Kaffet, vår viktigaste brygd i Norden, den som får gråa november morgnar att kännas nästan som en dag i juli. Eller det som gör att vi orkar de där sista timmarna på kontoret innan man äntligen får gå hem. Förutom den uppenbara effekten av energi på beställning så har kaffe mer än en hälsoeffekt som påverkar oss i vardagen. Vi har listat 9 hälsoeffekter av kaffe som vi tycker är absolut bäst och som du kanske inte har hört talas om. Så fortsätt dricka kaffe för en bättre hälsa!

Nummer 1: Kaffe kan öka din förbränning

En fantastisk hälsoeffekt av kaffe är att du kan öka din förbränning. Kaffe, eller snarare koffeinet, öppnar upp dina blodkärl och får blodet att färdas snabbare genom kroppen. Detta leder i sin tur till att du får en viss ökning i temperatur från att ditt blod färdas snabbare och mer fritt genom kroppen. Genom att din temperatur ökar så ökar också din fettförbränning- fett, som du kanske redan vet, trivs inte bra i värme och genom att öka din kroppstemperatur så förbränner du fett snabbare! Kaffet fyller också på med dopamin i kroppen, vilket i sin tur gör att du blir mindre sugen på sötsaker. En win-win för oss kaffedrickare helt enkelt! 

Bli på bättre humör med denna hälsoeffekt av kaffe

Nummer 2: Du blir på bättre humör med kaffe

Kaffe innehåller en stor mängd antioxidanter, något du kanske vanligtvis har hört talas om i frukt och bär, men som faktiskt har en stor påverkan på hur vi mår och vilket humör vi har. Flera amerikanska studier har visat på att kroppen till och med tar upp antioxidanter extra bra genom just kaffe. Enligt den här studien är faktiskt kaffe också det sätt som amerikaner får i sig flest antioxidanter av varje dag! Spännande va? Mängden antioxidanter vi äter påverkar också vårt humör. Men vi rekommenderar såklart att du också äter grönsaker- trots kaffets oväntade hälsoeffekt. 

Nummer 3: Kaffe kan minska risken för hjärt och kärlsjukdomar

I en sammanfattande studie som har samlat över 200 (!) studier om kaffets effekt visar forskarna på att kaffet inte bara har antioxidanter, utan till och med kan hjälpa mot åldersrelaterade sjukdomar. Bland annat är det just risken för hjärt- och kärlsjukdomar som sjunker markant om man dricker ungefär 3-4 koppar kaffe om dagen. (Men det ska såklart göras inom rätt tidsspann, HÄR, kan du läsa mer om vid vilka tidpunkter du ska dricka kaffe). Att dricka 3-4 koppar kaffe om dagen minskar också risken att dö i förtid, något vi tror att alla uppskattar! Så drick mer kaffe! 

Lär dig nya saker snabbt med kaffets hälsoeffekt

Nummer 4: Du lär dig nya saker snabbare

I en annan amerikansk studie, som här tas upp av DN, visar forskarna på starka resultat i att du faktiskt lär dig nya saker snabbare genom att du också dricker kaffe. Det är nämligen så att ditt långtidsminne och din inlärningsprocess förbättras genom att du får i dig kaffe och koffein. Kaffet och dess koffein hjälper dig inte bara vara extra effektiv, utan du kan alltså också lära dig mycket snabbare. Bland annat påverkas din kapacitet till att memorera bilder och mönster av kaffe. Om du druckit en stor kopp kaffe 24 timmar innan övningen så kommer du känna märkbar effekt. Något som är viktigt att minnas är ju då att dricka kaffet innan du börjar plugga, och inte samtidigt. För att få absolut bäst effekt. Ett starkt tips till alla studenter nu i tentaperioden! 

Nummer 5: Kaffe kan minska risken för bröstcancer

Kaffe, det svarta guldet, har alltså påvisats vara bra för att motverka, eller minska risken, för att få bröstcancer. I en studie på svenska och brittiska kvinnor som utfördes 2015 har forskarna hittat spännande resultat. Om man dricker cirka 3 koppar kaffe om dagen så kan kaffet minska risken för återfall av bröstcancer. Och minska risken för att få bröstcancer från första början- fantastiskt va? Genom att koffeinet i kaffet stänger av signalvägarna till bröstcancercellerna så ökar celldöden av de sjuka cellerna. Även fördubblingen av de sjuka cellerna minskar markant. En oväntad hälsoeffekt av kaffe, eller hur?

