Är dina barn bättre på sociala medier än dig?

Statens medieråd lär föräldrar vad sociala medier är och vad deras barn gör på sina smartphones. De ser att det finns en klyfta mellan föräldrar och unga i deras kunskap om sociala medier, där de unga har betydligt mer insikt i ämnet. Medieanvändningen ökar och ökar bland unga, men även vuxna, men för att hjälpa föräldrarna på traven har statens medieråd tagit fram några snabbguider. De tar bland annat upp hur de olika plattformarna används för kommunikation, men även ens skyldigheter och rättigheter en användare har juridiskt, i deras snabbguider får man även tips. Något som har blivit väldigt upplyst senaste tiden är hur ens personuppgifter lagras och det tar även dessa snabbguider upp. Det är viktigt att föräldrar har en insyn i vad deras barn gör på sina telefoner för att till exempel motverka nätmobbning och näthat. De plattforma och ämnen statens medieråd hjälper vuxna med är bland annat Youtube, Instagram, Snapchat, Emojis och förkortningar.

Youtube

Youtube är en tjänst som lanserades 2005 och har över 1,8 miljader användare världen över. De förklarar denna plattform som ett verktyg att ladda upp sina videor och att man även kan kommentera andras inlägg. Sökmotorn kan användas både på datorn, Ipaden och i mobilen.

Ord som används inom plattformen är “Youtuber” vilket menas med en person som har en stor kanal med många visningar, “Vlogg” är som en blogg fast i videoformat.

Youtubes användarvillkor säger att man minst måste vara 13 år för att skapa en egen profil.

Instagram

Ingen kan väl ha missat Instagram, men för dig som vill ha mer koll så är det ett socialt nätverk där man

Instagram flöde

Bild på hur ett Instagram flöde kan se ut.

helt enkelt laddar upp bilder från sin vardag, dessa sparas sedan i ens profil och skapar ett flöde.

Användaren väljer själv vem man vill följa, ofta är det ens vänner, kändisar osv, och sedan “likear” man deras inlägg. Det grundades 2010 men köptes upp av Facebook 2012 och har 800 miljoner aktiva användare globalt. Till skillnad från youtube som används på många olika enheter så används Instagram framförallt som en mobilapp. Även på Instagram måste man minst vara 13 år för att skapa en egen profil.

Tips! Fun fact om Instagram är att begreppet “selfie” kom till här, om man inte vet vad det är som är det helt enkelt när man tar en bild på sig själv, oftast genom mobilen   och man använder kameran som sitter på framsidan på telefonen.

Snapchat

Bild på snapchatSnapchat är en app som framförallt används av den unga generationen. Appen grundades 2011 och har 187 miljoner användare, även här måste man vara minst 13 år för att skapa en egen profil.

Du kanske har hört dina barn säga “snapa” men inte riktigt vet vad det betyder? Det menas helt enkelt att man tar ett foto och sedan delar den med sina vänner.

De funktioner Snapchat har är att man kan både lägga upp bilder där man kan bestämma och mottagaren ska få se bilden 1-10 sekunder innan bilden försvinner och man kan inte se den igen, man kan även skicka upp till 30 sekunders videor. En av de bästa funktionerna med snapchat är att användaren bestämmer själv vem som får se det man skickar. En ganska ny funktion är att Snapchat har skapat en “Snap Map” där man kan se var ens vänner befinner sig på en karta.  

Emojis och förkortningar

Emojis är en symbol som föreställer olika föremål och här kommer några exempel var de kan betyda:

rosa emoji hjärtan  Vänskapligt hjärta.Rött emoji hjärtaKärlek. Puss emoji Jag gillar dig. Persika emoji Persika/rumpa.

Tips! Det är viktigt att komma ihåg att emojis kan betyda olika beroende på målgruppen och land.

Olika förkortningar som oftast används av unga är:

OMG= oh my god.

Idgaf = I don´t give a f*ck

Ootd = Outfit of the day / Dagens outfit

Vgd = Vad gör du?

Dirr / Dirre= På direkten

Pm = Privatmeddelande

Tb = Throwback / Tillbakablick

 

Tips på viktiga frågor att prata med sina barn kan vara:

Har de privat eller offentlig profil?

Råkat ut för mobbning eller taskiga kommentarer?

Om de har koll på att andra kan ta skärmdumpar på ens bilder man lägger upp?

Koll på de lagar och användarvillkor som gäller för bilder, filmer och kommentarer?

 

Vill du lära dig ännu mer om detta ämne in och läs mer här:

https://www.dagensanalys.se/2018/09/statens-medierad-satsar-pa-sociala-medier-pa-foraldriska/

Bilder tagna från Unsplash.com.

Sara Wiberg

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 − 3 =