kaffedryck med bönor runt om

Americano, Cappuccino, Kaffe latte… Kaffe är en hel vetenskap och det finns otroligt många olika sätt man kan servera kaffe på. Det kan lätt kännas överväldigande när du står på ett café och inte är så insatt.

En sak alla drycker har gemensamt är att de består av kaffe i grunden. Smaken på kaffet beror också på andra faktorer som vilka bönor som används, hur de är rostade och vilken typ av bryggmetod som används.

I denna guide beskriver vi de vanligaste kaffedryckerna som består av bara svart kaffe, kaffe med mjölk i olika slag samt lite olika typer av iskaffe.

Svart kaffe

1. Svart bryggkaffe

Svart bryggkaffe

Det klassiska bryggkaffet är en favorit hos många och väldigt populärt i Norden. Bryggkaffet kan antingen bryggas med en kaffebryggare där man låter kokande vatten rinna genom ett filter med malt kaffe i, eller så använder man sig först av en kaffekvarn där man maler hela bönor.

2. Espresso

Espresso

För att göra en espresso så behövs en espressomaskin där varmt vatten pressas under tryck genom finmalda bönor. Espresso består endast av 2–4 centiliter starkt kaffe och toppas med skum bestående av cellulosa och fetter som kallas crema. En Espresso är grunden till många drycker som Americano, Latte, Cappuccino och Macchiato. Vanligt är också att man gör en dubbel Espresso och ett annat namn som kan användas för det är Caffé Doppio.

3. Americano

Americano

En Americano är ungefär som svart bryggkaffe och smakar ungefär likadant. Skillnaden är att den är gjord på en Espresso men utspädd med varmt vatten. Något att tänka på är att den ofta blir väldigt varm så låt den svalna en stund.

4. Ristretto

Ristretto

Ristretto betyder begränsad på italienska och görs precis som en Espresso, fast med hälften så mycket vatten som rinner igenom bönorna. Den blir därmed väldigt stark och koncentrerad.

5. Lungo

Lungo

Raka motsatsen till Ristretto är Lungo som betyder lång på italienska och innehåller oftast dubbelt så mycket vatten som en Espresso. En Lungo är ganska lik en Americano men skillnaden är att den inte innehåller lika mycket vatten och blir därmed lite starkare och intensivare.

kaffedryck med mjölk

Kaffe med mjölk

6. Kaffe latte

Kaffe latte

En riktig klassiker över hela världen som de flesta tycker om, tack vare den milda smaken så är det många som börjar dricka kaffe med denna kombination. En Kaffe latte består av 1/4 espresso och 3/4 ångad mjölk, den toppas ofta med lite skummad mjölk. Namnet Kaffe latte är som så många andra kaffesorter italienska och betyder helt enkelt kaffe med mjölk.

7. Café au lait

Café au lait

Den franska varianten av Kaffe Latte kallas Café au lait och är väldigt lik Kaffe latte i smaken. Det är samma mängd kaffe och ångad mjölk men skillnaden är att man använder bryggkaffe istället för espresso.

8. Cappuccino

Cappuccino

En annan italiensk klassiker som vanligtvis serveras i en stor kopp. Den innehåller 1/3 espresso, 1/3 ångad mjölk och 1/3 skummad mjölk. Den toppas ofta med lite kakaopulver.

9. Flat white

Flat white

Kommer från Australien och kan beskrivas som en kombination av Cappuccino och Kaffe latte. Man börjar med att fylla upp 1/3 med espresso, och resterande del med slät skummad mjölk precis som i en Kaffe latte. Resultatet blir ett kaffe som är lite intensivare i smaken än vad Cappuccino och Kaffe latte är.

10. Cortado

Cortado

En spansk variant på kaffe med mjölk. Halva koppen ska vara espresso och andra halvan varm mjölk. Serveras ofta i ett mindre glas eller kopp.

11. Macchiato

Macchiato

En enkel Espresso som är toppad med ett litet lager av skummad mjölk. Namnet kommer från italienskan och betyder fläckig. Macchiato är en av de starkare varianterna på kaffe med mjölk.

12. Latte macchiato

Latte macchiato

Kan beskrivas som en Macchiato fast tvärt om. Serveras oftast i ett glas med skummad mjölk som man toppar med en liten mängd Espresso.

13. Kaffe mocka

Kaffe mocka

Om du är lite sötsugen så kan en Kaffe mocka vara trevlig. Den kan göras på olika sätt, antingen med bryggkaffe eller dubbel Espresso som grund. Sedan fyller man på med ångad mjölk och lite choklad. Vill man göra det till en lyxigare variant kan man toppa drycken med grädde.

Iskaffe på gräsmatta

Iskaffe

14. Cold brew

Cold brew eller Kallbryggt kaffe har blivit väldigt populärt, det är också väldigt enkelt att göra själv. Häll 100 gram grovmalet kaffe i en behållare som går att försluta, häll sedan på 1 liter kallt vatten och rör om. Efter det är det bara till att sätta på locket och placera i kylen under 20–24 timmar. Sista steget är att sila kaffet genom ett filter och späda ut med lika delar vatten, servera sedan som det är med is eller mjölk. Cold Brew ger en sötare kaffesmak och många smaker som försvinner vid höga temperaturer kommer fram.

15. Iced coffee

Många blandar ihop Cold brew och Iced coffee men det är inte riktigt samma sak. Iced coffee eller Iskaffe bryggs precis som vanligt kaffe men kyls sedan ner och förses med is. Något att tänka på är att det kan vara bra att göra kaffet extra starkt eftersom det kommer adderas mer vatten efterhand som isen smälter. Iced coffee serveras oftast med mjölk.

16. Frappuccino

Det finns oändligt många varianter av denna signaturkaffedryck från Starbucks. En klassisk Frappuccino består vanligtvis av kylt kaffe med mjölk, toppat med sirap, choklad och grädde.

17. Nitro

Denna speciella kaffedryck påminner nästan mer om en Guinness öl än om Kaffe. Den består av kallbryggt kaffe som infuseras med kvävgas. Detta resulterar i ett väldigt smakrikt kaffe med en härligt krämig struktur. I USA går det att köpa Nitrokaffe på burk men i Sverige är det tyvärr inte lika enkelt att få tag på. Det går att hitta på en del trendiga caféer där det serveras från tapp. Vill du göra det själv hemma så behöver du en gräddsifon och kvävgaspatroner.

18. Mazagran

Mazagran är ingen vanlig dryck som man brukar hitta på menyn. Den härstammar från Mazagran i Algeriet redan på 1800-talet, och brukar benämnas som originalet av iskaffe. Innehållet kan variera en aning men vanligt är att den består av kaffe som hälls över is, citronjuice, socker och en citronskiva. I Portugal och Österrike kan den även serveras med rom.


Vill du lära dig mer om kaffe? Besök gärna denna sida, där du kan ta del av bland annat kaffets hälsoeffekter, kaffets historia och mycket mer.