SÖKMOTOROPTIMERING – ETT VERKTYG I DEN DIGITALA DJUNGELN

Meta, links, trust, https, URL, backlinks, content, onpage, offpage – förstår ni nu vad jag menar med djungel? Låt oss ta en stund och försöka klargöra det här med den ”digitala djungeln” också känt som bl.a. SEO.
I detta inlägg har ni mina 10 bästa tips gällande sökmotoroptimering och vad du kan göra för att synas på nätet.
Målet är att se till så att Google förstår vad din hemsida handlar om och att den har hög trust, dvs är trovärdig. Sökmotoroptimering hjälper dig med det, och just därför är den så viktig!

  1. TÄNK IGENOM DITT DOMÄNNAMN.

    Keep it simple! – Domännamnet, är mindre viktig numera, dock bör URL:en förklara vad ditt företag sysslar med, kort i 3–5 ord. Istället för att använda dig av till exempel ett coolt företagsnamn som inte säger särskilt mycket om vilken bransch du verkar inom, försök få med ett nyckelord eller en beskrivning kring vad ni sysslar med i domännamnet.När ni publicerat er URL, undvika att ändra den. Skulle ni av någon anledning göra detta – se till att meddela Google, lite som en adressändring, annars kan det uppstå problem om ni skaffat er en massa backlinks då de slutar fungera.

  2. HITTA OCH VÄLJ RÄTT SÖK

    När dina potentiella kunder söker på nätet, oavsett efter vad, så kommer de troligen att börja sin sökning på Google. På vilka ord kan de tänkas söka om de är intresserade av din bransch? Det är dessa ord du behöver hitta och koppla till ditt företag. Driver du till exempel ett hotell så kan dina sökord vara ”rum”, ”övernattning” och så vidare. Det är avgörande att du både använder och identifierar de sökord som din målgrupp använder sig av. Tänk även på att använda både enstaka och flera ord eller hela meningar.
    Till exempel: Låt oss säga att du har ett företag som erbjuder fönsterputsning. Då behöver du utöka dina sökord utöver ”fönsterputsning”. Då kan du snegla på sökord som ”boka fönsterputsning”, ”fönsterputsning idag” eller ”Var hittar jag fönsterputsning i (din ort)?”. På så sätt så inkluderar du även frågor bland dina sökord och kan fånga upp fler sökningar än på bara ”fönsterputsning” där säkert flera andra konkurrerar om sökordet. Verkar du lokalt är det dessutom smidigt att införa din ort. Tänk även på att använda dig utav synonymer, annars finns det risk för keystuffing, och det gillar inte Google.

    JOVVE TIPSAR:

    www.Answerthepublic.com – här kan du snabbt och enkelt kolla upp vad folket där ute söker på.
    -Försök tänka som dina besökare när du skapar dina sökord.
    -Sätt dig ned och gör en lista över vilka termer, fraser och huvudord som du använder för att beskriva ditt företag.

  3. BEVAKA DINA KONKURRENTER.

    Vad gör dina konkurrenter? Vilka sökord utnyttjar de, och använder du samma? Finns det några sökord som du kan använda dig av som de stora företagen inte använder? Besök dina konkurrenter och jämför deras hemsidor med din egen. Vad har de för innehåll? Studera dina största konkurrenter noga och analysera deras framgångskoncept.

  4. ANPASSA DITT INNEHÅLL.

    Börja med att se över allt innehåll på din hemsida som texter, rubriker, videos och bilder. Använder du bildtexter och beskrivningar som innehåller dina nyckelord? Har du döpt alla bilder till vad de visar? T.ex. ”fönsterputs-ultra” och inte ”image1” I så fall är ni på rätt spår! Nu undrar du säker vad det har för betydelse, jo det kan ju hända att en besökare är döv, och i detta fall är det en röst som läser upp bildbeskrivning. Är du med mig?
    Innehållet på din hemsida bestämmer var och för vem sidan visas, så vad har du egentligen för content? Ju fler nyckelord du använder i dina texter, desto större är chansen att ”rätt” besökare hittar till din hemsida!

    JOVVE TIPSAR:

    – Skapa en guide för hur dina kunder använder din produkt och recensera den som en kund skulle ha gjort.
    – Har du ingen FAQ? (frequently asked questions), då är det perfekt läge att skapa en! Sammanställ de vanligaste frågorna du brukar få av dina kunder i en FAQ på din hemsida.

