Teknik hjälper hushåll att minska matavfall

Varje år kastas över ca 1,3 miljoner ton matavfall, enligt Naturvårdsverket. Med hjälp av AI kan du nu minska ditt matavfall genom att bli bättre på att äta det du har innan det blir dåligt. Ovie smartware är den första smarta matförvaringen som hjälper dig att hålla reda på maten. Det Chicago-baserade teknikföretaget kombinerar hårdvara, mjukvara och maskininlärning. Detta tillsammans skapar Ovie smartware som hjälper hushåll att minska deras avfall. Allt du behöver göra är att trycka på en knapp (en så kallad smarttag) och berätta för Ovie vad du sparat, resten sköter produkten.

Smarttag

Smarttag är en avtagbar knapp som du ska applicera på maten du köpt. Knappen är vattentät och som har tre statusar. Tagen lyser antingen grönt, gult eller rött.
Grön=Varan är fräsch och kan ätas
Gul= Matvaran är bra men man bör inte vänta för länge innan man äter den
Röd= Dags att kasta produkten

Steg för steg

Steg 1: Applicera din smarttag på matvaran
Steg 2: Tala om för Ovie vad det är du har sparat för matvara, via en smart högtalare (voice over)
Steg 3: Sätt in varan i kylen och låt Ovie göra jobbet.

Vad Ovie sedan gör är att informera dig dagligen, via ett meddelande i telefonen. Systemet berättar då läget på varorna i ditt kylskåp och vilken färg taggen har. Du kan själv bestämma vilken tid på dygnet som Ovie ska meddela dig.

 

“Keep track of and remember your food so you waste less.”
Ovie smartware

 

Fördelar med Ovie smartware 

I Sverige slängs över 130 kilo mat/person varje år, enligt WWFs siffror. Ovie hjälper dig att minska ditt matsvinn då du inte glömmer bort vad du har i ditt kylskåp och därför inte behöver kasta en vara för den glömts bort.
Det är även ekonomiskt att använda sig av Ovie då du har koll på vad som finns i ditt kylskåp när du till exempel befinner dig i affären. Personligen har det flera gånger hänt att jag kommit hem från matbutiken med en vara man trots allt redan hade hemma. Med Ovie har du koll på vad du har hemma och slipper kasta mat. I appen hittar du recept som baseras på de råvaror du har i kylen, vilket hjälper dig att minska svinnet och öka konsumering på det du har handlat hem. Produkten kan även hjälpa den som är osäker på om varan fortfarande är ätbar eller inte.

“Eat your food before it goes bad”
-Ovie smartware

matavfall

Ät mer hemlagad mat

Det sägs att i genomsnitt äter vi hälften av våra måltider utanför hemmet. Här kommer den ekonomiska aspekten in igen då det i längden blir dyrt att äta på restauranger. Det är även mer hälsosamt att äta vällagad mat hemma då du själv vet vad du stoppar i din mat, enligt en studie av Jennie Sandberg.

Hur lång är livslängden på taggarna?
Smarttag går på batteri och livslängden på den är ca 12-18 månader, vilket är länge.

Hur kan Ovie veta hur länge maten varar?
Ovie har en databas med tider på matförvaring som den lärt känna.

Sammanfattning:
Håll koll på ditt kylskåp och minska ditt matsvinn -använd Ovie smartware.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex + tolv =