Instagram – 7 sätt man har förändrat världen

Under de senaste två åren har Instagram vuxit rejält och har idag ca en miljard aktiva användare. Instagram är dessutom den Instagrams färgglada logotype.snabbast ökande sociala plattformen. Användare spenderar idag ca 53 minuter per dag på Instagram och har fått en betydande inverkan på våra liv.

Hur har då Instagram förändrat världen? Här är sju sätt som Instagram har påverkat våra moderna beteenden.

1. Breddade skönhetsnormer

Genom att ge människor en så pass tillgänglig plattform kan en mer mångsidig syn på skönhet delas. Man är inte längre beroende av traditionell media som sänder ut en smal definition av skönhet utan användare delar med sig av t.ex. ofiltrerade finnar, streckmärken, ärr, plusstorlek. Användarna vågar visa vilka de är och är stolta för att vara t.ex. transpersoner eller att ha en funktionsvariation.

2. Vårt resebeteende har ändrats

Instagram är en skattkista för reseinspiration. I telefonen kan vi se bilder av de mest idylliska platserna från hela världen, och resebeteenden förändras som ett resultat. Man kan använda appen för att hitta sitt kommande resmål eller väljer en viss plats för att kunna publicera den perfekta Instagram-bilden. Dessa trender skapar populära Instagram-platser, t.ex. öppnades världens högsta och längsta glasbottenbro i Kina 2016 men fick stängas tretton dagar efter öppning då folk vallfärdade för att få sin bild till Instagram. Även resmål har egna Instagram-konton vilket har lett till ökad turism, t.ex. Australiens officiella Instagram-konto har idag över 3 miljoner följare och VisitSweden har över 200 000 följare.

3. ”Flat lays” på Instagram har blivit ett fenomenEn printscreen från Instagram med inspiration på Flat Lays.

En ”flat lay” är en bild där man har fotograferat saker uppifrån. Stillbilder har alltid varit populära men Instagram har gjort denna platta trend att bli det vanliga. En sökning på #flatlay ger mer än fem miljoner resultat på plattformen, och vi har alla blivit bekanta med dessa arrangerade produktbilder. Det finns dessutom dedikerade konton @flatlay och @flatlays som ger tips på hur man får till den perfekta bilden.

4.  Nya mat-trenderEn bild på en rosa Smoothie Bowl med jordgubbar och banan.

Har du också den vännen som måste ta foto på sin mat? Vi känner säkert alla den personen som vägrar att ta en bit av sin måltid tills den har tagit den perfekta #foodgoals-bilden. Det måste se aptitligt ut, fina färger och ett inspirerande upplägg. Generellt säger regeln att det som ger framgång är det som sticker ut.

 

En printscreen från Instagram på Daniel Wellingtons profil. 5. Sociala varumärken på Instagram

Att marknadsföra sig via Instagram har visat sig vara succéer för vissa varumärken. Några av de första som hängde på trenden har kunnat skapa varumärken helt på Instagram. Ett exempel är Daniel Wellington, de har använt plattformen för att marknadsföra sin produkt och undvikit traditionell reklam helt och hållet. Deras strategi är att skicka presentklockor till influencers vilket har resulterat i stor spridning av inlägg.

 

6. Mobiliserad aktivism

Många aktivister använder nu Instagram för att få stor spridning på sitt budskap och inspirera andra till att engagera sig. Det ger också inflytelserika användare direkt tillgång till sina följare för att leverera ofiltrerade meddelanden som t.ex. #metoo-rörelsen.

7. Ny typ av influencers

Bloggare har varit populära i flera år, men Instagram gav dem en plattform för att publicera korta uppdateringar. Med en bild och en bildtext kunde de göra lagom långa inlägg som kunde publiceras mer regelbundet för mer frekventa interaktioner med sina följare. Vissa använde detta för att komplettera deras blogginnehåll medan vissa bytte till Instagram helt. Andra influencers har fått social berömmelse på enbart Instagram.

Varför ska företag använda sig av Instagram?

Det finns, som vi sett här ovan, en rad olika sätt Instagram påverkar kulturen och förändrar hur vi kommunicerar. Vi måste förstå denna utveckling då Instagrams tillväxt förändrar konsumtionsvanorna. Instagrams lansering av Instagram Shopping underlättar för företag genom att driva trafik till deras e-handel via Instagram. Att en bild innehåller varor indikeras genom en ”shopping bag” i ena hörnet av bilden. Om man sedan klickar på bilden så visas namnet på produkten och vad den kostar. Efter det kan man gå vidare till säljarens sida och slutföra köpet. Detta kan vara värt för fler företag att tänka på i en marknadsföringsprocess.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 18 =