Investering i ren energi är den nya framtiden

Volkswagen, elbil, rabatt, billig

Nästa år visar Volkswagen en elbil i Golf-klassen med en prislapp på under 250.000 kronor.

Runt 250.000 kronor är prislappen på Volkswagens kommande elbil i Dresden, men den blir ännu billigare i Sverige. Med köpet kommer dessutom 60.000 kronor i bonusrabatt. Det blir tufft för konkurrenterna att matcha.

 

Volkswagens den nya plattformen

Volkswagen vill skapa en ny bilvärld där tio miljoner av deras elbilar ska finnas i hela världen. Volkswagen visar med MEB (modular electric drive matrix) en grund för koncernens framtida elbilar som blir Volkswagens första helt eldrivna plattform. Den nya plattformen visas upp i Volkswagens center för  e-mobilitet.

 

Tomas Ulbrich, chef för Volkswagens e-mobility, säger “Den nya elplattformen MEB är det viktigaste som hänt i Volkswagens historia sedan övergången från Bubblan till Golf”. Det är en storsatsning, där Volkswagen investerar över 34 miljarder euro i 16 fabriker i Europa, USA och Kina. Målsättningen är att dessa länder ska kunna producera MEB-modeller.

 

Volkswagen vill ha 27 renodlade elbilar på fyra år och den första generationens MEB ska kunna generera tio miljoner elbilar från VW-koncernen. Fabriken Zwicakau blir det först ut att helt omformas, efter att Volkswagen har investerat 1,2 miljarder euro.

 

Målsättning är elbilar vara tillgänglig för alla

Produktionen av världens mest sålda bil, i allas mun kallat Bubblan, kommer att  upphöra till förmån för elbilarna men fortfarande med folket i åtanke. Tomas Ulbrich berättar: ”Vi ska tillverka miljoner elbilar, inte för miljonärer. Elbilar ska inte vara en nisch, utan vara tillgänglig för alla.” Volkswagens I.D-serie bestående av elbilar kommer i fem olika varianter. Från lilla golfbilen och vanliga personbilen till folkbuss med plats för sju personer, sportbil och motorsportsbil. Alla ska produceras med MEB där ledordet är flexibilitet.

 

Enligt Tino Fuhrmann, projektledare för MEB, har Volkswagen byggt utifrån batteriet och designat en flexibel plattform som kunna producera många bilar av olika storlekar men också passa för Volkswagen-koncernens andra märken, däribland Audi, Seat och Skoda. Eftersom ledordet är flexibilitet kommer kunderna kunna välja batterier utifrån deras egna specifikationer, där olika räckvidder på batteriet kommer att komma i olika prisklasser. Det går även att få bilarna antingen bakhjulsdrivna eller fyrhjulsdriva.

 

Det kommer att bli stora volymer som ställer krav på fabriker såväl som underleverantörer och Volkswagen har kämpat för att säkra underleverantörer. Designen av bilarna har följt det flexibla genom att det går att montera battericellerna på två olika sätt, vilket innebär att Volkswagen säkrat för att kunna använda flera olika underleverantörer istället för en.

 

Peter Schulenberg, chef för Volkswagen batterisystem berättar:

”Vi har säkrat samarbeten med leverantörer, både LG och Samsung, och med fler varianter på batteriets utformning har vi också fler möjligheter”.

 

Källa https://www.di.se/bil/volkswagens-elbilar-ska-priskrossa-konkurrenterna/

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 2 =