En infographic i som grafiskt visar burkar och flaskor som de olika produkterna kommer i. Samt en kort text om de olika hudvårdsprodukter som nämns i texten.

Vilka olika hudvårdsprodukter finns det?

Att ta hand om sin hud har aldrig känts så viktigt som det gör just nu. Detta har lett till att utbudet av olika hudvårdsprodukter är enormt. Du kan välja mellan olika rengöringar, krämer, serum och oljor, som alla jobbar och påverkar din hud på olika sätt. En ansiktsrengöring använder du för att rengöra ansiktet. Samtidigt som olika ansiktskrämer framförallt återfuktar och jobbar med olika specifika hudproblem som du kan ha. Det finns även oljor och serum som jobbar djupare ner i huden och dess lager. Om du vill lyxa till det lite kan en ansiktsmask eller peeling vara något för dig. 

Det är alltså en djungel av olika produkter. Vilka olika hudvårdsprodukter finns det egentligen och varför behöver du alla dessa? 

Ansiktsrengöring 

Huden utsätts varje dag för olika påfrestningar. Därför är det viktig att rengöra ansiktet både morgon och kväll för att bli av med makeup, döda hudceller men även smuts som huden samlat på sig under dagen. Som ett första steg öppnar ansiktsrengöringen upp och gör att huden kan tillgodose sig av de följande produkterna. 

Det finns olika typer av ansiktsrengöring. Allt från mousse och rengöringsmjölk till gel baserad ansiktsrengöring. Vilken du ska välja beror delvis på vilken hudtyp du har. 

Ansiktskräm

En dagkräm är en ansiktskräm som används på dagen och som ska hjälpa till att skydda huden mot allt den utsätts för under dagen. Förutom att skydda så bidrar en dagkräm till att återfukta och ge näring. Vilket gör att din hy känns mindre torr. Även när det gäller dagkräm så finns det flera olika beroende på vilken hudtyp du har. Dagkrämen används sist i hudvårdsrutinen på morgonen. 

En nattkräm appliceras på kvällen som ett sista steg i din hudvårdsrutin. Så att den kan arbeta med huden under natten. Nattkrämen arbetar djupare än vad en dagkräm gör och därför innehåller dessa oftast mycket fukt och näring. Under natten återhämtar och reparerar sig din hud. Därför är en av nattkrämens uppgifter är att återfukta och låsa inne fukt i huden under hela natten. Förutom återfuktande krämer finns det även de som verkar lugnande eller har anti-aging egenskaper. Det är därför viktigt att du väljer en nattkräm som passar just dig och ditt behov. 

Serum

Serum är en produkt som oftast är tunnare och har en lättare konsistens än olika krämer. Produkten är utvecklat för att gå djupare ner i hudlagren och ge en ordentlig boost av näring. Serum fungerar som en katalysator och gör de efterföljande produkterna mer effektiva. Serum används efter rengöringen av ansiktet och innan du applicerar en dag- eller nattkräm. Ett serum består av mindre molekyler och en hög koncentration av aktiva ingredienser. Detta är anledningen till att serum går djupare ner i hudytan jämfört med olika krämer. Dessa aktiva ingredienser kan vara vitaminer, syror och antioxidanter som på olika sätt hjälper dig med specifika problem så som rynkor, torr hy eller akneärr. Det går att kombinera olika serum med varandra och därmed jobba mot exakt det resultatet som du önskar. 

Hudens 3 lager där det visas att molekylerna i en ansiktskräm, som är större, går ner mellan första och andra lagret. Dessutom visas det att molekylerna i ett serum är mindre och går därför ner djupare i hudens lager.

Ansiktsvatten

Ansiktsvatten är samma sak som toner och det är en produkt som du använder efter att du rengjort ditt ansikte. Detta genom att hälla lite av innehållet på en bomullspad och sedan dra längs med ansiktet. Produkten används för att rengöra ansiktet ytterligare efter själva rengöringen. Anledningen är att du verkligen ska få bort all smuts och eventuell makeup. Det kan även används för att balansera hudens pH värde efter rengöringen. Samt för att förbereda din hud för de kommande produkterna genom att göra ditt ansikte lätt fuktat. 

Ögonkräm

En ögonkräm används framförallt för att återfukta runt och under ögonen. Du kan även använda den för att motverka specifika problem som svullnad, mörka ringar, påsar samt rynkor.  Eftersom huden runt just ögonen är så pass mycket tunnare och känsligare än resten av ansiktet krävs en ögonkräm för att kunna tränga in ordentligt. En vanlig ansiktskräm har större molekyler än en ögonkräm och kan därför inte gå in lika djupt i huden. Du kan hitta en ögonkräm i olika former så som olja, kräm eller gel. Produkten ska appliceras innan du använder din dag- eller nattkräm. 

Hudens 3 lager illustrerar att med hjälp av ansiktsolja stannar fukten nere i huden eftersom den har lagt sig som en skyddande barriär. Använder man inte olja försvinner fukten ut från huden.

Ansiktsolja

Ansiktsolja är en produkt i form av olja som hjälper till att återfukta huden och ge den näring, genom att lägga sig som en barriär och låsa in fukten. Produkten ska appliceras efter ansiktet är rengjort och fortfarande är fuktigt, då oljan behöver fukt för att bättre absorberas. Ett annat alternativ för att applicera den är att blanda några droppar av oljan i din ansiktskräm och på så sätt få extra återfuktning och lyster. Som med de flesta hudvårdsprodukter bör du välja en olja som är anpassad efter din hudtyp och har de egenskaper just du behöver. Detta kan vara allt från att motverka åldrande till att bara framkalla mer lyster. 

Peeling

Varje dag bildar din hud miljontals nya celler vilket även leder till att gamla och döda hudceller stöts bort och trillar av. Detta pågår konstant och eftersom det kan ta ett tag för döda celler att falla av lägger de sig som en torr yta på huden. Genom att använda dig av peeling hjälper du med detta och påskyndar processen. När du exfolierar ansiktet med en peeling avlägsnar du de döda hudcellerna och gör därmed huden slätare och renare. Samt att du förbereder och gör den mer mottaglig för efterföljande produkter. Tänk på att inte använda dig av peeling för ofta då din hud behöver tid för att återhämta sig mellan gångerna. 

Det finns olika varianter av peeling 

  • peeling med hjälp av korn
  • enzympeeling
  • syrapeeling

Kornpeeling innehåller små korn av exempelvis socker eller kärnor som exfolierar och gör rent på djupet. Enzympeeling applicerar du som en ansiktsmask och därefter äter enzymerna upp de döda hudcellerna. En syrapeeling fungerar genom att lösa upp bindningarna mellan de gamla och nya hudcellerna vilket leder till att du lättare blir av med de döda hudcellerna. 

Ansiktsmasker

Det finns många olika ansiktsmasker för alla hudtyper och dess behov. Du kan använda ansiktsmasker som motverkar finnar och orenheter, som ger lyster eller masker som rengör på djupet. Med hjälp av en ansiktsmask kan du dessutom få till spa-känslan hemma och unna dig själv en lugn stund. 

Det finns alltså många olika produkter och många gånger behövs inte alla. Det lättaste är att testa dig fram och se vad och vilka hudvårdsprodukter som passar just dig och ger det resultatet som du vill uppnå. För att lära dig mer om hudvård kan du läsa den stora hudvårdsguiden – Vad är hudvård?