Annonsering på Snapchat – ett hinder eller en möjlighet?

Vi talar ofta om annonsering i sociala medier, men alldeles för sällan kommer Snapchat på tal. Är det för att vi direkt utesluter den pga sin unga målgrupp eller är det för att annonsering på Snapchat är tycks vara svårt? Är du helt ny på Snapchat eller nyfiken på Snapchats annonsering så har du kommit rätt!

Annonsering på Snapchat

Photo by Tyler Lastovich on Unsplash

Vad är snapchat?

Snapchat lanserades 2011 och är en app där användaren kan ta bilder eller spela in en video för att sedan kunna lägga på olika filter, text, stickers eller rita. När du har tagit en bild som du vill skicka kan du välja hur länge mottagaren ska se denna, när den tiden är ute försvinner bilden. Precis som på Instagram och Facebook så finns ”storys”. Där du kan lägga till olika bilder eller videos som sedan finns där i 24 timmar framåt. Majoriteten av de som använder Snapchat idag är 16-25 år.

Annonsering på Snapchat

Att annonsera på Snapchat är inte helt enkelt, men genom denna texten hoppas jag att bilden av annonsering på Snapchat klarnar upp. Det man först måste förstå är vilka som finns på Snapchat, det är främst personer mellan 16-25 år. Därför är denna kanal optimal för dig som arbetar med en yngre målgrupp. Genom din annonsering på Snapchat kan du vara betydligt mer personlig, komma målgruppen närmre och visa mer.

Som företag kan du välja att marknadsföra dig på Snapchat på flera olika sätt. Filter som är populärt på Snapchat är någon du som företagare kan skaffa. Kanske är det dags för lanserig av någon produkt? Eller så har ni något kommande event? – Lägg då upp ett eget filter på som personer i området kan använda sig utav. Inne på Snapchats egna hemsida så finns det flera olika verktyg, de ger dig olika alternativ för hur dina annonser på Snapchat ska se ut. Där kan du själv trixa och fixa för att få till en snygg annons.

Annonsera på Snapchat

Från Snapchat till köp – nu ännu enklare.

Nu i veckan så lanserade Snap Inc någrar nya verktyg för att underlätta annonseringen på Snapchat. De flesta är inriktade på att köra direktrespons och att styra användarna till att köpa direkt från appen. Snapchat har öppnat upp sina ”samlings-annonser” så att de är tillgängliga för alla de som vill annonsera på Snapchat.

 

I skärmbilderna ovan ser du exempel på hur det ser ut när Snapchat möjliggör sina samlingsannonser för varumärken. Där kan varumärken välja att visa relevanta produkter, med miniatyrbilder som är ”klickbara” längst ner. När du sedan trycker på en av dessa miniatyrbilderna så hamnar du på en viss produktsida som har en länk till ett köpalternativ. Genom denna annonstypen kan du öka trafiken från Snapchat till din webbplats.

 

Annonsering på Snapchat

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Snapchats målgrupp – snart kan den bli din.

 

Eftersom den största delen av användarna tillhör den yngre generationen så kan annonsering på Snapchat för företag bli svår. Detta ifall deras tänkta målgrupp inte befinner sig på Snapchat. Men mitt tips till dig som tillhör de marknadsförare som inte har tänkt på att annonsera på Snapchat….. TÄNK OM! Trots det faktum att du har en äldre målgrupp, vad är det som säger att du inte redan nu kan börja påverka de yngre?

 

Gör det enkelt och lättsamt för dig, annonsering på Snapchat kan hjälpa dig att redan nu måla upp en positiv bild av ditt företag som sedan kan påverka den yngre publiken när de ställs inför framtida val. Kanske är det just ditt bolag så väger mest i ett framtida val eftersom du varit med redan i en tidig fas. Här kan exempelvis ett ”eventfilter” vara optimalt. Det gäller att tänka bredare om hur du som marknadsförare kan ”leka” med ert varumärke, för att redan nu börja påverka de människor i den yngre generationen. Snapchat annonsering är definitivt klurigt men om det finns tid, ekonomi och kreativitet så tror jag helt klart att detta är något att ha i åtanke!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − sex =