inte låta fantasin flöda och tvista till drinkarna efter tycke och smak? För det är just precis bara din fantasi som sätter gränser här! Man kan testa olika kaffesorter, olika spritsorter och välja garnering utifrån tycke och smak. Eller helt enkelt bara ta det man har hemma!

Recepten har vi försökt hålla så enkla som möjligt men ändå med tydliga beskrivningar, allt för att underlätta för dig. Recepten hittar du här.. 

Hälsoeffekter 

Det har publicerats flera tusentals vetenskapliga artiklar om, för många, njutningsdrycken kaffe och dess hälsoeffekter. Antagligen finns det mycket om kaffe och dess påverkan på hälsan som du inte känner till, fastän det är den näst mest populära drycken. Faktum är att kaffe är en så stor del utav vårt liv att många inte kan föreställa sig en vardag utan det. 

Men nästan en lika stor andel vet inte hur kaffe påverkar hälsan och vilka positiva effekter som det för med sig. Dock tar vi till vara på alla de stunder avkoppling som kaffe förse med när man har sin kaffepaus, och pauser är vi måna om att de är sunda och hälsosamma. 

I skuggan av påhittade hälsoeffekter finns de bevisliga hälsoeffekterna som inte fått en syl i vädret. Här är en artikel som beskriver och utförligt förklarar hur det påverkar hälsan och vilka effekter det ger. Den ger bland annat svar på frågor som ”varför blir vissa pigga av kaffe?” och ”varför får vissa ångest efter de druckit kaffe men inte andra?”. Samtidigt ger vi dig en massa goda fakta som du kanske inte visste tidigare bland annat att kaffe kan förebygga och förhindra en massa sjukdomar. 

Det finns en massa goda anledningar till att fortsätta kunna sörpla i sig koppen av det svarta guldet och i artikeln står det också vad denna mirakeldryck innehåller som utövar dessa effekter. Men är det farligt att dricka förmycket av detta svarta guld? Och är det så att kaffe rentav är nyttigt?

Det kanske är så att det konsumeras några koppar under dagen. Som de flesta kaffedrickare gör under dagens gång är att hälla i sig flera koppar om dagen. Men detta är fullständigt onödigt. Att överdriva kaffekonsumtionen kan förvärra beroendet. Och visste du att det finns bättre sätt att kunna få ut den maximala effekten från kaffet? Genom detta vis behöver du inte dricka lika mycket kaffe för att få ut den uppiggande effekten. Vad många studier är överens om är att mest hälsoeffekter utvinns om det konsumeras 3–4 koppar kaffe om dagen. 

Svartvit bild. En människa håller i ett papper med stort frågetecken framför ansiktet.

Kaffets påverkan på mage och tarmar 

En vanlig uppfattning är att kaffe är en hälsobov som påverkar magen negativt. Men på senaste år och efter en massa forskning och studier har denna uppfattning alltmer bevisats vara fel och inte stämma överens med sanningen. Det är snarare så att kaffe i en stor utsträckning blivit ett underverk för tarmarna och den mödosamma magen. Vad är kaffe egentligen? Är espresso bättre för magen? En annan vanlig föreställning är att kaffe bränner fett och får en att gå ned i vikt. Men är det verkligen så? I själva verket är det inte så att kaffe är så skadligt för tarmarna som somliga tror. 

Faktum är att kaffe innehåller väldigt många magvänliga ämnen och substitut som både hjälper till att sätta fart på tarmarna men också hjälper till att bryta ned maten. Allt detta kan du läsa mer om här.

Artikeln behandlar även hur koffeinet påverkar hälsan, för beroende på hur koffeinkänslig man är får person till person olika effekter utav det. Därför kan det ge en förklaring till varför vissa får huvudvärk av kaffe och andra inte och hur stor roll koffeinet spelar i allt. För att göra det rörigare kan tillochmed kaffe påverka på sitt sätt och kaffe ger en annan effekt. Anledningen är att kaffe kan ge både positiva och negativa effekter. Likaväl kan koffeinet i sig självt också påverka oss både positivt och negativ. Detta är beroende på i vilket skick kroppen är och vad som händer i den just när man dricker det. 

En annan uppfattning om kaffe är att det hjälper personer att gå ned i vikt. Parallellt med detta finns det andra personer som anser att man inte borde dricka kaffe då det innehåller kalorier. Sanningen är att kaffe är en utmärkt dryck under en diet. 

Men hur står då allt till med koffeinfritt kaffe? Får man alla hälsomirakel från kaffet fastän det är koffeinfritt? Är koffeinfritt verkligen fritt från koffein? Missvisande nog är koffeinfritt kaffe inte fritt från koffein. Förklaringen är att under processen med att framställa koffeinfritt kaffe försvinner inte all koffein. Det blir lite kvar men i tillräckligt låg mängd för att kallas koffeinfritt. 

