VARFÖR CERTIFIERA SIG I GOOGLES VERKTYG?

Varför är det egentligen viktigt att certifiera sig i Googles verktyg? Och har det någon betydelse att företaget Amazon.com kommer in på den svenska marknaden? Jag har ställt frågorna till två erfarna digitalamarknadsförare för att bli mer insatt.

VAD KRÄVS DÅ FÖR ATT BLI CERTIFIERAD?

För att bli certifierad i Google Adwords måste man bli godkänd på minst två examensprov. Det första är grunderna i Adwords eller fundamentals som det heter på engelska och det andra är ett av de följande; Search, Display, Shopping, Mobile eller Video. Om du även vill bli certifierad i Google Analytics så är det ytterligare ett examensprov i det.

VAD SÄGER GOOGLE SJÄLVA OM ADWORDS CERTIFIERINGEN?

Enligt Google själva är certifieringen en ackreditering eller kvalitetssäkring som Google ger till individer och företag som visar kunskaper i Google AdWords. Med kvalitetssäkringen kan du visa ett märke på din webbplats som visar att Google känner igen dig som en avancerad AdWords-användare och en expert på onlineannonsering. Du kan bli en Google partner eller Premier Google Partner. Enligt Google är certifieringen avsett för att skilja mellan företag som har en dedikerad och beprövad skicklighet med plattformen från de som inte har det, helt enkelt.

Så här skulle det kunna se ut på din webbplats:

Google partner märke

VAD ANSER DE SOM HAR ERFARENHET INOM BRANSCHEN?

På frågan om varför det är viktigt att certifiera sig, svarade Magnus Äng, delägare på Topvisible i Malmö med 18 års erfarenhet inom digitalmarknadsföring, så här:

”Det är viktigt att certifiera sig, speciellt för att sticka ut på arbetsmarknaden i en hårdnande konkurrens och om man vill ha anställning. Vill man jobba som konsult, då är det snarare ett måste. Det är viktigt att visa potentiella kunder vilken kompetens man innehar.”

Jag ställde samma fråga till Monika Dagberg, e-handelschef på Granngården AB och hon svarade;

”Jag tycker att Googles certifieringar i sig inte är så viktiga. Det är ingen ”rocket science” och det mesta snappar man även upp på annat sätt. Men däremot är det ett relativt enkelt och bra sätt att se till att man fått med sig de viktiga grunderna och ett sätt att visa för andra att man förstått vad det handlar om.”

AMAZON.COM TILL SVERIGE

Det amerikanska företaget Amazon innehar idag världens största nätbutik, enligt wikipedia och det råder ingen tvekan om att Amazon är på väg till Europa och även Sverige för den delen. Jag kan inte låta bli att fundera på hur Amazons intåg på den svenska marknaden kan inverka på vikten och betydelsen av Googles certifieringar.

Jag ställde frågan till Magnus Äng.

”Amazon är ett spännande fenomen! Jag tror det kommer att förändras för e-handeln, övriga kanaler kommer påverkas mindre. Sedan finns det en algoritm på Amazon som styr även där och då gäller det att bli proffs på det, där. Vad som händer med AdWords och Analytics tror jag är minimalt… det påverkas såklart negativt men Amazon kommer inte att ta över helt, utan jag tror butiker på nätet kommer leva vidare och även så sökmotorn Google.”

Monika Dagbergs svar på samma fråga lyder;

”Fenomenet att Amazon kommer förändrar inte mitt synsätt på certifieringarna. Det kommer alltid att vara viktigt att hålla sig uppdaterad med nya kunskaper. Det kommer löpande nya saker vi behöver lära oss och ju mer vi lär oss nu desto mer har vi med oss som grund för förståelse av vad som kommer hända framåt. Så min rekommendation är att göra så många certifieringar du kan.”

MINA TANKAR KRING CERTIFIERINGAR OCH AMAZON

Monika och Magnus har svarat olika på hur viktigt det är att certifiera sig men jag skulle vilja dra slutsatsen att det framför allt är viktigast för en själv att göra certifieringarna. Att få ett bevis på det man lärt sig och kunna visa upp det för andra är högst viktigt för att komma in på arbetsmarknaden samt att få trovärdighet i sin expertis på en byrå. Att Amazon kommer till Sverige kommer påverka hela e-handelsvärlden men exakt hur, är det ingen som vet än. Jag tror dock som Magnus att Google kommer att finnas kvar och den kunskapen vi har om det kommer fortfarande vara värdefull.

Så tänker jag och har du några intressanta idéer som du vill dela med dig av så kommentera gärna artikeln här nedan.

Vill du veta mer om vad Google Adwords är så kan du läsa mer om det här och om du vill ha tips på hur du lyckas med din certifiering kan du läsa mer om det i vårt blogginlägg här.

Caroline Hjort

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fyra =