20 redskap som du måste ha i ditt kök

I köket kommer ni alltid att spendera mycket tid men vad är då viktigast att ha när ni lagar mat eller bakar? Vad behöver man i köket egentligen? Det finns så mycket att tänka på i ett kök framförallt när det gäller säkerhet och vilka köksredskap som ni behöver. Vissa saker är så självklara att man oftast glömmer bort dem, exempelvis en bra stekpanna eller en skärbräda. 

Det finns också andra saker som är mindre självklara men som är absolut nödvändiga i vissa situationer, framförallt konservöppnaren och korkskruven, allt från maskiner i köket till olika mindre redskap. Vissa saker är mer tekniska och moderna som till exempel köksassistenten som idag kan användas till så otroligt många saker, de allra nyaste modellerna har allt från köttkvarn till citruspress.

Har du kanske precis flyttat hemifrån men är osäker på vad du behöver köpa eller är du helt enkelt bara någon som precis har funnit intresset för mat. Vad behöver du? Vilka maskiner i köket är viktiga att ha? Det ska vi försöka reda ut i denna listan.

Ett av de mest viktiga rummen i ditt hem är förmodligen köket. Det är där du kanske spenderar den viktigaste tiden, oftast tillsammans med familjen när ni lagar mat eller äter. I köket har ni möjlighet att göra något roligt tillsammans, laga mat och baka eller bara prata om vad som har hänt under dagen.

Köksassistent

Köksassistenten är den ultimata köksmaskinen som kan göra så många olika saker, allt från att vispa grädde och baka bröd till att mala kött beroende på hur avancerad den är. Förenkla bakandet med en köksassistent. Till exempel är den mycket användbar till att knåda deg.

En bra stekpanna

Stekpannan är kanske det köksredskap som du använder mest i köket, det är därför viktigt att investera i en bra sådan. Det finns många olika varianter. Ett bra tips är att köpa en stekpanna som kan maskindiskas.

Våffeljärn 

Enkelt och bekvämt. Gör våfflor till frukost eller till eftermiddagsfikat, det är så gott och enkelt. Dina barn kommer älska denna maskinen.

Ugnstermometer

Ska du bjuda på middag och vill få köttet perfekt? Då är en ugnstermometer avgörande för att du ska uppnå den rätta temperaturen i köttet, inte för rått och inte för torrt. Ugnstermometern är särskilt bra när du lagar rätter som måste uppnå en viss temperatur innan det serveras, ett bra exempel på det är kyckling.

Slowcooker

Gör långkok med ett otroligt resultat genom att använda en slowcooker, det är både enkelt och bekvämt samtidigt som det blir fantastiskt gott. Det är precis som att maten lagar sig själv.

Köksvåg 

Det absolut bästa sättet att mäta upp råvaror på är genom att använda en köksvåg. Det är något som nästan alltid behövs när du lagar mat och den kan du definitivt inte klara dig utan.

En bra Kaffekokare

Frukosten är känt för att vara det viktigaste målet på dagen och vad är en frukost utan några riktigt goda koppar kaffe. Att investera i en riktigt bra kaffekokare kommer du inte att ångra.

Pastatorkställning

Torka din pasta med pastatorkställningen. Bunkra upp med lite pasta så du alltid har egengjord och god pasta hemma som du kan bjuda på, det är så mycket godare än den som du köper i affären och får dig att känna dig som ett proffs.

Airfryer

Fritera potatis, kyckling, halloumi eller något annat gott. Med en airfryer blir det dessutom mycket nyttigare, maten tillagas med mindre olja och använder sig istället av varmluft. 

Kolsyremaskin

Spara på både miljön och dina pengar genom att slippa köpa de vanliga PET – flaskorna med vatten och läsk. Skapa din egen kolsyrade dryck med vattnet från din kran. Idag är det lätt att hitta en bra kolsyremaskin för en mycket billig peng. 

Bra knivar

Att investera i bra knivar är mycket viktigt för att underlätta i matlagningen. Det går både snabbare och det är mycket säkrare. Det är nämligen mycket svårare att råka skära sig om man har en bra och vass kniv. Känn dig som en professionell kock när du hackar lök. 

En måttsats

Precis som köksvågen är det viktigt att ha alla de nödvändiga måttredskapen, de vanligaste är litermått och decilitermått. Utan dessa blir det svårt att följa något recept överhuvudtaget. 

Bakformar

Det kan vara allt från muffinsformar till en form som man kan ha till tårtbottnar. Du ska inte bli hindrad av att du inte har rätt form hemma när du ska sätta igång med bakningen.

Rivjärn

Riv potatis, choklad, morötter eller något annat gott, ett rivjärn kommer du alltid att behöva använda någon gång. Vad är till exempel en lasagne utan lite riven ost på toppen. 

Pepparkvarn och saltkvarn

Det känns så mycket proffsigare att mala svartpeppar och salt ner i grytan. Dessutom känns det mycket färskare och får en helt annan känsla och smak när det är nymalt.

Grytvante och grytlapp

Var rädd om dina händer! Detta kan vara lätt att glömma när man planerar inköp av köksredskap men är kanske något av det viktigaste i köket

Konservöppnare

Konserver må kanske inte vara lika vanligt som förr men det händer att vi äter det. Förr eller senare kommer du stå med en burk i handen, utan konservöppnare har du helt plötsligt ingen mat att servera.  

Matlådor

Det blir nästan alltid någon mat över efter att man ätit då är det bra att kunna spara det i en matlåda, kanske som lunch till jobbet dagen efter. Skaffa dig några olika storlekar på matlådorna så att du kan anpassa dem efter den maten som du ska spara. 

Skärbräda

En skärbräda kommer du att behöva till många olika saker, bland annat att skära bröd, grönsaker, kött, frukt eller fisk. Skärbrädorna är vanligast i plast eller trä men vill du sticka ut lite så kan du köpa en i sten. 

Korkskruv

Du vill inte hamnat i det jobbiga läget då du har bjudit hem gäster och ska bjuda på vin men inte har någon korkskruv hemma. Förvara den på ett lättåtkomligt ställe så att du hittar den också när det är dags. 

Kniv på skärbräda

Nu har du lite tips på de viktigaste sakerna som kommer behöva i ditt nya kök eller i det köket som du har nu. Har du alla dessa redskapen eller är det något du saknar? Förhoppningsvis gav det dig lite inspiration.