Företagens kamp om konsumenter  

Dagligen sitter vi människor och scrollar igenom mobilflödet och det känns ofta som en underhållning för hjärnan. En liknelse är  Tinder, det finns ett enormt utbud men det krävs något riktigt speciellt för att få dig att nappa till. När det kommer till de sociala plattformerna  beskrivs inlägg som lyckas få dig att stanna upp för “Thumb stopper”, tumstoppare. Detta är något som blir svårare för företag och organisationer, att få dig att tumstoppa och  få människor till att bry sig och engagera sig.

Idag är det en stor konkurrens eftersom att konsumenter minskar sajtbesöken jämfört med sociala plattformar så som Instagram och Facebook. Dessutom sker hela tiden de oförutsägbara algoritmförändringarna. Företag vill alltid synas och det blir ett problem för företagen, att konstant hänga med på de nya algoritm förändringarna som sker för att alltid kunna synas och inte försvinna bland de andra hundratals stora plattformar.

Varje dag scrollar vi igenom nittio meter innehåll på Instagram och Facebook. Detta har företagen fångat upp, att det är där de flesta konsumenter finns och nu marknadsför många genom influencers. Vilket har lett till att flödet svämmar över med samarbeten/reklam och allt detta för att kunna synas. Detta har resulterat till att konsumenter tröttnar på irrelevant reklam, som vi idag kan välja bort med hjälp av adblocker, och marknadsföring där leverantören bara fokuserar på envägskommunikation.

Nu växer längtan efter äkta material och dialoger allt mer. Kommunikationsbyråers Cohn & Wolfe har undersökt attityd förändringarna. Hela 88 procent av svenskarna menar på att deras attityd mot ett varumärke påverkas hur äkta och genuint det är och endast 5-7 procent upplever att varumärkena är öppna och ärliga.

Företag som lyckats fånga konsumenternas  intresse

För att man ska kunna skapa en relevant digital kommunikation idag behövs det att en stor del av fokuset ligger på publiken och deras behov. Det handlar om att skapa ämnen som fyller en funktion och inte att störa konsumenternas flöde med onödig information som man varken vill ha eller söker efter.

Det finns en hel del företag som lyckats fånga upp detta hos sin publik genom att ha använt rätt innehåll. Netflix är ett bra exempel på detta, man kan säga att Netflix är som att ha en kompis som kommer med massvis av bra tips på tv-serier och filmer.

Klädkedjan Asos som har ökat sin försäljning med 34 procent senaste året  är också ett företag som är duktiga på att förstå vilket innehåll deras målgrupp vill ha. Asos levererar extremt snygga kläder och gör mycket för att ge mode inspiration till sina instagramföljare. De driver dessutom instagramkontot @asseenonme där kontot publicerar följarnas egna bilder iklädda Asos produkter och postar plaggets artikelnummer, vilket gör det enkelt för konsumenterna att bli köpsugna. Genom detta Instagramkontot kan konsumenterna få en mer verklig bild på hur kläderna ser ut och hur de ser ut på “vanliga” människor.

 

Något som oftast glöms bort är att sociala plattformar är just det, sociala. Hela syftet är dialog inte monolog. Det är därför helt naturligt att vi som konsumenter förväntar oss uppmärksamhet från varumärken.

IT TAKES DISCIPLINE NOT TO LET SOCIAL MEDIA STEAL YOUR TIME  -Alexis Ohanian

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 14 =