KORT FAKTA OM BOXNING

Hur mycket kunskap har du om boxning?

Boxning är ett kampsport där två olika människor kastar slag mot varandra i en ring i en viss tid. Resultatet bedöms av en domare när en motståndare anses oförmögen att fortsätta eller diskvalificeras för att bryta en regel.

                                  Boxnings ursprung

 

Boxning uppträdde först som en formell olympisk händelse i 2300-talet (688 f.Kr.), men fistkamp tävlingar måste säkert ha sitt ursprung i mänsklighetens förhistoria. De tidigaste visuella bevisen för boxning visas i Sumerian relief carvings från det tredje årtusendet fd. En reliefskulptur från egyptiska Thebes (ca 1350 f.Kr.) visar både boxare och åskådare. De få existerande Mellanöstern-och egyptiska skildringar är av barfistiga tävlingar med högst ett enkelt band som stöder handleden; Det tidigaste beviset på användningen av handskar eller hantverk i boxning är en snidad vas från Minoan Kreta (ca 1500 f.Kr.) som visar boxare med hjälp som har en styv plåt som är fastsatt i näven

                                                      En sann legendar

Muhammed Ali är den kändaste boxaren inom sporten. Han föddes och uppfostrades i Louisville, Kentucky, och började träna som en amatörboxare när han var 12 år gammal. Vid 18 års ålder vann han en guldmedalj i den lätta tungviktsavdelningen vid sommar OS i 1960 i Rom och blev sedan professionell senare samma år innan han konverterade till islam efter 1961. Vid 22 års ålder vann han 1964 världsviktigt tungt mästerskap från Sonny Liston i en stor uppror. Han ändrade sedan sitt namn från Cassius Clay, som han kallade sitt ”slavnamn”, till Muhammad Ali. Han satte ett exempel på rasstolthet för afroamerikaner och motstånd mot vit dominans under civilrättsrörelsen

                                                                   Debut

Clay gjorde sin professionella debut den 29 oktober 1960 och vann ett sex-runda beslut över Tunney Hunsaker. Från dess till slutet av 1963 samlade Clay en rekord på 19-0 med 15 segrar genom knockout. Han besegrade flera boxare, inklusive Tony Esperti, Jim Robinson, Donnie Fleeman, Alonzo Johnson, George Logan, Willi Besmanoff, LaMar Clark, Doug Jones och Henry Cooper. Clay slog också sin tidigare tränare och veteranboxaren Archie Moore i en match i 1962.

                                                   Tidernas populäraste match

Den 25-årige obesegrade mästaren hade gått 41 matcher och vunnit hela 38 av dem på K.O, hans knockout-procent var t.o.m. högre än Rocky Marcianos. Få trodde att den sju år äldre Ali skulle ha en chans mot den fruktade knockout-kungen. Inför matchen hade Ali lovat att han skulle ”dansa, dansa” för att undvika Foremans fruktade slag och med teknik besegra honom. Inledningsvis försökte han också tillämpa denna taktik men det stod snabbt klart att Ali inte längre var tillräckligt snabb för att klara av det. Foreman var en mästare på att ”skära av” ringen för att sedan fånga in motståndaren och knocka honom. Istället gick Ali över till den berömda ”rope a dope”-taktiken. Den gick i korta drag ut på att stanna upp mot repen, gardera huvudet och låta Foreman slå sina slag för att sedan satsa på kontringar. Målet var att trötta ut Foreman som inte var van med att gå långa matcher – de flesta motståndarna hade knockats inom 3 ronder. Ali fick emellertid ta emot många hårda kroppsslag men klarade otroligt nog att stå pall för dem.

 

Efter 5 ronder började Foreman att tröttna. Ali hade skakat honom med flera farliga kombinationer under ronden och mästaren började bli märkt i ansiktet av de många jabbar som utmanaren träffade honom med. I rond 8 var mästaren utmattad och Ali (som efteråt erkände att även han var mycket sliten vid det laget) blev allt aktivare. I slutet av ronden träffade han Foreman med en perfekt kombination som skickade mästaren till golvet. Foreman klarade inte av att resa sig innan ringdomaren Zach Clayton kom till 10 och inför 70 000 jublande åskådare (Ali kunde inte få mer hemmaplan än han hade den gången) hade Muhammad Ali gjort det ”omöjliga”. Han hade besegrat Foreman och var återigen tungviktsmästare.

 

”Float like a butterfly, sting like a bee.” ..

 


					

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − sju =