Hur man enkelt bakar en god pizza

Hembakad pizza låter inte helt fel! Men hur gör man det på enklaste sätt utan att behöva stå och knåda i en evighet? Går det att göra en hembakad pizza enkelt? – Det gör det absolut och exakt hur man kan göra kommer vi ta upp nedan.

Ska du ha besök över och är osäker på vad du ska bjuda på till middag? Vårt tips är att göra en god hembakad pizza, enkelt och säkert. Dessutom kommer dina gäster uppskatta att du bakat pizzan hemma. Här kommer vi dela med oss av hur du bakar en god pizza enkelt. Är du som oss och vill imponera på dina gäster? Då har du hamnat rätt! Du ska få våra tips och tricks för att lyckas med hembakad pizza.

Två nygräddade italienska pizzor på två olika träskivor. Båda pizzorna har tjocka kanter. En pizza har mozzarella, färska plommontomater och basilika. Den andra pizza har mozzarella och pepperoni.

Du behöver:

5 dl vetemjöl (motsvarar ca 300 gram) + extra utbakning

3,5 dl dinkelmjöl (motsvarar ca 200 gram)

5 g torrjäst

4 dl kallt vatten

2 msk olivolja + extra till plåten

1/2 tsk salt

Bonus om du har en köksassistent

Tänk på att läsa hela receptet innan du börjar! 

En silvrig bunke som tillhör en köksassistent som vispar smör och mjöl till en deg.

Pizzadeg

Den perfekta degen kan man få till på ett sätt. Men självklart finns det många olika sätt att göra en bra deg på. Vi kommer ta upp två av de vanligaste sätten. Mest för att du ska få en överblick och själv kunna avgöra vad som passar dig bäst. 

Det första alternativet (och det vi också rekommenderar) är lättare än det andra. Det som gör det så mycket enklare är att man använder sig av en köksassistent. Den gör att degen blir luftigare men också mjukare om man jämför med det andra alternativet. Det finns många fördelar med att använda en köksassistent. Dels så blir degen, som nämnt, mjukare och luftigare. Men du sparar samtidigt tid och kan göra annat samtidigt, till exempel kan du börja göra tomatsåsen. 

Det andra alternativet är att knådar degen för hand. När man knådar degen för hand är risken att man inte knådar tillräckligt bra. Detta leder till att den inte alls får i närheten av samma konsistens som ”den perfekta degen”. Detta alternativet är också slitsamt och tar tid. 

Om du vill ha en deg som ger en fin smak och innehåller mycket gluten bör du dessutom göra en blandning. Blandningen ska bestå av av italienskt mjöl och ett högkvalitativt vetemjöl, t.ex. Caputo Tipo ”00”. Här gäller det att tänka kvalitet före kvantitet. Både du och dina gäster kommer uppskatta att du använder rätt sorts mjöl. Degen blir då extra fluffig och luftig. I slutändan får du även det krispiga resultat du vill ha på botten på pizzan. Precis som en italiensk pizza från mysiga lilla Venedig!

När det kommer till jästen bör du inte använda för mycket jäst. Tänk även på att ju mer du låter degen jäsa desto mer försvinner jästsmaken. Så planera gärna att göra degen dagen innan gästerna kommer om det är möjligt.  

Undvik kavel då syret ur degen dras ut om du kavlar. Utbakningen av degen ska du helst trycka ut med fingrarna istället.

En utkavlad pizzadeg på en svart skiva, toppad med färsk basilika. 5 citronhalvor utspridda på den svarta skivan. Bruna ägg ligger i en liten träkorg. Mjöl är utspritt över och runtom degen.

Tomatsås på pizzan

Vad gäller tomatsåsen är vårt tips att man gör sin egen hemgjorda tomatsås. Det här är såklart inte lika avancerat eller noggrant som själva degen. Men tomatsåsen spelar fortfarande stor roll på en pizza då det tillhör grunden. 

Om du dessutom har någon god italiensk krydda som du tror passar tomatsås får du gärna experimentera med den.

I grund och botten kan du hacka cirka fyra färska tomater, en gul lök och skära 2 vitlöksklyftor. Placera allt i en ugnsfast form med lite olivolja, salt och peppar (eventuell italiensk krydda, t.ex. arrabiatakrydda). Sätt därefter in i ugnen i 10-15 minuter. 

När det har svalnat blandar du allt i köksassistenten tills det blir en jämn sås. Om du känner att såsen är för tjock tillsätt olivolja! Hemligheten som många inte har koll på är att man har i mycket olivolja i såsen. På det sättet blir den både mer smakrik, gör såsen mer aromatisk och förbättrar tillagningen. 

Om man inte har tid att göra egen tomatsås finns det stort utbud av färdiga tomatsåser. Men det är både mer ekonomiskt och godare om du gör den hemma. Så tänk en extra gång ifall du har tid. Köksassistenten gör tomatsåser utan problem, konsistensen blir väldigt bra och du slipper stå och blanda allt själv.

Två personer hjälps åt och brer tomatsås på en utkavlad pizzadeg. Ena personen brer ut tomatsåsen medan den andra personen håller en glasskål med tomatsås i. En färsk skivad tomat ligger intill pizzan på en skärbräda. Plommontomater finns även i en liten glasskål. Gröna färska kryddor och champinjon i små vita skålar finns runtomkring pizzan. En ostbricka med ost ligger intill pizzan.

Pizzatopping

Toppingen ska göras i två steg. Det första steget är tomatsåsen, osten och det som ska tillagas och bli varmt. Därefter en topping läggs på efter själva gräddningen. Man kan lägga på ost både innan den ska tillagas och efter. Det avgör man själv, men vem älskar inte ost? 

Om din topping ska vara mozzarella är vår rekommendation att du använder mozzarella av komjölk till att grädda i ugnen. Därför att buffelmozzarella kan göra att det bli små pölar av vätska på pizzan.  Om man ändå använder buffelmozzarella är risken att botten på pizzan blir mindre krispig.

På samma sätt som buffelmozzarellan orsakar mindre krispig botten så gör svamp också det. Det beror på att svamp innehåller mycket vätska. För att motverka att svampen ger ifrån sig vätska kan du blanda svampen med lite olivolja innan du lägger det på pizzan. Detta gör att vätskan inte släpps på samma sätt. Om du vill få bort vätskan utan olivolja kan du istället steka svampen innan du lägger den på pizzan. Det tar lite längre tid men går lika bra!

Gräddning

Nu ska du äntligen grädda pizzan och här gäller det att ta lite eget ansvar och också vara kreativ. Temperaturen ska vara så hög som möjligt, oavsett vilken ugn det gäller. Det beror på att pizzan behöver så hög temperatur som möjligt. Man har hög temperatur för att den ska få det resultatet du vill ha. När du märker att kanterna börjar bli bruna och att osten har fått färg så är pizzan färdig. 

Om du är som oss och älskar krispig botten på pizzan, ställ först in din plåt i ugnen i förväg. Cirka 30 minuter innan du faktiskt ska grädda pizzan. Baka ut pizzan på ett bakplåtspapper för att enkelt flytta över pizzan till den varma plåten.

Nygräddad pizza med tjocka kanter på en träbricka. Träbrickan är placerad över gröna, röda och gula löv. Toppad med lök, pepperoni, ost och oliver.

Smaklig måltid!