INSTAGRAM – Ditt nya sätt för marknadsföring? – Varför, vem, hur?

År 2010 lanserades Instagram, en så kallad gratis mobilapplikation med syfte för fotodelning och ett socialt nätverk. Idag har Instagram 1 miljard användare och uppladdningar av drygt 40 miljoner bilder per dag.

Man kan därmed konstatera att konsumenterna rör sig på denna kanal, vilket betyder att det finns potentiella kunder för företag.

 

 

VARFÖR SKA DU MARKNADSFÖRA GENOM INSTAGRAM?

Att vi människor minns och lär oss bäst genom bilder är ingen nyhet. Genom Instagram har man möjlighet att både få dela med sig av företagets produkter/tjänster och ge en mer personlig touch för företaget och dess varumärke genom bilder.

Med inriktning på ett specifikt segment blir det till er fördel att ha möjlighet till att tolka, se samband och önskemål hos era följare. Även lättare att följa upp och få en större inblick av hur era konkurrenter gör.

Undvik att enbart ha fokus på slutförsäljning. Se kundens behov och inspirera dem för ett eventuellt köp. Fokusera på värdet produkterna ger vid användning. Med andra ord handlar det inte om att sälja sin produkt utan istället prata om den. Locka kunden till köp genom att förmedla känslan att just ditt företag är det självklara valet för den typ av produkt.

 

 

VEM ÄR KUNDERNA OCH HUR NÅR DU DEM?

Det är vanligt att man som företag oftast riktar sig till särskild målgrupp genom välplanerad strategi på grund av ekonomiska skäl. På Instagram med ett hav av drygt 1 miljard medlemmar är möjligheten att nå ut till fler potentiella kunder utan extra kostnad stor. Det är viktigt att “lära känna” sina följare. Se ett mönster om vad som gillas och uppskattas. För att göra det enklare för användare att hitta företagets profil är det rekommenderat att analysera vilket språk som bör användas. Eftersom Instagram används världen över och önskar man en global spridning är kanske Engelska det bästa alternativet för ett sådant fall. Anpassa er efter det som resulterar i störst antal intressenter för just ert företag.

Det är rekommenderat att använda sig av hashtags, en studie visar att en uppladdning med minst 11 hashtags genererar mer interaktioner än uppladdningar utan hashtags. Skapa även egna unika hashtags, varumärkesspecifika, företagsspecifika och en egen för de kunder som köpt eran produkt. På så sätt ökar spridningen av er profil och era inlägg. Den hashtag som används av kunder kommer ge en bild av produkten förd till verkligheten för andra följare och företaget.

70% av användarna är inne på Instagram minst en gång om dagen. Var aktiva, uppdatera och underhåll era följare. Få dem delaktiga på olika sätt, exempelvis vid produktlanseringar, kundtävlingar, kampanjer och speciella erbjudanden för enbart följare. Det är ett perfekt tillfälle att sprida sina företagsspecifika hashtags genom kunders och följares delaktighet.

 

VÅGA VISA VEM FÖRETAGET ÄR GENOM BILDER

Som företag har man genom Instagram världens chans att bygga relation och gemenskap till sina följare. Man har möjlighet att få dela med sig av företagets historia, varför ni är unika och framförallt bli mer “mänskliga”. Bjud på behind-the-scenes och låt era följare få en förståelse för företaget och dess varumärke.

Hur ni vill att er personlighet ska uppfattas är helt och hållet upp till er men kom ihåg att ha en röd tråd genom flödet för att behålla er image och ge följarna ett igenkännande. Stick ut ur mängden och våga beröra följarna känslomässigt, ge dem material som de kan relatera till i vardagen och i deras egna liv. På så sätt skapar ni en gemenskap och ett större förtroende till era potentiella kunder.

Det är många företag som enbart använder sig av exakt samma stuk av bilder, samma färgskala och upplägg. Givetvis resulterar det till ett snyggt och sammanhängande flöde med en skarp röd tråd. MEN relationen till följarna saknas. Våga därför variera i flödet med material från olika synvinklar. Exempelvis dela med er av företagets interna bild, den bild företaget vill kommunicera med omvärlden och produkterna. Var aktiva och håll ett öga på hur konkurrenterna gör och gör det ännu bättre med egen touch.

 

 

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 11 =