beskrivning av olika kaffedrycker

De lite ovanliga kaffevarianterna

Den här sidan är för dig som är nyfiken på vilka olika kaffedrycker som finns som du i vanliga fall inte hör så mycket om. Du kommer få lära dig om allt möjligt om kaffe och olika kaffevarianter som inte alltid finns att beställa inne på de svenska kaféerna. Det som är bra är att dom inte är jättesvåra att göra hemma om man skulle vilja testa det.

Såklart finns det några av de här sorterna som kräver en espressomaskin som man vanligtvis inte har hemma, men några av dem går definitivt att göra. Skulle du vilja läsa mer om espressomaskiner kan du göra det här.

 Den här listan består av 8 olika kaffedrycker som inte nämns så ofta som många andra kaffevarianter. Några av sorterna har du säkert hört talas om redan som Frappuccino och Caffé Americano. Jag slår dock vad om att det finns drycker på den här sidan som du inte hört talas om innan, men som du kommer bli sugen på att testa om du är lite av en kaffefantast.

Ta med dig några tips, och testa själv eller bjud din respektive eller vänner på en annorlunda kaffedryck nästa gång ni ses.

Vi har massor mer information angående kaffe som du kan läsa mer om här på vår samlingssida.

Kaffe Ristretto

Den här spännande kaffevarianten har sitt ursprung från Italien och betyder ”förkortad eller begränsad”, och är en espresso som har blivit avbruten tidigare när den bryggs.

Ristretto har en av de mest intensiva smakerna av alla kaffedryckerna. Det här beror på att vattenmängden i kaffebönorna har kortats ner, vilket gör att smaken blir väldigt intensiv och koncentrerad.

Beskriver kaffedrycken ristretto

Ristretton beskrivs i smak som något bitter, fruktig och lite mindre syrlig eftersom den tappat lite syrlighet när den avbrutits i brygg proceduren. För dom som anser att den är för intensiv så brukar det gå att åtgärda med en liten nypa socker för den som känner för det.

Kaffedrycken är inget för veklingarna och serveras likt espresson som en shot vilket sannerligen kommer få dig att vakna till på morgonen.

 Caffé Americano

En kaffedryck som serveras mer utomlands än i Sverige. Det intressanta är att det startades under andra världskriget då amerikanarna som var stationerade i Italien och Frankrike ville ha en kaffesort som påminde dom om det kaffet dom fick hemma.

Den här kaffevarianten är bryggd som en espressoshot, men till skillnad från den intensiva kaffedrycken ristretto så har den här kaffedrycken spätts ut med hett vatten för att göra den något svagare.

en bild som beskriver en kaffedryck

En Americano är ganska lätt att göra, det är endast hälften espresso med hälften utspätt vatten. Den ska dock inte underskattas, för den starka smaken från espresson gör den ändå lite vassare än det vanliga bryggkaffet.

Frappuccino

Frappuccino är helt klart ungdomarnas kaffedryck, som har blivit väldigt populär. Det är en kall kaffedryck med bas av espresso som man sen tillsätter med olika smaker.

Bild som beskriver kaffedrycken frappuchino

Det kan vara allt från kola, choklad, pepparmint och hasselnötter bara för att ge några exempel. Kaffet mixas ihop med de olika smakerna och massor av is som sen toppas med grädde.

Det är sällan man går in på en kaffekedja som Espresso House eller Starbucks idag utan att man får en glimt av någon av den yngre generationen som har handlat en sådan här.

Cortado

Den spanska kaffevarianten, som speglar mixen mellan en Caffé macchiato och en cappuccino. Cartado är en kaffedryck som tillhör den kategorin som använder sig av mjölk i sina blandningar.

en bild på en av de spanska kaffedrycker som finns

Den här varianten är dock den dryck som det används väldigt lite mjölk till om man jämför med andra kaffedrycker som till exempel en kaffe latte.

Mjölken ångas också till skillnad från de flesta andra kaffevarianter med mjölk som skummas istället.

Därefter fördelas sen mjölken jämnt med kaffet för att serveras i en liten espressokopp som du kan njuta av. Den här kaffedrycken är dock inte jättevanlig i Sverige, utan dricks mest i länder som Spanien, Kuba och Portugal.

Kaffe Affogato

Bli inte avskräckt av det fina namnet, den här kaffedrycken är inte så komplicerad som man kan tro. Det är en italiensk kaffedryck eller dessert skulle man också kunna kalla det eftersom det är en blandning av de båda.

En bild på en av de kaffedrycker som använder mjölk

Oavsett vad man kallar det så är det den perfekta skapelsen för dig som är sugen på något gott en varm sommardag.

Tänk dig att du åker på en solsemester med familjen, eller helt enkelt njuter på balkongen. Rätt som det är blir du sugen på något smarrigt att dricka och så gör du den här.

Det enda som behövs för att göra den här goda kaffevarianten är en dubbel shot av espressokaffe med en kula med härlig vaniljglass, eller chokladglass för den som hellre vill ha det. I vissa varianter så garnerar man även dessert-drinken med körsbär, mandelskorpor eller kokos .

Flat white

En australisk kaffevariant som görs på antingen en dubbel eller en trippel espresso. Den har funnits sen 1980-talet och är väldigt lik den spanska drycken Cortado.

En bild som beskriver en kaffedryck flat white
Den australienska versionen av kaffedrycken Cortado

Ärligt talat så är det väldigt svårt att se skillnad på dem, och det har även vissa experter inom kaffeindustrin. Båda varianterna använder sig av skummad mjölk, och har en espresso som bas.

Men till skillnad från Cortado som har en väldigt lätt jämn fördelning av mjölkskummet, så har den här drycken ett lite tjockare lager skum. som dessutom serveras betydligt varmare vilket resulterar i en viss skillnad i konsistensen.

Latte da Vinci

Den här kaffe latte varianten hittar du inte så ofta på dina lokala kaféer. Du kan däremot göra det enkelt själv hemma.

Den enda stora skillnaden från en vanlig latte är att man använder en slags sirap som smaksättning när man skapar den här kaffedrycken.

Allt du behöver är ett glas som du sen skummar mjölken i. Sen häller du i espresso och blandar det ihop med antingen Chai latte sirap, hasselnöts sirap eller Irish Cream sirap, beroende på vad du känner för helt enkelt.

Bild som beskriver kaffedycken latte da vinci

Den här latte varianten är väldigt söt, så var försiktig med hur mycket sirap du tar så att du inte tar bort kaffesmaken helt. Ungefär en tesked kan vara lagom beroende på hur stort glas eller mugg du har.

Kaffetini

Avslutningsvis så förklarar vi den här lite udda men väldigt goda kaffedrinken. En Kaffetini eller Espresso martini som det också heter är perfekt att bjuda på en fredag eller lördag kväll om man vill göra det lite extra lyxigt.

En bild på en kaffedrink som heter esprsso martini

Så hur gör man då? Jo allt du behöver är ett gott espressokaffe som du kan skaka om tillsammans med lite vodka, kaffelikör och is.

Häll sen upp drinken i några snygga martiniglas och toppa med riven choklad för att ge den där lilla extra goda smaken.

Vill du ha mer tips på hur man kan göra gott kaffe så kan du läsa om det här.