Början på slutet för Facebook?

Facebook logo. Facebook skandal. Slutet. Slutet för Facebook. Sociala medier jätten. början på slutet

Ännu en gång har personliga konton blivit hackade, och ännu en gång är det Facebook. När Cambridge Analytica skandalen skedde tappade facebook tusentals användare eftersom folk ansåg att de inte kunde lita på facebook. Nu har det alltså hänt igen och ännu fler personer spås att lämna sociala medier jätten. Detta året har Facebook råkat ut för flera skandaler, nedan kan du läsa om de.

 

Cambridge Analytica

Under våren 2018 avslöjas att användardata från ca 50 miljoner människor läckt ut efter att ca 270 tusen facebook användare fått betalt för att göra personlighetstester i en app som hette “thisisyourdigitallife”. Det var ungefär  270 tusen människor som gjorde testet men även uppgifter om deras vänner läcktes ut. Facebook meddelade senare att antal läckta konton var närmare 90 miljoner.

Den personliga informationen samt informationen om deras vänner samlades in och delades med Cambridge Analytica. Enligt Christopher Wylie, en fd anställd använde Cambridge Analytica informationen som samlades in för att skapa avancerade profiler av Facebook-användarna för att kunna skicka riktat pro-Trump material till dem under det amerikanska valet 2016.

Det påstås även att företaget ska ha sålt användarinformation till brexit-kampanjen.  Vi vet att Facebooks vd, Mark Zuckerberg blev utfrågad av både amerikanska kongressen och EU-parlamentet om skandalen. Efter skandalen rasade Facebook aktien med 7 procent vilken då motsvarade ca 300 miljarder kronor.

 

Facebook skandal.Facebook text raderas över med penna.Slutet för Facebook. början på slutet

 

Whatsapp- bråket

Som alla vet så köpte Facebook upp meddelandetjänsten Whatsapp för 22 miljarder dollar 2014. Grundarna Brian Acton och Jan Koum sa upp sig från företaget början på detta året efter att ha hamnat i bråk med Facebook chefen Zuckerberg om användarnas säkerhet och integritet.

Detta ska Acton ha sagt under en intervju med Forbes “Jag sålde användarnas integritet för större vinst”. “Och jag lever med det varje dag”.

Facebook aktien rasar

Juli 2018 presenterar Facebook sin delårsrapport. Resultatet är betydligt sämre än man förutspått vilket resulterar i att börsvärdet sjönk med över 1000 miljarder kronor, och i efterhandeln rasade aktien med ca 20 %. Raset berodde på att Facebook bara nått upp till 2,2 miljarder månatliga användare, vilket var mindre än vad man hoppats på.

Det påverkade i sin tur annonsörers räckvidd av reklam på plattformen. Annonsförsäljningen steg med 42 procent under kvartalet, men samtidigt hade Facebook en kostnadsökning på 50 procent. Kostnadsökningen blev ett resultat av de resurser nätjätten lagt på att förbättra användarnas säkerhet. 

Instagram grundarna slutar

Instagram som också ägs av Facebook tappar sina 2 grundare, Mike Krieger och Kevin Systrom säger upp sig för att “ta en paus och utforska deras nyfikenhet och kreativitet igen”. Dock säger källor att den verkliga anledningen med att de slutar är att grundarna har blivit av med sin bestämmanderätt över bolaget.

Samtidigt väcker avhoppen uppmärksamhet i en tid när Facebook kritiseras för sin hantering av användardata och att man misslyckats med att förhindra påverkanskampanjer i sina nätverk. Med deras avhopp tappar bolaget väldigt viktig innovationskraft.

Nästa läcka

I slutet av september i år var det dags igen, Facebook hackades och över 50 miljoner konton läcktes ut.Även konton till tredjepartsappar kan ha blivit infiltrerade. Zuckerberg själv ska ha blivit drabbat den här gången också. Fortfarande vet man inte vem som är ansvarig, men man vet att hackarna har tagit sig in i nätverket genom ett säkerhetshål.

Detta har lett till att myndigheter från flera länder utreder Facebook med anledning av den stora mängd användardata de hanterar dagligen. Bolagets aktie har sjunkit med 3% efter beskedet. Allt fler personer lämnar Facebook med anledning att de tappar förtroende för tjänsten.Flera källor påstår att Facebook riskerar böter med upp till 1,6 miljarder dollar om det är så att man upptäcker att bolaget inte tagit nödvändiga säkerhetsåtgärder för att förhindra infiltrering av den här magnituden.

Facebook har lidit av ett angrepp som inte bara ger de som tänkte på att lämna ännu en anledning till,utan påverkar allvarligt många användares förtroende för bolaget. Man kan faktiskt ställa sig frågan om hur många skandaler till har Facebook råd med, och kan detta vara början på slutet för Facebook?

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + nio =