Hur gör du enklast smörkräm?

Har du någon gång tittat på ett amerikanskt bakprogram så har du troligtvis hört att de oftast använder smörkräm som garnering och fyllning i deras tårtor. och på deras cupcakes, men vad är det egentligen?

Smörkräm är en kräm gjord av bland annat smör och florsocker som smaksätts och används som fyllning och glasyr till tårtor och andra bakverk. Därför är det en klassisk fyllning som är enkel att göra och det går att tillsätta nästan vilka smaksättningar man vill som t.ex. kakao, hallon eller kaffe.

Det är lätt att tro att smörkräm smakar smör men vispar du den tillräckligt länge får den ingen smörsmak.

Tre vaniljmuffins med rosa smörkräm som garnering samt två spritsar innehållandes rosa smörkräm.

När kan du använda smörkräm?

Smörkräm kan användas som garnering på tårtor, muffins och andra bakverk därför att det är en fast kräm som håller formen när du spritsar det.

Om du ska täcka en tårta med smörkräm ska du arbeta med tunna lager som du kyler ner innan du lägger på ett nytt. Innan du sen börjar spritsa ska du göra en s.k. ”crumbcoating” vilket innebär att man kapslar in tårtan i smörkräm så inte smulor åker av den. Detta gör du genom att lägga ett tunt lager smörkräm om hela tårtan som kommer göra att smulorna fastnar.

Efter att du har täckt tårtan ställer du in den i kylen i ca 30 minuter för att smörkrämen ska stelna lite grann och varken den eller smulorna ska följa med nästa gång du lägger på kräm.

Upprepa sen proceduren tills du har fått den önskade mängden smörkräm på tårtan men glöm inte att jämna till smörkrämen efter varje omgång. Tårtan får gärna vara kall när du börjar spackla den därför att det underlättar spacklingen.


Smörkräm till tårta

Ingredienser:

200 gram rumstempererat smör
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,75 dl kokande vatten

Gör så här:

Koka upp vattnet.

Innan du kan blanda i de övriga ingredienserna, vispa upp smöret tills att det blir riktigt krämigt. Här kan du med fördel använda köksassistentens planvisp därför att det kan vara trögt för en elvisp att vispa kallt smör.

När smöret är riktigt krämigt så är det dags att addera florsockret. Gör detta genom att sikta ner florsockret medan du vispar. Blir det däremot luftbubblor i krämen så låt vispen arbeta djupt i smeten eller använd stavmixer för att bli av med dem.

Häll sen ner lite av vattnet i taget samtidigt som du vispar och gör detta tills du får en konsistens du är nöjd med. Använder du däremot inte en köksassistent utan en elvisp så varva vattnet med florsockret för att inte överhetta vispen.

Tillsätt smaksättning om det önskas.

Smaka av.

Rosa tårta täckt med smörkräm och rosa fjärilar.

Flera Chokladmuffins med turkos smörkräm och godisfiskar på en muffinsställning.

Allergivänlig smörkräm

Smörkrämen är i sitt grundutförande fri från gluten men vill du göra den laktosfri använder du laktosfritt smör. Vill du göra en vegansk och mjölkfri smörkräm så byter du ut smöret mot mjölkfritt matfett.

Eftersom smörkräm är mest baserat på smör så är den som bäst i rumstemperatur. Förvarar du den i kylskåpet eller i frysen är det extra viktigt att ta ut den i god tid innan den ska användas. Utsätts smörkrämen för för höga temperaturer har den svårt att hålla samman. Därför gäller det att vid varma sommardagar att inte ta ut den allt för tidigt för att inte riskera att den skär sig. Gör du en schweizisk eller italiensk smörkräm baserat på maräng så är det också viktigt att det inte är allt för stor skillnad på temperaturen på smöret och marängen.

Chokladtårta på ett vitt ställ täckt med chokladsmörkräm, smält choklad och smörkräm spritsat i toppar på och runt tårtan.

Tips!

Ju längre du vispar smörkrämen, desto bättre kommer den bli. Därför behöver du vispa den minst 10 minuter för att undslippa smaken av smöret och för att den ska bli ordentligt fluffig.

Vill du göra krämen mer fyllig och smakrik så kan du använda vispgrädde eller mjölk istället för vatten. Byt bara ut mängden vatten mot samma mängd vispgrädde eller mjölk.

Siktar du i florsockret i två omgångar med vispning däremellan får du som resultat en jämnare smörkräm än om du häller i allt på en gång.

Du kan förbereda krämen i upp till 3 dagar innan. Förvara den då i en lufttät behållare och undvik att ha något annat som luktar intensivt samtidigt i kylen då smörkrämen annars lätt tar smak av det. När du sen ska använda den tar du fram smörkrämen i god tid och vispar den sedan i en köksassistent i ett par minuter för att göra den krämig och perfekt igen.

