Reklam i mobil, dess möjlighet & utmaning [uppdaterad]

Att dagens mobila användning ökar är en faktor och till 2020 beräknas antalet användare uppgå till 4,78 miljarder. Samma år beräknas också summan för reklam genom den mobila kanalen vara större än övriga kanaler tillsammans. Däribland en välkänd storspelare, vår kära TV.

Mobil, människor, reklam

Klicka på bilden och se statistik över mobilanvändning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inte nog med att allt mer tittare idag väljer streamingtjänster som Netflix, vilket erbjuder allt det kunden önskar att se på sin TV, men utan att spilla dyrbar tid på meningslösa reklamer, så har konsumenten också större kunskap och erbjuds hellre anpassad reklam genom sociala medier så som Instagram.

Business Insider rapporterar den 17 oktober att år 2018 spenderas det i USA 6 miljarder mer i reklam genom mobil jämfört med TV. År 2020 beräknas den mobila kanalen stå för 43% av den totala summan som läggs i alla kanaler på reklam och kollar vi ännu längre fram så väntas de mobila åskådarna se reklam värderat för häpnadsväckande 141 miljarder kronor, detta bara i USA, och de anses vid denna tidpunkt spendera dubbelt så mycket jämfört med summan för reklam genom traditionell TV, 69 miljarder som är samma siffra som uppnås i år.

I artikeln så är faktorerna att generationerna lär sig användning av teknik enklare och video genom plattformar som Youtube och Facebook ökar.

 

Youtube, PewDiePie och Ad-block

Trots denna markanta ökning av reklam genom den mobila kanalen så uppkommer det ett problem, Ad-blockers. Blockering av reklam genom mobil uppges nå 37% av USAs mobila användare, en dubblering jämfört med år 2016, vilket resulterar i över 100 miljoner användare som år 2016 uppgavs vara 44 miljoner.

Enligt Business Insider menar man att de som skapar innehållet, reklamen, arbetar mestadels kortsiktigt med frågan och försöker be sina konsumenter att “vit-lista” eller stänga av funktionen för att på så sätt nå ut med sin reklam. Med denna lösning har många företag fått igenom sin vilja, men enbart hos 40% av användarna som efter uppmaning gett företagen sitt godkännande. Läs mer om detta här

 

Som tidigare nämnt i inlägget så hittar vi en välkänd spelare vid namn Youtube. En plattform som idag bidrar väldigt starkt till ökning av det mobila användandet och tillgängligheten till underhållning i form av videos. De har valt en mer långsiktig plan vad gäller motståndet från “Ad-blockers” och lanserade ett ungt koncept som kallas Youtube Premium, eller Youtube Red som det också kallats. Här kan konsumenter eller tittare undkomma reklam, som producenterna i sin tur livnärar sig på, men mot en månadskostnad på 119 kronor.

Felix Kjellberg, mer känd som PewDiePie, är bland eliten på plattformen och uppges ha kammat hem 120 miljoner kronor under 2015 genom sin kanal.

Även Kjellberg menar på att han genom Google Statistics kan se att 40% av tittarna i hans kanal använder sig utav blockeringar som leder till lika stor förlust av reklamintäkter för plattformen.

Följ länkar för mer nyheter: mobilanvändning, Ad-blocks och statistik

Mer om mig här

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − elva =