Barnfamiljers betydelse inom Influencer Marketing

Yrke: Influencer. Rimligt? Definitivt. Vem är en influencer, och vilka är de nya trenderna inom influenceryrket?

Influencer marketing

Är barnfamiljer nutidens bästsäljande influencers?

Begreppet influencer är luddigt och mångfacetterat på samma gång. Somliga anser att det inte ens bör kallas för ett yrke och att det inom sinom tid kommer att vara ett förlegat låtsasarbete. Andra anser att begreppet och yrket influencer endast är början på något nytt, och att yrkeskategorin kommer att vidgas så småningom.

Vad är en influencer?

Låt oss börja med att reda ut vad det egentligen innebär att vara en influencer. En influencer är en person som genom sina sociala medier har ett stort inflytande på sin publik. Denna person har under en längre tid byggt upp en följarskara genom att låta dessa ta del av sin vardag, ofta genom inspirerande bilder direkt från vardagen med texter därtill.  Ett varumärke byggs upp och i takt med detta utvecklas olika samarbeten med influencern och diverse företag som marknadsför sina produkter eller tjänster via influencerns kanaler.

Influencer marketing är precis som det låter: marknadsföring i kända profilers kanaler på sociala medier. En influencer har stort förtroende bland sina följare och den största fördelen är att företagen på ett mer effektivt sätt nå sina målgrupper vid influencer marketing än via traditionell reklam.

influencer marketing

Vem är en influencer?

En influencer kan se ut på många olika sätt, inspirera på flera olika sätt och befinna sig på olika plattformar. Forntidens influencers var bloggare, medan nutidens influencers främst kommunicerar via Instagram och YouTube. Det är vanligt att Instagram-influencers kompletterar sin kanal genom en blogg, för att skapa ett djup i sitt varumärke och komma närmre sina följare. Under en lång tid har de flesta framgångsrika influencers varit unga personer i 20 till 30-års åldern; gärna framgångsrika, urbana och stilmedvetna individer med fartfyllda business-vardagar och vilda partynätter.

En ny trend har vuxit fram i influencerbranschen och den sedvanliga influencerprofilen har suddats ut och blivit alltmer flytande. Om du inte redan gjort det så är det dags för dig att glömma ”Kissie”, ”Dessie” och ”Paow” – numera domineras marknaden av Paula & Hugo Rosas, Gabriella Joss, Andrea Normann och Mimmi Kapell. Vilken är deras gemensamma nämnare? Barn.

Är familjeidyllen det nya influenceridealet?

Influencer child

Flera av Sveriges mest framstående influencers lever livet á la Villa, Volvo, Vovve. Föräldrarna är vältränade och snygga, hemmet är alltid städat, maten är varierande och småbarnsåren är legendariska. Förut var influencers inriktade på mode, träning eller inredning. Numera ska en framgångsrik influencer helst ha hela kalaset på plats och gärna mer därtill. Den absolut bästa kombinationen för att en följarskara ska växa inom kort tid är:

  1. En relativt känd, vacker och ung kvinna
  2. Ett fint hem
  3. En graviditet
  4. En förlossning
  5. Ett gulligt barn

Mimmi Kapells, Gabriella Joss, Andera Normann och Tammy Hembrow är alla exempel på att ovanstående egenskaper och erfarenheter kan leda till ökad framgång. Varför romantiseras småbarnsåren på sociala medier, och hur kan det fungera? Människan i sin natur är glad i att uppnå det omöjliga. Att drömma sig bort till något ouppnåeligt och hitta sina förebilder är något vi sysslar med redan på barnsben. Föreställningen om att det faktiskt är möjligt att leva ett lyxigt, glamouröst liv trots bebiskräk och blöjbyten är otroligt inspirerande för många människor och tilltalar flera målgrupper. Den familjära känslan som skapas i bloggarna och i influencernas ”feed” ger följarna en känsla av trygghet. Denna trygghet stärker förtroendet som följarna upplever för influencern och dess varumärke. Om ett företag väljer att satsa på influencer marketing och att röra sig i influencer-familjernas kanaler kommer dessa garanterat få valuta för pengarna.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × ett =