Smörkräm går även att frysa i upp till 3 månader. Även då ska den förvaras i en lufttät behållare. När du ska ta fram och använda den är det bäst att låta den stå i kylen över natten först för att tina och vispa den innan du ska använda den för att den ska återfå sin konsistens.

Använd ½ msk vaniljextrakt istället för vaniljsocker i smörkrämen för att få en rik smak av vanilj.

Förutom att smaksätta så kan du även färga smörkrämen med någon droppe karamell- eller pastafärg. Som ett resultat kommer smörkrämen bli mer festlig utan att påverka konsistensen på krämen.

Ska du använda smörkrämen till att skriva med så använd glukossirap som vätska istället för vatten. Det underlättar skrivningen och linjen bryts inte så lätt.

Chokladtårta på sten utomhus med smörkräm spritsat över toppen. En tårtspade och kaffekopp med tillhörande tallrik syns i bakgrunden.

Olika typer av smörkräm

Det finns fem olika sorters smörkräm som har olika ursprung och görs på olika sätt. Även egenskaperna skiljer sig i de olika smörkrämerna.

Den smörkrämen som vi oftast syftar på och den vi hänvisar till primärt i denna texten är bas-smörkrämen. I den rörs smör eller margarin ihop med florsocker och används som fyllning i kakor eller glasyr.

Den tyngsta och mest fylliga smörkrämen är den franska krämen som används främst till tårtor. Fylligheten får du genom att blanda smör med äggula som vispas samman med kokt sockerlag. Denna lämpar sig bäst i mindre doser då den lätt kan upplevas som mäktig.

Även Schweiz har sin egen smörkräm som är en lättare smörkräm baserad på maräng som vispas fram under värme. Den är inte lika luftig som den italienska motsvarigheten men går å andra sidan snabbare och lättare att tillreda. Det är en smörkräm som är trevlig att spritsa då den håller formen bra.

Likt den schweiziska smörkrämen har även den italienska smörkrämen, som används som fyllningar i bakverk, en bas av maräng men här får du den genom att vispa ner äggvita i kokande sockerlag istället. Det gör att den italienska smörkrämen är lättare och luftigare än den schweiziska motsvarigheten.

Den mest smakrika smörkrämen i sitt grundutförande är den engelska smörkrämen, eller crème anglaise som den egentligen kallas. Det kommer från att den består av crème anglaise sås som är en slags vaniljsås gjord på vaniljstång istället för vaniljsocker eller vaniljextrakt. Förutom det innehåller den engelska smörkrämen samma ingredienser som en vanlig smörkräm.

En stor och en liten chokladtårta täckt med choklad och garnerad med chokladsmörkräm och frukt ståendes på en mörkblå duk.

Olika smaksättningar av smörkrämen

En rolig sak med smörkräm är att du kan smaksätta den med nästan vad som helst, endast fantasin sätter gränser. Så det är bara att experimentera tills du hittar något du tycker om och passar det bakverket eller den tårtan du bakar. Men är du inte sugen på att experimentera så kommer här några tips på smaksättningar du kan prova.

Chokladmuffins i en disk med chokladsmökräm och dekorerad med dekorativa chokladbitar.

Chokladsmörkräm

Sikta ner ½ dl kakao i smörkrämen och rör om tills det är ordentligt blandat. Lägg också till 1-2 matskedar vispgrädde för en lenare och krämigare smörkräm. Vill du ha en sötare smörkräm så lägg till 1-2 dl florsocker i krämen. Gillar du inte kakao så kan du istället ha i 50 gr mjölkchoklad i krämen.

Chokladmuffins med kolasmörkräm, garnerad med blommor och sockerpärlor.

Kolasmörkräm

Rör ner en burk dulce de leche, antingen butiksköpt eller egengjord i krämen. Börja med att hälla i lite grann och smaka av tills du blir nöjd med smaken.

Två kaffekoppar innehållandes kaffe står på två assietter där även muffins täckta med mockasmörkräm garnerad med chokladknapp står. På tallrikarna ligger det även vars en silvrig gaffel.

Mockasmörkräm

Addera 3 msk kokt snabbkaffe eller eller espresso till krämen.

Vaniljmuffins dekorerad med rosa hallonsmörkräm och garnerad med hallon står bakom en rosa och grön muffinsform. I bakgrunden ligger vita blommor.

Hallonsmörkräm

Mosa 1 ask färska hallon och rör ner i krämen innan du har i vätskan i grundreceptet. Addera endast vätskan om inte krämen redan är för lös. Blir den för lös så häll i lite extra florsocker tills den får rätt konsistens.

Andra smaksättningar du kan prova är t.ex. malda nötter, fruktjuice, smält choklad, lemoncurd, sylt, kaffe, brandy eller likör.

Får du inte nog av bakning och matlagning? Gå då in och läs vår ultimata guide till köket och fördelarna med en köksassistent.