Kontroversiell kampanj ger $6 miljarder i ökat marknadsvärde

Det finns nog inte många som har missat Nikes nya kampanj med den amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick. Kampanjen har fått många reaktioner inte bara i USA utan även runt om i världen. Allmänheten har reagerat med allt från brinnande skor till lovord från Hollywood kändisar. Nu är den kontroversiella kampanjen värderad till 6 miljarder dollar.

Från brinnande skor till 6 miljarder dollar

Kampanjen illustrerar ett svart och vitt huvud porträtt av Kaepernick samt en text som lyder “Belive in something. Even if it means sacrificing everything”. Det lanserades även en video av Kaepernick där man hör den amerikanska fotbollsspelaren säga frasen som nämns ovan. 

Nikes kampanj lanserades för drygt en månad sedan och reaktionerna från allmänheten strömmade snabbt in. Rekordsnabbt dök de upp massvis av bilder och videos från missnöjda amerikanare som brände sina nike-produkter i protest mot den nya kampanjen.

Trots den stora kritiken mot varumärket så fanns det många som hyllade kampanjen och vad den står för. Undersökningar visar att kampanjen är speciellt populär i åldersgruppen 18-34.

 

 

Presidenten Donald Trump var inte sen med att göra sin röst hörd via Twitter. I sin Tweet kritiserade Donald Nike över kampanjen och förutsåg att varumärket skulle bli bojkottade av det amerikanska folket. Presidenten hade till synes rätt. Några dagar efter lanseringen så föll Nikes aktier till ett värde av 4 miljarder dollar.

Men detta var endast en blipp i radarn, efter ytterligare några dagar återhämtade sig Nikes aktier och steg exceptionellt från sitt ursprungliga värde. Enligt Forbes har Nikes marknadsvärde ökat med 6 miljarder dollar tack vare kampanjen med Kaepernick
.

Kalkylerad risk

Trots risken om att förarga existerande och potentiella kunder tog Nike en kalkylerad risk att använda sig utav Colin Kaepernick för kampanjen. Genom att analysera deras huvud-målgrupp som består av unga män i åldrarna 18-29 kunde Nike snabbt konstatera att det var värt risken att förlora några kunder för att i slutändan vinna betydligt fler. 

Konsumenter som just nu befinner sig i åldersspannet 18-29 kallas för Millennials och Gen Z. Dessa generationer är välkända för deras sociala aktivism och support för varumärken som vågar att ta ställning.

kontroversiell kampanj nike

Hyllad och hatad

Colin Kaepernick var en amerikansk fotbollsspelare som tidigare spelade för San Francisco 49ers i den amerikanska ligan NFL. I form av protest tog Kaepernick ett knä under nationalsången vid en match 2016 har sedan dess fått väldigt många fiender men även beundrare. Den största fienden av alla är inte mindre än landets egna president, Donald Trump. Presidenten var snabb på att skriva sina tankar om händelsen på sitt favoritforum, Twitter. Han dömde ut Kaepernick till att vara “oamerikansk” och att sportprofilen skulle bli avstängd från National Football Legaue även känt som NFL.

Get that son of a bitch off the field right now” – Donald Trump

Kaepernicks protest hyllades av många men hatades av ännu fler som menade att det var ett hån mot hela landet och speciellt mot soldater och poliser.

Priset för protesten kostade tillslut spelaren sitt kontrakt i laget 49ers men Kaepernick förblir politisk aktiv. 

 

 

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + fyra =