Digitalisering av museisamling öppnar för nya möjligheter

Mitt i det digitala svamlet finns det vissa saker som inte är det första man tänker på när man pratar om digitalisering. Museer är en sådan grej. Ett viktigt kulturarv som trots stigande besökssiffror inte riktigt är helt digitaliserade. Tänk om man kunde gå på museiutställning utan att lämna hemmet eller klassrummet? Det vill 3D labbet på Biologiska Institutionen vid Lunds Universitet uppnå. Med ett stipendium på 200 000kr är tanken att kickstarta en digitalisering av det biologiska museets stora samling.

Gammal samling blir digitaliserad

Det biologiska museet har en kollektion på över 12 miljoner exemplar av nutida levande såväl som utrotade djur. Samlingen startade som en donation till Lunds Universitet under 1700-talet. Fram till mitten av 2011 var samlingen även öppen för allmänheten. Många av museets exemplar är gamla och kommer från den ursprungliga samlingen som donerades till universitetet. Bland annat huserar museet en av världens största samling av uroxar. Projektet, som fått namnet Museum at your fingertips: Lund University Biological museum in virtual reality, ska digitalisera alla museets exemplar i 3D. Digitaliseringen innebär att vem som helst med en internetuppkoppling kommer att få tillgång till hela samlingen. Den digitaliserade samlingen blir då tillgänglig för såväl forskare som lärare och allmänhet.

“Det kommer krävas tusentals bilder för vart och ett av de skannade exemplaren”

– Guiseppe Bianco, forskningsingenjör

Guiseppe Bianco, initiativtagare till stipendiet och forskningsingenjör på 3D labbet, betonar att det kommer krävas flera tusentals bilder på varje objekt. Det behövs för att få en tillräckligt bra och detaljerad 3D-tolkning av varje exemplar i samlingen. Insektssamlingen kommer att digitaliseras först och förhoppningen är att digitaliseringen automatiseras med detta för att underlätta för resterande delar av samlingen. Labbet, som även har 3D skrivare, är redan i framkant inom digitalisering. De har bland annat dokumenterat fossilerade hajtänder i 3D för att underlätta internationella forskningssamarbeten.

https://skfb.ly/6s6YZ

Digitalisering i 3D bara början

Tvärtom så innebär digitaliseringen av museisamlingen bara början. Digitaliseringen av museets material möjliggör ett museibesök utan att besökaren behöver vara på samma plats som museet självt. Allt som krävs är en internetuppkoppling. Slutmålet är dock att kunna erbjuda en virtual reality visning. Hela museets samtliga exemplar ska kunna visas. Virtual reality (VR), eller virtuell verklighet, innebär att man med datorverktyg skapar en verklighetstrogen bild av ett objekt eller en omgivning. Denna kan sedan upplevas av en person med hjälp av speciellt utvecklad utrustning som t.ex. VR-glasögon. En besökare kan alltså uppleva det biologiska museets samlingar utan att behöva ta sig hela vägen till Lund.

Bild på flicka med VR-utrusning, digitaliseringen påbörjas tidigare och tidigare (Photo by Giu Vicente on Unsplash)

Vem vet, man kanske slipper den unkna doften av en gammal museilokal och kan bekvämt uppleva den gamla samlingen i klassrummet eller vardagsrummet? Eller låtsas peta på den där skallen som museiguiden strängt sa att man inte fick peta på…

Är du nyfiken på hur långt 3D labbet har kommet med sin digitalisering så kan du följa deras arbete här

 

Helena Truong

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =