6 tips på hur du sparar tid på bakningen

Har du någonsin glömt bort att du skulle få besök och har därför inte hunnit baka något gott till gästerna? Då har du förmodligen fått känslan av att du snabbt vill slänga ihop något. Tack vare dessa knep och knåp kan vi hjälpa dig med det. 

Här får du 6 enkla tips som kan hjälpa dig att spara tid på bakning. Eller i en situation när du helt enkelt inte orkar stå flera timmar i köket. För vem har tid för det egentligen? 

Investera i köksverktyg som kan underlätta för dig i vardagen!

Högst upp hamnar det som sparar dig mest tid. Ha rätt köksverktyg! Det finns massor med olika köksredskap som gör det mycket enklare för dig i köket. Att spara tid när du bakar eller lagar mat går att lösa med hjälp utav redskapen. Du bör utrusta ditt kök med rätt verktyg. Tänk på att välja det köksredskap som faktiskt passar dig och ditt sätt att laga mat/baka.

Vårt tips är att man köper ett verktyg som passar både till matlagning och bakning. Vad är då bättre en köksassistent? Det finns olika varianter av köksassistenter med olika funktioner. Vissa är mer avancerade och mer utrustade än andra. De används bland annat till att knåda deg och göra egen pasta. De hjälper dessutom till med bakningen så man slipper stå och blanda allt själv. På så sätt kan man göra annat samtidigt och spara tid.
Läs mer om köksassistenter här.

Röd köksassistent med silvrig bunke och ballongvisp.


Använd dig utav lätta recept istället för att krångla till det!

Gör det inte svårare än vad det behöver vara för dig själv. Vänta med att använda dig av de mest avancerade recepten för tillfället. Leta hellre upp ett recept som är enkelt och går snabbt att tillaga eller baka.

Välj ett recept där du får användning av köksassistenten vi nämnde i första tipset. Det finns massor av olika snabba och enkla recept som är hur goda som helst. Du kan alltså både spara tid och få till en riktigt god bakelse eller maträtt.

Det är inte många som ställer sig och bakar kanelbullar eller lussekatter varje helg. Det gör man ju helst när man har extra tid över. Och då får man planera i god tid, med tanke på all jäsning som krävs för både lussekatter och kanelbullar.

Tips på gott enkla recept kan du hitta här.


Spara tid genom att läsa igenom hela receptet först, helst högt!

Nya recept kan vara kul att ge sig in på. Vad du bör göra är att läsa igenom receptet en gång innan du börjar baka eller laga mat.
Läs gärna receptet högt för dig själv om det går. Det är ingen som vill upptäcka mitt i ett recept att man inte kan fullfölja det. På det sättet slipper du även springa fram och tillbaka för att kolla nästa steg i receptet. Då har du en övergripande bild av ungefär vad som ska göras och du kan plocka fram allt som behövs. Utöver det lär du dig även receptet lättare på det sättet. Eftersom du har läst det, hört det och utfört det så kommer det vara lättare nästa gång du bakar. Win-win!

En person med vit tröja och jeans har öppnat en stor kokbok för att läsa recept.

Städa undan under tiden du bakar eller lagar mat!

Om du vill vara riktigt effektiv är ett bra tips att under tiden du bakar gör du rent runtomkring. Istället för att vänta med disken till efteråt kan du göra det samtidigt som du bakar.

Kanske har du rätt redskap som gör det möjligt för dig att göra fler saker samtidigt? När du har använt en viss ingrediens i degen eller smeten kan du direkt lägga tillbaka de på sina platser. Varför vänta med det när du kan ha ett rent och fint kök samtidigt som du bakar? På det sättet sparar du tid efter att ni har ätit eller fikat färdigt.

Hur kul är det att stå och diska när resten av familjen sitter och spelar sällskapsspel? I förebyggande syfte kan man även försöka använda så få kastruller, skålar, slevar och liknande material som möjligt. Just för att slippa diska alldeles för mycket.

Ett kök med svart bänkskiva och underskåp i trä. I bakgrunden finns det slevar som står mot en vägg. Bredvid slevarna står skärbrädor, vita krukor, en kaktus och basilika. Olivolja står till höger om basilikan. Fokus på en svart vattenkran som det rinner vatten ifrån. En liten genomskinlig vas står bredvid kranen med en lila blomma i sig.


Fyll alltid skafferiet med rätt varor i god tid!

Detta steg är såklart bland de viktigaste, utan rätt varor blir det ingen fika. Det räcker med att fylla på med basvaror, som tidigare nämnt behöver det inte vara något avancerat. Det viktiga är att inte vänta på att varorna hemma ska ta slut. Ta tag i det så fort du har möjlighet och fyll på!

Vid bakning kan man tänka på de varor som man ofta använder i många recept. Exempel på sådana varor kan vara socker, vetemjöl, vaniljsocker etc. Listan är lång, men de flesta  av dessa varor håller länge. Dessutom går det ofta enkelt att slänga ihop något gott snabbt med bara basvaror.

Det finns dessutom väldigt många recept som bara innehåller 2-3 varor. I de flesta fallen är det någon utav de vanliga basvarorna som är grunden. Därför passar det perfekt för dig som har ont om tid för bakning.

En full grönbrun skål med jordgubbar bredvid en vit skål med delade smötbitar i. Båda står på en randig vitgrön handduk på en träskiva. En kavel ligger bredvid jordgubbarna och även tre mässingfärgade decilitermått i varandra. Ett decilitermått är fullt med mjöl. På handduken ligger även tre bruna ägg. Fyra jordgubbar ligger utspridda på träskivan och handduken.

Organisera så att du hittar vad du letar efter!


Organisation är inte det lättaste i ett kök som bara fylls på med nya varor var och varannan vecka. Men om du har ett bra system i organisationen underlättar det såklart. Det blir lättare att hitta i ditt kök. Men även om en vän kommer över på besök och ni ska laga eller baka något gott. Tänk hur enkelt det hade varit att hjälpas åt i köket om du har ett system vart saker ligger någonstans.

Vårt tips är att man ställer alla bakprodukter på ett och samma ställe/ett och samma skåp. På så sätt kommer det vara lättare för alla att hitta, dessutom slipper vännen ovan rota i alla skåp. Bättre och snabbare hjälp, perfekt!

Investera gärna i nya fina burkar och behållare då det är mer motiverande och roligare att bibehålla ordningen. Märk gärna burkarna också med vad de innehåller. Då blir det både mycket snyggare men även mycket lättare att hålla koll på vad som är vad. Och får du till systemet är det lättare att veta vart de olika burkarna ska stå.

Det kommer förmodligen kräva disciplin att hålla ditt nya system, men du kommer spara tid och tacka dig själv i slutet av dagen. 

8 glasburkar med guldiga lock som står bredvid varandra på en trähylla. Burkarna är fulla med olika kryddor och på varje burk finns en svart etikett fastklistrad där det står vad det är i burken.

Hoppas att våra tips har hjälpt dig att spara tid. Nästa gång du känner att tiden inte räcker till att stå i köket i flera timmar kom ihåg våra tips.

Lycka till med bakningen!