Influencers – har dem makt?

Sociala mediers snabbt ökade inflytande har påverkat oss alla och är idag en del av vår vardag. Uråldriga traditionella medier har bytats ut och ersatts av den digitala utvecklingens frammarsch. Flera gånger om dagen plockar jag upp telefonen med blicken fäst på favoriten Instagram där inspirationen flödar genom välkända profilers uppdateringar trots att jag har sett bilderna tidigare under dagen. I några år har sociala medie-profiler – influencers – blivit ett allt vanligare marknadsföringsverktyg för många företag och skapandet av deras varumärken. Inflytelserika människor, tjejer som killar har lika stor påverkan på oss som någon ur vår vänskapskrets. En strategi som får mycket uppmärksamhet genom räckvidd, relevans och relation. Ser vi dem som de nya makthavarna? Mycket möjligt. Tidigare förväxlade jag influencers med enbart kända personer men det stämmer inte helt. Självklart kan kända personer också lyckas genom olika samarbeten med företag men de flesta sociala medie-profiler har idag byggt upp sitt egna varumärke genom sociala kanaler som människor har följt år efter år. Detta skapar en mer personlig, trovärdig kontakt och påverkan hos oss följare. En av de mest framträdande faktorerna för att övertala någon är just trovärdighet. Ju mer trovärdigt desto mer övertygade blir vi av kreatörer i deras uppmärksammade arbete genom att introducera oss med olika produkter eller varumärken i försök att påverka. Influencers ord är en form av garanti för oss, speciellt om vi inte kan testa eller uppleva produkterna själva.

Influencers har dem makt?Många gånger har man tänkt tanken och frågor som har diskuterats är bland annat – Varför använder sig företag av allt fler influencers med färre följare? Kan företag tjäna mycket på att låta dessa kreatörer presentera deras produkter eller tjänster? Vad är egentligen skillnaden mellan en kändis och social medie-profil? En aktuell trend verkar vara kreatörer med ett eget unikt uttryck som verkar mer genuint trovärdiga. Till skillnad från en kändis, som man beundrar, ser man en influencer mer som en vän. Med detta i åtanke kan samarbeten med mindre influencers få företag att nå ut till allt fler nya målgrupper som bidrar med en stor fördel. Idag handlar det inte om popularitet utan istället om påverkan. Ett flertal influencers man följer via sociala medier, speciellt mindre sådana uppfattas mer som trovärdiga marknadsförare. Man kommer dem allt närmare som följare och de når bättre ut till oss. Något dessa har gemensamt är att de inspirerar andra, vare sig kön eller ålder. Det finns säkert många där ute som inte ens inser att de skulle kunna vara influencers på något vis.

Konsumenters beteende i traditionell vs. influencer-marknadsföring

Social mediemarknadsföring, speciellt influencer-marknadsföring har blivit en betydligt större del för företag runt om, speciellt när reklam via TV, radio och andra kanaler anses som störande av oss konsumenter. När man själv sitter och tittar på en spännande film en fredagskväll och helt plötsligt kommer den där abrupta oönskade reklamen från ingenstans. Ett störmoment utan dess like och man skiftar snabbt över till en annan mer intressant kanal eller så tar man upp telefonen och kollar runt lite inne på olika sociala medier. Alla känner igen sig, alla har gjort det och vi alla gör det än idag. Har vi valet att kunna ta bort det där störande reklamavbrottet så gör vi det antingen genom exempelvis genom ett reklamblockerande program eller genom att sätta upp en ”nej till reklam”- skylt ovanför brevinkastet. Genom sociala mediers ökade inflytande har företag runt om sett värdet genom användning och samarbete med influencers som både har påverkat och inspirerat olika målgrupper som kanske inte annars hade fått upp ögonen för dem. De har kommit till att bli en viktig del av sociala medier och i vår vardag under bara ett fåtal år. Siffran kommer säkerligen öka under en längre tid framöver. Framtidens makthavare? Återstår att se.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − femton =