Ansiktsigenkänning är här för att stanna!

VAD ÄR ANSIKTSIGENKÄNNING?

ANSIKTIGENKÄNNING IDENTIFIERA EN INDIVIDAnsiktsigenkänning (face recognition) är ett biometrisk program som kan identifiera eller verifiera en person genom att jämföra och analysera mönster baserat på personens ansiktskonturer. Den programvara som används vid ansiktsigenkänning, dvs identifiering av individer, är baserad på nodpunkter. Värdena som mäts är tex avståndet mellan en persons ögon, bredden på näsan och formen på kindben. Med hjälp av dessa variabler kan man identifiera en person. Systemen för ansiktsigenkänning verkar generellt genom att jämföra valda ansiktsegenskaper, från en given bild med ansikten, i en databas.

HUR KAN ANSIKTSIGENKÄNNING PÅVERKA VÅRT SAMHÄLLE?

Ansiktsigenkänning används redan inom visa områden idag. Facebook, tillsammans med andra sociala medier, utnyttjar detta genom att tagga vänner och smartphones har börjat använda tekniken för att låsa upp din lur. Biometrisk teknik har länge ansetts vara en primär beståndsdel inom sci-fi och spionfilmer. Denna teknik har alltid varit ett koncept som levt i fiktiva världar, oavsett om det har varit verktyg för att lösa ett brott eller öppna dörrar.

ANSIKTSIGENKÄNNING DIGITALA ANNONSERInom en snar framtid kommer vi se tekniken vidareutvecklas. Aktuella områden som kan börja använda sig av denna teknik är bl.a bilbranschen, digitala ”bill boards” eller kanske för att checka ut vid självscanning i dina lokala matbutik. Faktum är att digitala ”bill boards” med ansiktsigenkänning redan prövas idag i Japan. Elektronikjätten NEC har konstruerat en annonsskylt med ett ansiktsigenkänningsprogram som kan identifiera köparens kön (med 85-90% noggrannhet), etnicitet och ungefärliga ålder. Med uppenbara attraktioner för marknadsförare kan de sedan rikta sig mot annonser för lämpliga produkter- till exempel smink för kvinnor.

BROTTSBEKÄMPNING

Vi lever i en tid där samhället ständigt utsätts för nya utmaningar. Nya tekniker och innovationer växer som på träd. Det som vi såg på filmer för 10 år sedan och som vi då endast ansåg kunna vara fiction, har idag blivit en del av våra vardagliga liv. I takt med reformeringen av samhällets vardag tillkommer en ny typ av brottslighet. Med hjälp av ansiktsigenkänning finns stora möjligheter att förebygga brott. I Kina gjordes ett test med hjälp av ansiktsigenkänning där man lyckades att hitta en brottslig i ett folkhav med över 60.000 människor. I en annan kinesisk stad, Guiyang, kan ansiktigenkänningsprogram låta polisen identifiera och arrestera misstänka på så lite som två minuter. Kameror är placerade på fler än 10 000 offentliga områden och skickar övervakningsflöden till polisen i realtid.  System kan identifiera individer, deras familjemedlemmar och var de har varit förra veckan. Är denna teknik ett uppmanande till oss före en mer sammankopplad livsstil, eller är det en invasion av våra mest grundläggande rättigheter till integritet?

VAD ÄR FÖREDELARNA MED ANSIKTSIGENKÄNNING?

ANSIKTSIGENKÄNNING BROTTSFÖREBYGGANDEDen mest uppenbara fördelen med ett ansiktsigenkänningssytem är att hjälpa till för att förbättra säkerheten för företagen, vilket framförallt blir fördelaktigt för dem som hanterar känslig och konfidentiell information. Ett ansiktsbiometriskt säkerhetssystem kan drastiskt förbättra din trygghet eftersom varje person som kommer in genom ditt system kommer att redovisas. Eventuella intrång kommer omgående att upplysas genom dessa system. Detta faller givetvis även inom ramarna för brottsbekämpning. Med hjälp denna teknik kan du identifiera brottslingar och terrorister. Vi har på senare år märkt en påtaglig ökning inom terrorbrott.

Du kan förvänta dig en förbättrad anpassning från smarta maskiner i ditt hem och inom detaljhandeln. Tänk dig att gå in i ditt hem och automatiskt ha belysningen anpassad efter din önskan, gå in i förarsätet på din bil och få din plats automatiskt justerad samt din favorit spellista uppspelad. Alla hundratals lösenord du har till diverse konton kommer vara ett minne blott. Allt styr med hjälp av din ansiktsigenkänning.

VAD ÄR NACKDELARNA MED ANSIKTSIGENKÄNNING?

Med att ansiktsigenkänning blir allt vanligare i det dagliga livet är det en stor oro för den inverkan det kan ha på privatlivet. Det finns farhågor med att biometriskaprogram utvecklas för snabbt för tillsynsmyndigheter, lagstiftare och rättsystem för att skapa standardiserade regler samt tillämpa användningen av dem.

DRÖNARE ANSIKTSINGENKÄNNING SÄKERHETEn nackdel som ofta nämns är att människor bekymras över minskad integritet och övergrepp av regeringar. Det sistnämnda är aktuellt i bland annat USA, där polisen har möjligheten att låsa upp din enhet med ditt ansikte. Denna problematik uppstår pga oenighet inom lagarna. Till exempel, i USA, skyddar det femte ändringsförslaget (the Fifth Amendment) människor från att ge ifrån sig information som kan rikta misstankar mot dem. Det kan röra sig om lösenord eller pinkoder. Ett fingeravtryck eller din ansiktsform är dock inte en information du vet; det är något du är!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + sjutton =