Kaffeskrubb, eller kaffepeeling, har många fantastiska fördelar över produkter du kanske annars köper i butik! Kaffe är något majoriteten av svenskarna har hemma, och även om du vanligtvis kanske inte är speciellt intresserad av hudvård- så gör du en stor skillnad både för din hud och för klimatet! Ju mer du använder en matvara, eller en produkt, desto bättre- eller hur?

Det finns flera olika sätt att göra en kaffeskrubb och här vi valt att presentera ett helt fantastiskt recept, som har fler fördelar än bara en mysig spabehandling! Ofta glömmer vi hur mycket vår egen konsumtion, och det svinn som det medför påverkar inte bara oss utan också miljön. Så varför inte utnyttja det svarta guldet; eller kaffet som det också kallas även efter morgonkoppen? Här kommer ett fantastiskt recept för att få din kropp och själ att må ännu bättre- även i mitten av en pandemi! 

När vi börjar prata om peelings, och framförallt skrubbar såsom denna fantastiska kaffeskrubb är så är det bra att först nämna några fördelar med att göra en naturlig skrubb hemma! Visste du till exempel att genom att du skrubbar huden så får du bort de döda hudcellerna, de som gör att det blir svårare för dina andra krämer att gå in på djupet i huden? Även om du inte är intresserad av hudvård, eller ofta använder krämer så är det klart att du vill ha extra mjuk hud så här i vintertid!

Kaffesump – En fantastisk ingrediens i en kaffeskrubb

Just kaffesump har också många naturliga fördelar: som koffeinet som frigörs när det värms upp. Kaffe är alltså energigivande även för din hud, men kan också hjälpa till att strama upp och öka blodcirkulationen i formen av en hemmagjord peeling. En annan fördel med att göra peeling, eller skrubb, av din kaffesump är att du blir mer cirkulär i ditt beteende. Inget lämnar ditt hem utan att ha använts ordentligt, och därmed får du också en stor påverkan på hur du hanterar mat och matavfall, för är det inte bättre att vi alla gör det vi kan för att minska vår klimatpåverkan? 

Ingredienserna i en kaffepeeling kan variera, och har alla olika fördelar, men i just det här receptet har vi fokuserat på ingredienser som de flesta har hemma. Just för att minska din påverkan på miljön och din konsumtion så vill vi inte inkludera exotiska ingredienser, eller helt enkelt sånt man vanligtvis inte har hemma, även om vi avslutar med en snabb beskrivning av de hälsoeffekter de kan ha på dig och din hud! 

Olika typer av kaffesump för att anpassa till kropp eller ansikte

Kaffets storlek påverkar din kaffeskrubb

Det viktigaste i en kaffeskrubb är så klart just kaffet! Varumärke, rostning eller sort spelar egentligen ingen roll. Men den viktigaste fördelningen vi kan göra är beroende på hur grov du vill att din peeling ska vara. För en grövre version, som kan passa din kropp bättre än ditt ansikte så rekommenderar vi en grövre malen böna. Oavsett om du maler dina bönor hemma eller köper färdigt i butik! Det kan till exempel vara sådant kaffe som du använder i en french press, eller för kokkaffe. Då måste du såklart ta bort vätskan från sumpen först. Är du ute efter en ansiktspeeling så rekommenderar vi den vanliga kaffesumpen från till exempel en kaffemaskin. För att du och din hud ska få den bästa känslan möjlig! 

Olja – en viktig del av en kaffeskrubb

Nästa steg är att tillföra oljan till din skrubb. Här finns det många olika versioner att arbeta med, men det finns vissa fallgropar som kan ske på vägen. Till exempel kan du råka använda en olja som passar bättre till matlagning än till din kropp och ansikte. Konsekvensen av att använda till exempel rapsolja, frityrolja eller annan liknande olja kan vara att dina porer stängs. Den feta oljan kan lägga sig ovanpå hudlagret istället för att tillsammans med kaffet öppna upp och frigöra din hud.

Om du istället använder kokosolja eller olivolja så kan du helt enkelt undvika detta. Samtidigt som du behåller den fantastiska doft och naturliga mjukgörande effekt som oljorna har. När du sätter ihop din skrubb är det också viktigt att du inte använder dig av för mycket olja. Även om det kan kännas trevligt med lite extra så rekommenderar vi endast en del olja till två delar kaffesump. Till exempel kan det då se ut såhär: 

Kokosolja kan användas i en kaffeskrubb

Till sist är det bara att börja peela! Om du använder kaffeskrubben i ansiktet: gör små rörelser medsols uppåt i ansiktet. Då påverkar du huden och blodcirkulationen så mycket som möjligt. Efter att du har använt kaffeskrubben rekommenderar vi att du använder dig av en härlig ansiktsrengöring eller kroppstvål. För att få bort den överflödiga oljan och återfukta huden.  

Är du sugen på att testa fler ingredienser i den miljövänliga peelingen? Då kan du testa de här:

Gurkmeja: Gurkmeja har på senare tid seglat upp som en viktig del av en naturlig hudvård. Genom att den innehåller ämnet kurikum, ett ämne som ger gurkmejan sin gula färg men också är en kraftfull antioxidant, så kan gurkmeja verka för att öppna upp stängda porer och påverka pigmentfläckar. Gurkmeja är alltså en fantastisk ingrediens som du borde testa i din peeling! Vi varnar dock för att den ibland kan färga av sig, och då är det bra att till exempel ha citronen framme!

Farinsocker: Farinsocker har fler fördelar förutom att det är gott. Genom att farinsocker har lite grövre och mer oregelbundna korn än till exempel kaffesump och vanligt strösocker så är det ett fantastiskt komplement till skrubb-receptet ovan. Dessutom luktar det helt fantastiskt både utanför och i skrubben. Däremot kan också farinsocker, vid en acnebenägen hud, täppa till porer. Då är det viktigt att ha en bra och återfuktande rengöring till efter att du använt den otroliga kaffeskrubben. 

Äppelcidervinäger: Sist, men inte minst, har vi äppelcidervinäger. Äppelcidervinäger har naturliga syror och antioxidanter, något som kan vara ett trevligt andra steg efter en mekanisk skrubb såsom kaffeskrubben. Efter att du har använt och tvättat bort din kaffe-peeling, häll lite äppelcidervinäger på en bomullstuss och dra försiktigt över ansiktet. Det ska svida lite härligt! När du har haft på äppelcidervinägern i ungefär en minut är det dags att tvätta av och återfukta. 

Glöm inte att läsa mer om kaffe, och de hälsofördelar det för med sig i vår artikel om kaffets hälsoeffekter. Är du nyfiken på fler saker som du kan göra med överblivet kaffe? Läs mer här.

Glöm inte att ladda ned receptet på din alldeles egna kaffeskrubb, så du kan njuta mer än en gång.

Vill du läsa mer om kaffe? Gå till vår samlingssida för att läsa fler spännande artiklar om det fantastiska kaffet.