Hur påverkas ungdomar av sociala medier?

Barn som sitter med mobilmobil med sociala media

Att Sociala medier sjunker ner i åldrarna mer och mer är ett kallt faktum. En tio åring idag vet nästan bättre hur man hanterar en mobil eller padda än vad flera äldre vet. Från barnsben triggas de av reklam och intryck från alla håll och kanter, både ute samhället och på nätet. Detta påverkar både självkänslan och konsumtionssamhället hos unga.

Reklambranschen har ändrats väldigt mycket över tid. En 60-talist berättade en gång för mig hur hon kunde längta till reklamen på tv, hur hon bläddrade igenom alla tidningar och kunde klippa ut reklamannonserna och hur hon gick tidigare till biografen bara för att se reklamen. Idag proppas vi dagligen av reklam överallt och de yngre generationerna växer upp med detta som en stor del av vardagen och är inte lika positiva till det som förr.

Vi går inte en dag utan att nås av reklam, det finns överallt. På TV, produktplacering i serier och filmer, när vi går på i stan och främst på olika sociala plattformar såsom Snapchat, Facebook, Instagram och Youtube där väldigt många unga hänger. Enligt en studie som gjordes på 4000 ungdomar mellan 12-16 år 2017 uppger hela 66 procent att de använder sig av sociala medier minst 3 timmar dagligen och denna siffran bara fortsätter att öka.

Tjejer som tar selfie när de dricker juice

”Sociala medier tar över mitt liv”

Sociala mediers påverkan på ungdomar  är väldigt stor. 9 av 10 ungdomar påstår att sociala medier är en viktig del av deras liv. En 14-årig flicka säger att ”Helt ärligt har jag många gånger känt att sociala medierna tar över mitt liv och att jag vill sluta med dem helt men jag har inte vågat för jag är rädd för vad folk ska tro”. Detta är bara ett bevis på hur stor inverkan det har i många ungdomar liv.

Försämrad självkänsla

Flera av dessa ungdomar påstår även att de upplever en försämrad självkänsla pågrund av sociala medier och all reklam de påverkas av. Det är dock stor skillnad mellan könen då endast 13% av alla pojkar upplever att de får sämre självkänsla av sociala medier medan 23% av alla flickor uppger att de får det.Influencer som sminkar sig 

Detta är mycket pågrund av alla influensers som bygger upp ett mycket mer spännande och innehållsrikt liv än vad ”vanliga” ungdomar har, de visar inte alltid upp den dåliga vardagen utan endast alla guldkorn. Det som visas på sociala medier är bara en liten del av vardagen och endast det bra och inspirerande läggs ut. Ungdomars vardag präglas av bilder  på perfekta sminkningar och kroppar i helt rätt vinkel. Många uppger att de aldrig känner sig nöjda när de lägger ut bilder på sociala medier då de är rädda för att inte få många likes eller kommentarer som andra i ens ålder, detta blir ett stort ångestmoment för många.

Influensers följs idag av många ungdomar på flera plattformer. De får sina följare att ha dem som en förebild och skapar en tillhörig bland så många. Följarna får följa med in i deras liv. Detta gör att många av följarna vill vara precis som sin idol och därför är det ett ypperst bra tillfälle för företag att få in reklam i dessa plattformar. Detta bidrar till en konsumtionssamhälle som inte är hållbart i längden. När en trend tidigare kunde hålla i år så visar nu influenserna upp nya trender dagligen och många vill följa med i detta och trenderna byts ständigt ut. Är detta verkligen hållbart i längden kan man undra, vad tycker ni?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − 3 =