Conversion rate, nyckeln till att lyckas sälja online

Alla som idag driver webbshop vill självklart öka trafiken och sin conversion rate. Men hur gör man det på ett effektivt sätt och vad ska man tänka på?

conversion rateUtöver att använda de verktyg som finns inbyggda för att främja din conversion rate finns det några tips och trix som kan vara väldigt användbara.
I denna artikel kommer vi gå igenom tre sätt hur du effektivt ökar din conversion rate och på så sätt driver mer organsiks trafik till din butik. 
Det finns ingen guide som berättar exakt hur man går tillväga när det kommer till att driva trafik och öka conversion rate och samma strategier fungerar olika bra beroende på vad det är man säljer. Vi rekommenderar därför att testa samtliga strategier under några veckor för att sedan kunna utvärdera vilken eller vilka det är som påverkar din webbshop och conversion rate positivt.

1.  Visa en uppgraderad produkt för att öka din conversion rate.

Ett effektivt sätt att öka din conversion rate på är att erbjuda kunden en premiumprodukt istället för den produkt som kunden först valt att kolla på. Vi har alla fått frågan om vi vill uppgradera till en plusmeny när vi besökt en snabbmatskedja, denna taktik fungerar lika bra online för att öka din conversion rate.

Om din kund har kollat på en väska i den lägre prisklassen kan vi tillsammans med denna visa en lite finare väska gjord av bättre läder, starkare sömmar och snyggare design för att konvertera besökaren. Om kunden i första ledet varit osäker på om det verkligen är rätt väska för honom och du inte visar fler alternativ finns risken att han lämnar din shop för att leta vidare. Tack vare att du nu visat ett eller flera alternativ kan kunden känna sig säker på sitt val och du kan se din conversion rate öka.

2. Övergivna kundvagnar och conversion rate lever i symbios

Varje gång en kund lämnar din webbshop med en övergiven kundvagn förlorar du pengar. Däremot har du alltid en andra chans att vinna tillbaka din kund och jämna ut din conversion rate.

Enligt Baymard Institute blir 69.23% av alla kundvagnar övergivna. Vi kanske inte kan rädda all men för att du ska kunna öka din conversion rate är det viktigt att förstå varför kunder lämnar. Som du ser i diagrammet till vänster hade vi enkelt kunnat förebygga stor del av anledningarna till att kundvagnen överges. Om du känner igen dig i svaren till vänster hade ett litet påslag på priset så du kan erbjuda gratis frakt eller en förenklad utcheckningsprocess gett din conversion rate en rejäl skjuts uppåt. De flesta plattformar som erbjuder en e-handelslösning har också ett inbyggt verktyg som låter dig följa övergivna kundvagnar. Med hjälp av detta kan du maila dina kunder och påminna dem om deras fantastiska produkter de glömt kvar.

3.   Att ha en krånglig hemsida påverkar din conversion rate

Om din webbshop är dåligt byggd kommer det i sin tur påverka din conversion rate. Du vill att dina kunder ska hitta vad de söker så lätt och snabbt som möjligt. Om man måste leta sig fram på din sida kommer kunden snabbt tappa intresse och din conversion rate kommer påverkas. Sträva alltid efter att ha  ‘’tre klick till köp’’, det kommer främja din conversion rate. Tre klick till köp innebär att kunden bara ska behöva klicka tre gånger för att ta sig till utcheckningen. Om du vill lyckas med att vända detta till måste din hemsida vara välplanerad och enkel att navigera. Ett exempel är dodocase, de har valt att hjälpa kunden att navigera med bilder. Detta inspirerar också kunden mer än om de endast hade visat text. En inspirerad kund är inte långt ifrån en betalande kund och en betalande kund ökar din conversion rate.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − två =