  5. SE TILL ATT DIN SIDA/WEBBUTIK ÄR SÄKER OCH SNABB ATT  LADDA.

    Om din hemsida eller din webbutik är snabb kan spela stor roll när Google ska ranka din sida i sina träfflistor, Google har sagt att gärna mellan 3–5 sekunder. Dessutom är en snabb sida bra för dina användare. Se även till att använda ett https-certifikat som gör det svårare för någon extern part att komma över information som överförs mellan dig och till exempel en webbutik. Google varnar i sin webbläsare Chrome för webbplatser som inte använder sig av https.

  6. ORDNA DINA LÄNKAR.

    För att visa Google att din hemsida är seriös och populär inom din bransch behöver du länkar från andra hemsidor. Det ger dig dessutom chansen att hamna högre än dina konkurrenter i sökresultaten. Byt länkar med andra företag, bloggare, partners eller starta nya samarbeten. Det tjänar ni båda på och det kostar inget att fråga. Men tänk på att aldrig fråga skriftligt. Fokusera dock på kvalitet framför kvantitet och hitta länkar från hemsidor som är relevanta för ditt företag. Desto starkare backlinks – desto bättre ranking i sökmotorerna!
    Till exempel: Låt oss säga att du säljer skönhetsartiklar. Ta kontakt med någon mode- eller skönhetsbloggare och se över om ni kan få till ett samarbete. Kanske vill de skriva en recension om dina produkter? På så sätt får du en inkommande länk från en relevant och trovärdig källa.

  7. ANVÄND SOCIALA MEDIER.

    Att skapa innehåll som ingen ser är rätt meningslöst. Du vill ju synas? Ja, jag tänkte det – Då är sociala medier perfekta! Använd alla dina kanaler för att marknadsföra innehållet på din hemsida och locka flera läsare. Youtube, Facebook, Twitter, och Instagram är tips på kanaler som kan främja din sökmotoroptimering. Länka dina sociala medier från din hemsida med ikoner, och vice versa. Ju mer engagemang du skapar, och ju mer uppdaterad du håller dig – desto bättre placering på Google!

  8. VAR MOBILVÄNLIG – HA EN RESPONSIV SIDA.

    Vikten av användarvänligheten på hemsidor är idag stor, fler och fler surar via mobilen och Google vill självklart leda besökare till hemsidor som fungerar bra för mobilanvändare. Ju mer mobilvänlig din hemsida är, desto mer kommer Google att gilla dig och ranka dig högre än de konkurrenter som saknar mobilanpassat innehåll.

  9. SKAPA EN BLOGG.

    Att skapa en blogg är bra för både dig som säljer tjänster eller Produkter. Där kan du publiceras företagsnyheter, produktnyheter och annat innehåll som är relevant inom din bransch. En av fördelarna med en blogg är länkar, ni kan till exempel skriva inlägg där ni länkar till andra hemsidor, helst med samma contet/syfte – kanske länkar de tillbaka till er också. – Backlinks 

  10. YOU CAN’T OUTSMART GOOGLE!

    Försök inte att fuska till dig en hög rankning genom att skapa massa ”extra” hemsidor med dåligt content för att få t.ex. backlinks. Google kommer komma på dig- och du kommer bestraffas. Det är bättre att på ärlig väg förtjäna din rankning än att fuska dig fram i internetdjungeln med märkliga s.k. SEO-knep.

    En datorskärm med motiverande text för att lyckas med din sökmotoroptimering- Do more

    EXPERIMENTERA I DJUNGELN

    Det som gör sökmotoroptimering så spännande, mystiskt, och intressant – lite som en djungel – är att ingen vet exakt vad Google tittar på i sin algoritm och hur de väger olika faktorer..
    Jag tror det handlar mycket om att experimentera.
    Den största risken är att inte göra något alls, för gör du inget alls kommer du garanterat inte synas bra i sökresultaten.
    Ju mer du jobbar med t.ex. dina sökord desto bättre resultat.
    Sökoptimering är ett kontinuerligt arbete och är med andra ord ingen syssla som du blir helt färdig med, men jag lovar att det kommer vara värt mödan! Så sätt igång och börja jobba med din hemsidas innehåll idag och planera för hur just DU ska nå över dina konkurrenters placeringar hos sökmotorerna! Med uthållighet och hårt arbete kan du också klättra upp i toppen och slåss om de bästa placeringarna hos Google.
    Jag tror på dig!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 2 =