Inrupt ger användarna makt över internet

World Wide Webs grundare Tim Berners-Lee har bland annat i denna intervju med Fast Company berättat om sin plan att revolutionera dagens internet. Genom att skapa ett nytt internet där användarna får makten över sin data, utmanar man dagens där Facebook, Google och Amazon idag är de stora makthavarna. Denna plattform, som han sedan någon vecka tillbaka lanserat, kallas för “Inrupt”.

Laptop visar skärm med texten "simplicity" som Inrupt förespråkar

Inrupt och plattformen Solid kännetecknas av sömlös användning av olika verktyg, där användarna har makten. Photo: rawpixel på Unsplash

Vad är Inrupt?

Inrupt, användarnas nya internet, är ett svar på vad dagens internet har blivit – det vill säga vad många känner är begränsande och en typ av övermakt. Många känner sig ständigt övervakade och överallt lagras data för att sedan kunna användas. Till stor del är detta för att kunna hjälpa men till viss del även för att utnyttja människors svagheter. Rädslan finns även hos utsatta grupper att val av religion, politiska åskådningar eller sexuella läggningar genom internet ska kunna spåras och bestraffas.

Med Inrupt vill Berners-Lee ge tillbaka makten till människorna och handplocka det mest användbara och bästa från dagens internet. Användarna själva ska sedan kunna kontrollera vilken data som delas om dem själva, samt när, var och hur.

Hur fungerar Inrupt?

Man vill med detta att Inrupt sömlöst ska kunna kombinera det bästa från olika existerande internetbaserade verktyg som Amazon, Google Drive, Microsoft Outlook, Spotify, Slack och WhatsApp. Med andra ord, toppverktyg likt dessa ska finnas i en enda plattform, som kallas Solid, för så smidig användning som möjligt.

Och vem skulle inte önska att slippa dagens skiftande hit och dit bland olika appar, program och webbläsare?

I Fast Companys ovan nämnda intervju förklaras även att den stora skillnaden med Solid jämfört med dagens system. All informationsdelning kommer att vara under användarens kontroll. Alla användare av Inrups plattform Solid får en så kallad “Solid Pod”. Detta står för Solid Personal online data store och användaren kan med hjälp av denna kontrollerar sina applikationer och informationsdelningen på Inrupt. På detta sätt ska alltså människorna kunna ta tillbaka kontrollen från de stora data-jättarna.

Hur långt har man kommit med lanseringen?

Berners-Lee har som nämnt nu lanserat Inrupt. Med start förra veckan kan nu utvecklare börja bygga egna appar inom systemet som även tillåter en stor mängd mer frihet än dagens system. Med lite tur kan dessa utvecklare få träffa Berners-Lee personligen. Han kommer nämligen att spendera hösten med att resa världen över för att hålla presentationer och ge utbildningar för utvecklare som är sugna på att ge sig hän Inrupt och Solid.

Med Inrupt siktar man mot stjärnorna! Berners-Lee menar att målet med detta helt enkelt är world domination. Och någon dialog med Facebook och Google existerar inte. “Vi frågar dem helt enkelt inte om lov”, säger Berners-Lee.

Här kan du även läsa Tim Berners Lee’s egna blogginlägg om hans tankar kring detta.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 9 =