Kan man dricka kaffe när man är gravid eller ammar? 

Kanske funderar du/ni på att skaffa barn och har funderingar kring om kaffedrickandet kan påverka?

Du/ni väntar kanske redan barn? Eller så kanske du/ni har fått barn, ammar och undrar om du kan fortsätta dricka ditt kaffe? 

Utgör kaffet en fara för graviditeten, fostret eller barnet? 

fakta om kaffe och graviditet

Jag minns så väl den där dagen jag själv fick reda på att jag väntade barn. Hur hela min värld helt plötsligt vändes upp och ner över en dag. Allt kändes verkligen så overkligt och sen dök alla frågor upp i huvudet när chocken hade lagts sig!  

Från att egentligen bara behöva bry sig om och ansvara över sig själv så hade man nu helt plötsligt ett annat liv och en annan människa att ansvara för och tänka på.  

Man börjar rannsaka sig själv inifrån och ut, från topp till tå. Hur lever jag mitt liv? Är jag hälsosam? Vad äter jag och vad dricker jag? Hur påverkar allt detta mitt barn i magen?  

Helt plötsligt spelade allt en helt annan roll än vad det hade gjort innan. Varje litet beslut och varje handling kom att påverka någon annan än mig själv. 

Som kaffedrickare kan det vara nästan en av de första sakerna man börjar fundera på. Kaffet kan vara den absolut sista grejen man vill vara utan, helst inte en dag eller några timmar för länge. 

Det finns oftast en oro och fundering kring om koffeinet överförs till fostret och hur det påverkas av koffeinet. 

En annan fråga som brukar dyka upp lite senare i graviditeten är huruvida koffeinet överförs via bröstmjölken? Kan koffeinet vara skadligt för barnet vid amning?  

Vi har även valt att lyfta ämnet koffeinfritt kaffe och decaf kaffet som det även kallas för.  

Är koffeinfritt kaffe verkligen helt koffeinfritt och är det ett bättre alternativ än vanligt bryggkaffe som innehåller större mängder koffein? 

Vi har listat några olika koffeinhaltiga alternativ för att visa hur mycket koffein dessa innehåller. För vi konsumerar ju faktiskt fler koffeinhaltiga livsmedel än bara kaffe. Vilket kan vara värt att tänka på!

Vi har försökt besvara de vanligaste frågorna som brukar dyka upp när det kommer till just kaffe, graviditet och amning. När du läst guiden hoppas vi att alla dina/era frågor har blivit besvarade. Att vår fakta har landat väl och skapat en trygghet samt hjälper dig till en lösning som känns bra för dig. 

Kom till guiden här..

Guiden kommer uppdateras när nya studier, råd och rön dyker upp som är kopplade till ämnet graviditet och amning. 

Myter om kaffe 

Ingen annan dryck genomsyrar våra liv som vårt, nästan heliga, kaffe gör. ”Vill du ha kaffe?” är oftast den första frågan du får när du kommer hem till någon. Många kan inte starta sin dag utan denna beska mörka dryck under dagens första timmar. Kaffe har blivit en typisk grej att snacka om bland fikarummen. 

Många av oss svenskar älskar sitt kaffe och det är kanske anledningen till att det finns så många seglivade myter kring det. Det har samtidigt blivit lite av en debatt med motstridiga poler om vad som egentligen är sant om denna svarta dryck. Oavsett om man är en kaffedrickare som endast dricker det svarta guldet för att känna sig pigg eller om man är beroende av den för smaken och vanans skull finns det mycket som sägs och debatteras om kaffe. 

I den här artikeln tar vi itu om några myter som cirkulerar bland befolkningen. Allmänheten börjar ifrågasätta detta svarta guld som dricks dagligen och om det är farligt, kanske rentav får dödliga påföljder, av att dricka. Nyfikna barn har nekats att prova dricka lite kaffe för föräldrars rädsla av att barnen får negativa konsekvenser av denna dryck. Kaffet har också ställts för svar gentemot koffeintabletter. 

Genom myterna ifrågasätter man kaffets skadeverkningar och hur drycken påverkar sömnen. De som anser sig beroende av det påstår att kaffe är en drog. Men är dessa myter sanna? Kan vi tro på dem och föra dem vidare eller är det myter som inte stämmer och av den orsaken måste vi finna ett slut på? 

Det är därför viktigt att ta upp och prata om dessa myter och ta reda på om de verkligen stämmer. Många av myterna har gått från generation till generation och ger ett sken av en sanning. I själva verket är det oftast något som inte stämmer eller något som man senare kunnat bevisa vad som egentligen är sant och vad som är myt. Det finns till och med forskare som ägnar hela sina liv åt att slå hål på dessa myter.