Gamification och dess användning

Vad är gamification och hur används det?

Gamification eller spelifiering som det kallas på svenska används i många olika områden såsom i utbildningssyfte, mobilappar och inom marknadsföring. I träningsappar kan man följa sin utveckling och motiveras till att kämpa hårdare vid nästa tillfälle för att uppnå bättre resultat, som exempelvis bättre tid på en löprunda. I utbildningssyfte kan det få barn till att bli mer positivt inställda till att lära sig nya saker.

Gamification map

De flesta av oss gillar att spela spel. Det kan vara allt från Fia med Knuff, Yatsy till Starcraft och Farming Simulator. Det man har gjort är att spelifiera diverse saker i livet som folk kan välja att ta del av. Man försöker göra lite tråkigare “icke-spelmoment” lite roligare genom att lägga in spelmekanik i dessa.

Gamification, eller spelifiering måste inte alltid innebära att någon ska spela ett spel där målet är att rädda en prinsessa och efter det få en belöning och sen fortsätter det så, utan man har istället tagit stimulerande mekanismer från spel och försökt få in dem i det vardagliga livet. Tycker man att någonting är roligt, så vill man bli bättre på det, och då återvänder man dit. Nike använder sig av gamification i en app som är tänkt att göra det roligare och lite mer spelifierat att gå ut och springa. Här kan du se hur snabbt du sprang på en viss runda och sen jämföra med andra.

Nikes gamification

Några mekanismer är att spelaren tas med på en speciell historia eller “storyline” med  poängräkning, oväntade händelser under spelets gång, chans till bonus och även känsla av framgång, ofta att man “levlar”, tar sig fram till svårare banor. Även diverse belöningar brukar finnas då detta kan uppmuntra spelare till att återvända.

Man kan likna det vid exempelvis simmärken som man samlar för att lära sig simma. Du börjar med Baddaren för att via ytterligare några märken gå vidare till Simborgarmärket. Även om märkena inte har något egentligt värde sporrar de dig till att bli en duktig simmare.

Stora delar av befolkningen spelar idag spel tack vare mobiltelefonen. Detta gör att allt fler blir exponerade för spel, vilket i sin tur leder till att fler förstår sig på och ofta börjar gilla spellogiken som ligger bakom spelandet. Detta öppnar upp för marknadsförare att lägga in gamification i olika tillfällen i sina budskap och kampanjer för att skapa engagerade användare som kommer tillbaka.

Hur kan spelifiering användas i marknadsföring?

Med spelifiering kan man öka kundengagemang genom att lägga till ett spelmoment i en tjänst eller kampanj. Så kallade ”triggers” skapar engagemang eftersom de uppmanar till aktivitet.

Stärkt kundrelation

När kunden är delaktig skapas starkare band än när hen bara är passiv mottagare av ett budskap.

Omedelbar utvärdering

Du kan direkt se hur många som deltar och hur många som återvänder.

Kampanjen sprids av deltagarna själva

Om aktiviteten är tillräckligt kul kommer kunderna att börja bjuda in varandra att delta i den.

Längre exponeringstid

Kunder som deltar i en aktivitet exponeras för produkten under längre tid än de gör vid exempelvis traditionell annonsering.

Användandet av spelifiering växer

Gartner, som är ett amerikanskt konsultföretag gjorde förra året en studie som visade att 70% av internationella företag som letade efter nya sätt att kommunicera med kunderna på väljer spelifiering. Spelifieringsindustrin förväntas omsätta omkring 5.5 miljarder dollar 2018 och trenden fortsätter att växa.

Åhlens hade en kampanj som hette “Shot it, got it” där de genom en film med bilder på produkter som snabbt flög förbi skärmen fick konsumenter att leka med att försöka fånga produkterna genom att skärmdumpa i rätt tid. Lyckades man fick man halva priset på varan mot att man visade upp skärmdumpen i kassan. Kampanjen fick stor uppmärksamhet utomlands.

Om man ska använda sig av spelifiering i sin marknadsföring är det viktigt att man känner till sina tilltänkta målgrupper. Man vet exempelvis att det är fler kvinnor än män som spelar pussel och quiz-spel. Därför är det mer lägligt att skapa innehåll med dessa sorters utmaningar när man riktar sin marknadsföring åt kvinnor.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + fyra =