Träna bättre med kaffe i kroppen

Nummer 6: Du kan förbättra dina resultat på träningen med kaffe

Ja, du läste rätt! Kaffe kan påverka huruvida du presterar extra bra på träningen eller ej. Mer specifikt är det koffeinet i kaffet som gör att kroppen reagerar. Allra störst effekt ser man när en person tränar högintensiv kondition i sextio minuter. När du har koffein i kroppen så ökar dina adrenalinnivåer och ditt hjärta slår snabbare än vanligt. Det leder också till att fler fria fettsyror frigörs i kroppen, vilket i sin tur gör att du orkar mer. Du får helt enkelt en extra tuff träning med lite extra koffein i kroppen. Du orkar också mer än vad du brukar, vilket vi uppskattar! Tack kaffe för din härliga hälsoeffekt.

Nummer 7: Du får bättre reaktionsförmåga med kaffe

Kaffet, och koffeinet, höjer de dopaminnivåer vi har i kroppen vilket både kan påverka hur sötsugna vi är som vi nämnt under punkt 1, men det påverkar också hur fokuserad du är. Koffeinet hjälper nämligen kroppen att fokusera och blir därmed också mycket snabbare på att reagera. Det är därför du ofta ser till exempel Valtteri Bottas, en förare i Formel 1, gå runt med en kaffe i handen innan ett lopp. Kaffet hjälper honom såväl som dig att bli lite snabbare och lite mer reaktiv än vad du vanligtvis är. Det kan till exempel vara perfekt om du ska spela en fotbollsmatch, eller skriva anteckningar på ett möte. Reaktionsförmågan är trots allt väldigt viktig, oavsett vad vi gör om dagarna. Fantastiskt va? 

Nummer 8: Kaffe kan minska risken för depression 

Kaffe är världens mest uppskattade tillskott, något som inte alla tänker på. I en studie utförd av Harvard University på kvinnor under 51 år har forskarna upptäckt något fantastiskt. Kvinnor som dricker kaffe regelbundet, ungefär fyra till fem koppar per dag, löper också mycket mindre risk att drabbas av depression. Risken kan minska till ungefär 20% i jämförelse med de kvinnor som endast dricker en kopp kaffe, eller ingen kopp kaffe alls per dag! Det innebär alltså att genom att dricka några koppar kaffe per dag så har du möjlighet att leva lyckligt väldigt mycket längre än vad de som inte dricker kaffe alls. Så du ska dricka kaffe, gärna i stora mängder, för att få en så bra effekt som möjligt! Visst är det en väldigt bra hälsoeffekt av kaffe?

Lev längre med kaffe

Nummer 9: Tre koppar kaffe om dagen kan minska risken att dö i förtid! 

Som vi tidigare har nämnt under punkt nummer 3 kan alltså tre till fyra koppar kaffe om dagen minska risken för att dö i förtid. En oväntad hälsoeffekt av kaffe. En brittisk studie utförd i Storbritannien visar till och med på att om du dricker upp till åtta koppar om dagen så förbättrar du din hälsa markant- trots att du dricker kaffe! Det är den största mängden forskare någonsin har rekommenderat som ett dagligt intag av kaffe, så vi tänker att man såklart får ta informationen med en nypa salt. (Även om vi så klart blir sugna på att dricka ännu mer kaffe nu.)

Vill du läsa mer om vad du kan göra med kaffe för att boosta dig själv och ditt kök? Spana in vår artikel om att göra din egen kaffeskrubb- med bara saker du har hemma! Kolla också på vår artikel om vad du kan göra med överblivet kaffe. Här kan du läsa den!

Glöm inte att dela vidare sidan till vänner och bekanta som kanske inte visste allt det här om kaffe!

Visste du att vi har fler artiklar om kaffe? Gå till vår förstasida för att få mer kunskap om det fantastiska kaffe.