Allt du behöver veta om pasta och hur du gör det

Att kunna servera hemmagjord pasta till nära och kära som man själv har gjort från grunden är en härlig känsla. Det är något som alla kan bemästra med rätt recept på pastadegen. Hemgjord pasta blir så mycket godare än om man köper det färdigt. Pastan finns i så många olika former. Det är samlingsnamnet på produkter som spagetti, tagliatelle, fettuccine, farfalle och cannelloni.

Njut av egentiden och ställ dig och knåda deg eller använd dig av en köksassistent för att underlätta arbetet. Efter att ha läst den här texten kommer du förhoppningsvis kunna mer om hur man gör egen pastadeg men även olika pastasorter som finns och om pastans historia.

Sedan undrar du kanske var pastan kommer ifrån? Är den verkligen från Kina? Vad är det för skillnad på fettuccine och tagliatelle? Innan du gör egen pasta får du inte glömma hur mycket enklare det blir att göra degen med hjälp av en köksassistent.

Därför är denna maskin ett helt otrolig allt i allo verktyg som kan hjälpa dig med framförallt knådningen som är så jobbig. Men det finns ofta andra fördelar också därför att vissa köksassistenter har fler redskap som en medföljande pastamaskin. Användandet av en köksassistent är alltså mycket underlättande.

Olika pastasorter

Det är skillnad i både konsistens och smak på torkad pasta och färsk pasta men också namnen är olika. Torkad pasta heter nämligen pasta secca däremot heter färsk pasta, pasta fresca. 

Cannelloni: Har ofta fyllning och är formad som cylindrar.

Farfalle: Betyder fjäril på italienska och ser också ut lite som fjärilar i formen. De kläms ihop i mitten för att sedan veckas i kanterna för att se ut som fjärilar.

Fettuccine/Tagliatelle: Lång pasta som är platt till formen. Har två olika namn. Kallas för Fettucine i norra Italien och Tagliatelle i södra Italien. Här i Sverige brukar vi använda båda men nu vet du iallafall vad skillnaden är.

Fusilli: Skruvformad pasta.

Gnocchi: Är gjort av potatis eller mannagryn och är formade som små ovala bollar.

Lasagne: Pastaplattor som man varvar med köttfärssås, ost och bechamelsås i maträtten med samma namn.

Makaroner (maccheroni): Krökta små rör som brukar användas till den svenska favoriten stuvade makaroner.

Penne: Grova rör som är snett avskurna

Penne rigate: Som penne men är räfflade.

Ravioli: Pasta som har fyllning. Oftast någon sorts köttfärs eller grönsaker som spenat.

Spaghetti: Lång pasta som till skillnad från fettuccine har en rundare form

Ibland kan pastan ha färg. De vanligaste färgerna är grönt, rött, svart, orange, brunt och gult.

Pastans historia

Gammal karta med en kompass
Kommer pastan från Kina eller Italien?

Har Pastan någon spännande historia tro? De flesta skulle tro att pastan kommer från Italien men vissa tror på teorin att det ursprunglingen kommer från Kina.

Den teorin handlar om att Marco Polo skulle tagit med sig pastan från Kina under hans resa på 1200-talet. Det har dock framkommit att det fanns i Italien redan innan den resan enligt den marockanska upptäcktsresande Muhammad al idrisi.

En anledning till att det finns teorier om att pastan kommer från andra delar av världen än Europa och Italien, är att det fanns mycket som var väldigt likt. Pasta har ju trots allt bara 3 ingredienser. Mjöl ägg och vatten. Den kombinationen har funnits väldigt länge. Nämligen hela 4000 år. Den pastan som vi är vana att se idag är dock från Italien. Men vi känner ju även till den asiatiska versionen, nudlar, som inte bara gjordes på vetemjöl utan även bovete, ris eller bönor.

Hur gör jag egen pasta?

Pasta som kommer ut från en pastamaskin.

Nu när du vet lite mer om de olika pastasorterna och pastans historia kanske du vill sätta igång och göra lite pastadeg.

Steg 1

Börja med att ta fram din köksassistent och montera ihop den om det behövs. Välj en bred flatblandare som passar din maskin. Sedan tar du fram ingredienserna, vilket är 5 deciliter mjöl och 6 ägg.

Nu ska du hälla ner mjölet och kläcka äggen i din köksassistent. Sätt igång mixern på lägsta hastigheten och kör i cirka 30 sekunder. Därefter ökar du till medelfart och låter degen blandas i en till två minuter. Under tiden kan du plocka undan lite äggskal och torka upp om du har spillt något. Perfekt va?

Steg 2

Titta till degen efter ca 2 minuter, är den för torr så kan man tillsätta mer vatten, känns den perfekt ska du byta till en degkrok. Låt maskinen börja knåda på lägsta hastigheten i en minut. Tillsätt vatten efter behov om degen är smulig. Snart börjar degen klumpa ihop sig till en boll, då kan du öka hastigheten på maskinen i en minut.

Steg 3

Nu är den värsta knådningen över. Ta ut degen ur köksassistentens bunke och knåda lite till på ett mjölat bord (ca en minut). När du är klar med det, slår du in degen i plastfolie och lägger den i kylen, och låter den vila i 30 minuter.

Steg 4

Efter att degen fått vila, delar du den i fyra lika stora bitar. Använd sedan handflatan för att platta till degklumparna. När du är klar med det så kör du igenom degarna i din pastamaskin. Många köksassistenter har antingen medföljande verktyg som går att koppla direkt i maskinen eller så får man köpa till det. Kör igenom degen 12 till 14 gånger tills den är riktigt platt. Glöm inte att att använda mjöl för att degen inte ska fastna. Ändra inställningarna på din maskin efterhand, till tunnare och tunnare deg. När du har en tunn och fin deg kan du börja att forma och skära din pasta så som du vill ha den. Vill du göra lasagne, fettucine, tagliatelle eller kanske något annat? Det bestämmer du själv.

Äntligen är jag klar!

Förhoppningsvis gav denna texten dig lite mer kunskap om pasta och kanske blev du sugen på att göra det själv. Det är ju trots allt bara tre ingredienser som behövs, så det är bara att sätta igång. Om du inte har någon köksassistent eller pastamaskin kan du göra det för hand men det blir såklart mycket mer ansträngande och du behöver förmodligen mer tid. Om du beslutar dig för att köpa en köksassistent, rekommenderar vi att köpa en med tillhörande pastamaskin. Då blir det genast mycket smidigare. Lycka till!