Medgivande och godkännande utav användning av bild från:
Solde Kafferosteri, Fotograf: Karl-Johan Hjertkvist 

Det är kanske inte många som vet, men man kan faktiskt rosta sitt kaffe själv hemma med en kafferost-maskin eller enkelt i sin ugn. Kaffet odlas i över 50 olika länder och varje land har sin specifika kaffesmak eftersom olika faktorer i länderna påverkar smaken på kaffet. För att rosta sitt eget kaffe hemma så behöver man köpa grönt orostat kaffe och gärna i en hög kvalitet. De gröna orostade kaffebönorna har olika smak, och därför rekommenderar man att blanda olika sorter för att få ihop unika smakkombinationer och testa sig fram.

Det behöver inte vara svårt att rosta kaffe hemma, man kan helt enkelt välja hur avancerat man vill göra det och det behöver inte alls kosta mycket. Det som är bra med att göra det själv är att kaffet kommer att smaka mer eftersom det är färskt, och det kostar hälften så mycket som det du köper i butik.

Hur rostar jag kaffe i min egen ugn?
Om du vill rosta kaffe i din ugn så behöver du oftast inte någon extra utrustning för att lyckas. En fördel med att rosta i ugn är att man kan följa rostningsprocessen via glaset på ugnsluckan och kan därefter anpassa temperaturen.

Vad du behöver är: En ugn, Råkaffe, En plåt med höga kanter, Ett durkslag i metall eller någon behållare som kan kyla ned bönorna.

Ett första steg kan vara att se till att köpa hem råkaffe, eftersom du inte kan rosta något förrän du har råkaffe hemma. Man kan köpa råkaffe online, och det finns tre typer att välja mellan; Arabicabönor, Robusta bönor och färdiga blandningar. Vilket som passar din smak bäst är att testa sig fram om man inte redan vet sen tidigare.

Innan du startar så ska du se till att ugnen är förvärmd, graderna ska ligga mellan 230 – 250 grader och helst ska det vara i en varmluftsugn, eller i en ugn som har en varmluftsfunktion. Sedan ska du ta fram din plåt med höga kanter där du sprider ut råkaffet, och viktigt här att det är ett tunt lager och att de inte ligger på varandra. Detta för att under rostning så sväller bönorna och de behöver då luft runt sig så det får plats och blir jämnt rostade.

Du ställer sedan in plåten i mitten av ugnen och börjar att ta tiden. Man kan redan efter några minuter se att färgen kommer att skifta från grönt till gult. Om det ser ut som att rostningen inte blir jämn så går det bra att röra om, men helst så ska det gå så fort som möjligt då man inte vill att temperaturen sjunker när man öppnar ugnen.

Beroende på ugn och temperatur så kommer man höra att bönorna “spricker” och expanderar i storlek runt 6 minuter. Man väntar sedan till man hör de spricka en andra gång, runt 10 minuter in, och då är det dags att välja vilken rostningsgrad man vill ha på sina bönor, och här kan du läsa mer om just de rostningsgraderna. Antingen tar man ut bönorna vid andra sprickan eller låter de ligga kvar tills det blir runt 14-15 minuter in – allt beroende på smak och vilken rostningsgrad man vill ha. Men håll koll på ugnen då det är lätt hänt att man rostar för länge. Man brukar säga att runt 10-15 minuter så brukar de ha nått en lagom rostning, men återigen så kan typen av ugn och temperatur spela roll.

Det kan ryka en del när man öppnar ugnen och kan vara bra att man är beredd med att sätta igång fläkten på högsta samt öppna fönster och dörrar. När du tar ur plåten ur ugnen så ska du vara snabb att hälla över de i durkslaget, eller om du har en tom plåt som är kall, detta för att stanna rostningsprocessen så snabbt som möjligt. Innan man förvarar bönorna i en burk eller påse så måste man sila bort smulor och skal från de nyrostade kaffebönorna och det kan man göra enkelt genom att hälla de fram och tillbaka mellan två durkslag t.ex.

Ett tips är att låta de nyrostade kaffebönorna ligga över natten så de hinner svalna helt och håller och släppa ifrån sig all koldioxid som kommer fram i processen. Däremot ska man inte frysa eller ställa det i kylen då smaken förstörs och bönorna riskerar att bli fuktiga.

Om vi nu ska gå från att rosta i ugn och använda oss av en maskin i stället så finns det ett kul alternativ att faktiskt använda en popcorn maskin!

Att rosta med Whirley Pop
Som nämnt så är Whirley Pop en popcorn maskin, men som funkar lika bra att rosta kaffebönor i. Det som är fördelen med att rosta med Whirley Pop är att du kan veva runt bönorna så att de blir jämnt rostade.

Vad du behöver är: En Whirley pop och då funkar vilken som av de modeller som finns, antingen modellen i aluminium eller modellen i rostfritt. Även här en självklarhet med råkaffe och ett durkslag som används för att kyla ned. Processen går likadant till, man värmer upp maskinen, häller i sitt råkaffe och man kommer sedan efter ca 6 minuter höra att de spricker, och för att sedan ytterligare en andra gång höra att de spricker.

Det som är viktigt att tänka på med denna metod är att man vevar runt råkaffet samtidigt som de rostas i maskinen (det finns en vev). Viktigt även att öppna luckan och ta en titt för att se att färgen och samtidigt ha koll på tiden så man inte rostar för länge. Efteråt ska man snabbt få över kaffebönorna i durkslaget eller på en plåt för att kyla ned och avstanna rostningsprocessen.

Sammanfattningsvis så är det viktigaste att ta med sig att man ska ha en bra och stadig temperatur när man rostar kaffebönor hemma, man ska hålla koll på tiden och färgen och sen är det bara att testa sig fram. Man kanske inte lyckas första gången men genom att fortsätta öva så kommer man finna sitt sätt och lära känna hur rostningen går till i just din ugn eller i din maskin. Ge inte upp! 

Kan du inte få nog av Kaffe och är intresserad av att lära dig mer, då kan du klicka här för att komma vidare till ännu fler intressanta artiklar!

Källa:
https://www.familjereceptet.se/kaffe/rosta-kaffe-sjalv-hemma/