Digital Marknadsföring – Spelets regler

Digital marknadsföringDigital marknadsföring: Spelets regler

Av: Laura Ramadani, 22 oktober, 2018

Kan du namnge ett företag som inte har gynnats av digital marknadsföring? För det här argumentets skull, låt oss säga att svaret är nej. Sanningen är att digital marknadsföring är överlägset det bästa som har kommit från alla tekniska framsteg inom näringslivet. Precis som de bör har företag välkomnat digital marknadsföring för att skörda dess fördelar. Detta har emellertid presenterat en utmaning för många, särskilt de som saknar grundläggande kunskaper om digital marknadsföring. Och hur är detta möjligt? Tja, det är ganska enkelt. De förstår inte reglerna för att lyckas bli framgångsrika med denna marknadsföringsmetod.

Boosta ditt företag med digitala marknadsföringsknep

Engagera publiken

Sociala medier

Tyvärr är det första misstaget som de flesta företag gör är att anta att de bara behöver visa upp sitt varumärke på sociala medier och sedan kommer de magiskt få nya kunder. Men de har fel! De digitala plattformarna ger dig en publik och gör hälften av arbetet åt dig. Den andra hälften är för dig att engagera människor för att bekanta sig med ditt varumärke och bygga upp ett band till det. De digitala plattformarna har utvecklats och förökat sig med tiden. Idag kan företag finnas på flera sociala medier samtidigt så som; Facebook, Instagram, LinkedIn och Twitter.

Behöver man vara aktuell på alla sociala medier?

Svaret är nej. Det är mer lönsamt att vara aktiv på ett fåtal sociala medier än synlig men inte lika aktiv på alla sociala medier. Att vara aktiv på sociala medier ska vara lönsamt. Lönsamt kan innebära att företaget kan få ökad försäljning direkt via de sociala medierna eller stärka företagets varumärke genom att inspirera och öka trafiken till exempelvis företagets hemsida. På sociala medier kan man även annonsera med hjälp av nya verktyg som gör att företag själv kan bestämma kampanjens räckvidd och på så sätt rikta kampanjer till en viss målgrupp. På detta sätt kan företag enklare sätta en budget på digitala kampanjer via sociala medier.

Google Ads – organisk och betald annonsering

Google annonsering organisk

Det är minst lika viktigt att vara synlig på Google. Enligt en studie från Getupdated (2017) görs det 50 miljoner sökningar på Google varje dag. Tänk er hur många alternativ det kan finnas på varje sökning och hur de rankas. Därför är det viktigt att man rankas högt upp för ett företag att engagera sökaren och intressera den för just ditt varumärke! Hur högt upp man förekommer på Googles sökning påverkas av två faktorer. Hemsidan uppdateras ofta och har hög relevans och hög aktivitet och trafik, då fokuserar man på att hamna högt upp på ett organiskt sökresultat, som är gratis. Eller betalar man en annonsplats på Google som gör att man hamnar högst upp eller bland de första på sökningen.

Den visuella kraften

En bild säger mer än tusen ord

Sociala medier som Instagram och Facebook är perfekta exempel på digitala plattformar. Effektiviteten av marknadsföringsstrategierna på dessa plattformar kommer från användningen av visuella hjälpmedel. Tror du inte på det? Jämför en annons som enbart är textinnehåll och inga bilder och ett inlägg med fina bilder och videor. Troligtvis kommer den med visuella bilden att vara mycket mer populär och lättare att minnas. Exempelvis kan företag börja använda bilder i sina kampanjer. På sociala medier kan man lägga ut infographics istället för en lång informativ text om företaget.

Analysera med Google Analytics och förbättra med SEO

SEO

Vet du varför digital marknadsföring är gynnsamt jämfört med andra kanaler? Anledningen är att det är lätt att få insikter genom att analysera de olika mätvärden som tillhandahålls av denna form av marknadsföring. Och det är inte allt. Du kan skifta ditt företag enligt de senaste trenderna för att behålla din relevans. Fortsätt därför analysera för att se vilka förändringar som krävs för att ge ditt företag en bättre chans. Idag finns det ett flertal plattformar som mäter statistik som antal besökare, konverteringsgrad, bounce rate och mer data om företagets digitala närvaro. En utmärkt plattform för denna analys är Google Analytics där du registrerar ditt företag och påbörjar analysen. Genom denna data gäller det att dra slutsatser kring de delar på webbsidan som behöver uppgraderas.

Sökmotoroptimering SEO

Datan om ett företags digitala närvaro är sällan felfri. Genom Google Analytics kan företaget identifiera sina kunders beteende på exempelvis företagets hemsida vilket kan ge en hint om hur de olika delarna på hemsidan upplevs. Optimering av hemsidan bör ske kontinuerligt eftersom kunders beteende och teknik förändras snabbt. Därför är det aldrig fel att investera i sökoptimering inom företaget.

Håll dig uppdaterad

Ingenting har en konstant graf längre. Din målgrupp, teknikerna för digital marknadsföring och trenderna kommer att fortsätta att förändras. Och det här är vad företag måste acceptera, eller hur? Följaktligen måste du hålla dig uppdaterad för att bättre förstå din målgrupp och vilken strategi som fungerar för dem.

Slutsatsen är, den digitala eran är här för att stanna och den kommer att fortsätta att utvecklas. Företagen måste hålla sig till reglerna så att de kan förflytta sig med tiden. Reglerna spelar en roll för att lägga grunden för marknadsföring av innehåll genom onlineannonsering för att öka trafik- och konverteringsgraden också. Detta är en start, men akta dig för andra regler eftersom lärandet aldrig slutar när det gäller digital marknadsföring.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 3 =