Vilken hudtyp har jag?

En kvinna som har handduk på huvudet samtidigt som hon tittar sig i spegeln och rör vid sin hud i ansiktet.

Vilken hudtyp just du har är viktigt att veta för att kunna ge de bästa förutsättningarna för dig själv. Det som fungerar för någon annan behöver inte funka för dig. Vägen till en frisk och välmående hy är att använda rätt hudvårdsprodukter och som är anpassade efter din hud. Vi är här för att förklara för dig vilka olika hudtyper som finns. Därefter ska du lättare kunna hitta rätt hudvårdsprodukter för just dig. Din huds behov kommer dessutom att ändras under hela din livstid. Om du är tonåring brukar hormonerna sätter fart i din kropp, då brukar de flesta få exempelvis akne. Om det är vintertid kan det hända att din hud blir torr och om du närmar dig 40-50 års ålder börjar du få mogen hy. Men en grundregel som alla har gemensamt är att rätt hudvårdsprodukter hjälper dig till en välmående och balanserad hy. Genom att ta reda på vilken hudtyp du har rekommenderar vi dig att rengöra din hud så bra som möjligt och därefter undersöka den noggrant. Syftet med denna artikel är att hjälpa dig att associera din hudtyp med någon av dessa, och därefter använda rätt hudvårdsprodukter utifrån det.

Torr hy

Bild på cirklar som förklarar mogen, torr och oljig/fet hy.

Du har säkert någon gång i ditt liv känt av att din hud i ansiktet börjat fjälla, vara strävt eller flagna. Det förekommer oftast under vinterhalvåret när det är kallt ute. Du börjar tänka på hur du kan hjälpa din hud att bli återfuktad och få en mjukhet. När din hud blir torr beror det på att den har ett underskott på fukt och fett. Därför är det viktigt att använda hudvårdsprodukter som är återfuktande och näringsrika. Oftast mår torr hy extra bra när du behandlar den med ansiktsolja. Innan applicering av dessa hudvårdsprodukter bör du använda en ansiktsrengöring i mjölkform. På så sätt får du bort överflödig hud eller döda hudceller. När man rengör huden väl blir det också enklare för hudvårdsprodukterna att komma in djupt på huden.

Fet hy

Att ha fet hy brukar oftast vara synonymt med mycket akne. En fet hudtyp har oftast en överproduktion av fett i talgkörtlarna. Det är inte helt ovanligt att man får akne och pormaskar när man har denna hudtyp. Du med fet hy brukar ofta se glansig och blank ut i ansiktet. Vi rekommenderar dig att använda djuprengörande ansiktstvätt till din hud. Du med fet hy tror oftast att du inte ska använda fuktiga krämer eller produkter, men det ska du. En hudvårdsprodukt som är fuktgivande och balanserande är något du med fet hy bör använda. Ju mer du torkar ut din feta hy, desto mer fett kommer huden att producera och så blir det en ond cirkel. Var försiktig med rengöringsprodukter med alkohol i då det finns risk att du torkar ut din hy ännu mer.

Mogen hud

När man blir äldre så åldras även din hud, och detta kallas mogen hud. Produktionen av kollagen och elasticiteten i huden förändras när vi blir gamla. Huden tappar sin spänst, fuktnivå och den blir inte lika elastisk som när vi är yngre. Det leder till att huden blir tunnare och rynkig. För att ta hand om din mogna hud bör du regelbundet använda hudvårdsprodukter som ger dig återfuktning. Även peeling och djupverkande produkter är viktigt att använda.

Hudvård för normal hy

Att ha en normal hy genom hela sitt liv är få förunnat. Det innebär nämligen att din hudtyp har jämna porer som varken är förstorade eller förminskade i någon del av ansiktet. När man talar om normal hy brukar man säga att huden är i balans. Med detta sagt menar man att huden är följsam, mjuk och behaglig eftersom den inte har tendenser till varken stramhet eller blandhet. Eftersom denna hudtypen är den absolut mest harmoniska bör du fortsätta behålla den höga fukthalten. Hudvårdsprodukter med fuktighet är viktigt att fortsätta med regelbundet. Du kan även behålla din normala hy genom att använda dag- och nattkräm samt solskyddsfaktor när du är i solen.

Kombinerad hud

Bild på stående hudvårdsprodukter.

En av de vanligaste hudtyper vi har är kombinerad hy. I vårt ansikte har vi något som kallas T-zon, som är haka, näsa och panna. När man har kombinerad hy innebär det att man har ibland fetare och ibland torrare hy på vissa partier i ansiktet. I just t-zonen brukar man ha den fetare hyn och resten av ansiktet är normal eller lite torr. Det är viktigt att du applicerar rätt hudvårdsprodukter på rätt parti i din hud. Där du är fet i hyn ska du använda djuprengöring och där du är torr bör du använda mer återfuktande produkter. Det blir lite av en punktbehandling med denna hudtyp.

Hudvård mot känslig hy

Känslig hy är ingen hudtyp. Det är något alla människor kan drabbas av. Oftast får du det om du är inne i en stressig period, får en reaktion av en parfymerad produkt, medicinering, hormoner eller av sol eller kyla. Du kan få en irriterad hy som flagning, knottror, rodnad eller svullnad. Brännande, stickande eller stramande känsla kan även uppstå.  Om du vet med dig att din hud är känslig bör du använda oparfymerade hudvårdsprodukter och läs gärna på förpackningen så att den innehåller naturliga ämnen.

Akne hy

Oftast i tonåren, när hormonerna i din kropp börjar sätta fart, är det vanligt att du får finnar. Finnarna är de som dyker upp i ansiktet, ibland även på bröstkorgen och ryggen, när du har en inflammation i talgkörtlarna. När bakterier i talgkörteln bryter ner fettet i ansiktet uppstår finnar. Det finns olika hudvårdsprodukter som kan hjälpa dig med rengöring och behandling av akne. Oftast när man får akne kan det bero på att man kanske tvättar ansiktet för mycket, att man äter fel, stressar, klämmer dem så fort de dyker upp osv. Vi rekommenderar dig att prova ACO spotless. Denna hudvårdsprodukt är skapad för att rengöra fet och oren hy.