Det finns onekligen många olika metoder att ta till för att brygga sitt kaffe. Men har du hittat det bästa sättet för just dig? Är du kaffeälskare precis som oss så är ju en riktigt god kopp kaffe det man strävar efter varje gång. Grunderna för en bra balans och en perfekt kopp är 15 gram kaffe till 250 ml vatten. Vidare i det här inlägget kommer vi tala om hur hett vattnet bör vara för att smaken ska bli som bäst och vilka redskap som är hjälpsamma i skapandet. Sist men inte minst nämner vi olika metoder för att du ska få förutsättningar för att lyckas med ditt kaffe hemma!

Bra redskap att ha för att få till en god kopp kaffe är kaffekvarn, våg, termometer, timer. Förutom det behövs såklart kaffe och färskt vatten. Har du dessa ting har du nästan allt som behövs för att nå dina mål om den perfekta koppen. Sedan behöver du bara komma fram till vilken metod som passar just dig.

Kaffet – det svarta guldet

Välj först och främst ditt favoritkaffe, beräkna sedan 6 gram kaffe per dl vatten. Det bästa resultatet får du av att välja så nyrostat kaffe som möjligt och att mala det själv. Att mala sina egna bönor har flera fördelar, bland annat ger ett nymalet kaffe en stor smak och arom. Se till att mala kaffet precis innan du skall brygga kaffet för att uppnå maximal smak. Hur grovt eller fint som du maler kaffet har också betydelse på smaken och varierar sig beroende på vilken bryggningsmetod du väljer. Använder du en presskanna så rekommenderas kaffe som är malt lite grövre medans om det är en mokabryggare som ska användas så gör sig finmalet kaffe allra bäst. Investera i en kaffekvarn med justerbar malningsgrad så får du till så fint eller grovt kaffe som du önskar.

Rykande kaffe hälls i en vit kopp från en presskanna.
Photo by René Porter on Unsplash

Bönor och rostningsgrad

Arabica och Robusta bönor är de två arterna som står för största delen av sortens kaffebönor som används i världen. Värt att känna till är att Robusta bönor innehåller mer koffein och är mer bitter än vad Arabica bönor är. Utseendemässigt kan man skilja dem åt då Arabica bönor är mer ovala och robusta bönor mer runda i formen.

Det är inte bara vilken sorts böna man väljer som avgör smaken. Olika rostningsgrader på kaffebönorna ger också olika smak. Ljusrostat kaffe är lite mer syrligare än mellanrostat och mörkrostat. Mellanrostat kaffe har en mild smak och ett mörkrostat kaffe får en lite mild bitter karaktär. Önskar du full kontroll går det faktiskt bra att rosta kaffebönor hemma.

Förvara antingen kaffet väl förslutet i sin originalförpackning eller i en lufttät behållare. Bäst håller sig kaffe om man förvarar det på ett ställe som är mörk, svalt och utan fukt.

Vattentemperatur

Vattnet spelar också en viktigt roll för att få till den perfekta koppen. Använd alltid kallt, färskt vatten när du ska brygga kaffe. Kallt färskt vatten innehåller mer syre och ger ett bättre resultat på kaffet. När du sedan värmer vattnet skall temperaturen på vattnen nå strax under kokpunkten. Rekommenderad temperatur är 92 till 96 grader. Om vattnet är för varmt kan kaffet få en besk och bitter smak.

Olika metoder för att brygga gott kaffe

På en bardisk visas en presskanna, aeropress och olika pour over redskap som bryggningsmetoder för kaffe.
Photo by René Porter on Unsplash

Pour over

För denna metod behövs en kanna och en tratt med ett filter. Vanligtvis används även en vattenkittel med lång, smal pip för bästa precision när man använder sig av Pour Over. Testa gärna ett medium grovt, ljusrostat kaffe med fruktig smak för denna metod.

Placera filtret i filterhållaren och ställ ovanpå kannan. Börja med att skölja filtret med hett vatten för att få bort bismak från filtret. Häll av vattnet och måtta upp korrekt mängd kaffe till just din kanna. Räkna med 60 gram kaffe per liter vatten. Häll på lite av vattnet, tillräckligt mycket så att kaffet blir vått, och vänta i ca 30 sekunder innan du långsamt fortsätter att hälla på resterande vatten. När det har droppat klart och samlat sig i kannan är det bara att njuta.

Presskaffe

Till en presskanna rekommenderas det att du använder ett mer grovmalet kaffe. Häll rätt mängd kaffe i behållaren, fyll på med hälften av vattnet som har en temperatur på 92-96 grader, rör om och fyll sedan på med resten av vattnet. Låt stå och dra i 4 minuter innan du långsamt trycker ner pressen.

Aeropress

Alan Adler, som är en amerikanskt uppfinnare, uppfann Aeropress 2005. Sedan dess har den varit en populär och händig bryggmetod när man önskar en kopp kaffe snabbt och enkelt. Med en Aeropress får man 1 till 3 koppar på ungefär 1 minut. Självaste Aeropressen kräver ingen elektricitet och fungerar utmärkt att ta med sig på utflykter och resor eftersom den är liten och nätt.

Placera behållaren på en kopp eller mugg och mät upp rätt mängd finmalet kaffe. Jämna ut kaffet genom att skaka lite lätt på behållaren. Häll därefter på hett vatten och rör om i ca 10 sekunder innan du långsamt pressar ner kaffet i koppen. Här kan du läsa mer om Aeropress.

Mokabryggare

Mokabryggaren, eller Moka Express som den också kallas, är ursprungligen från Italien. Sedan den uppfanns har den brukats i hemmet för att göra en starkare, mer espresso liknande kopp. Kaffet i en mokabryggare bryggs direkt på spisen och fungerar som så att när vattnet börjar koka i den undre behållaren bildas övertryck som gör att vattnet pressas uppåt genom de malda kaffebönorna och hamnar slutligen i den övre behållaren.

För att brygga i en mokabryggare fyller man på vatten i den nedersta delen enligt anvisning. Fyll på den mellersta behållaren, som ser ut som en tratt, med finmalet kaffe. Skruva därefter på toppen och placera bryggaren på spisen på medelvärme. Efter ca 3–6 minuter är kaffet klart att servera.

Cold Brew

Om du vill alternera det varma kaffet kan ett kallbryggt kaffe vara ett alternativ för dig. Precis som det låter så använder man sig utav kallt vatten när man brygger kallbryggt. För att lyckas ska det malda kaffet ligga och dra i vatten i 20-24 timmar innan man ska dricka det. Enligt recept på Zoegas hemsida så ska man använda 100 gram kaffe till 1 liter vatten. Alltså använder man mer kaffe till en kallbryggning än vad man gör när man brygger varmt kaffe. Blanda kaffe och vatten i en behållare som kan förslutas med lock och rör om. Låt stå i kylen i ca ett dygn innan kaffet filtreras bort. När det är dags att dricka späd då koncentratet med lika delar vatten och servera med mjölk eller is.

Får du inte nog av kaffe och vill ha mer kunskap eller tips och idéer så läs vidare här!