Influencers och influencer marketing- 5 tips för att lyckas!

Influencers och influencer marketing- 5 tips för att lyckas!

Influencers

När du vill ha råd, vem tar du det från? Är det din bästa kompis eller ett företag och dess varumärke? Svaret för de flesta är oftast ens bästa vän, men i dagens läge på webben kan definitionen av bästa vän eller vän även vara influencers på sociala medier.

Ta en funderare- hur gör du när du vill köpa något online? Kanske får du inspiration från vänner, eller kanske finns det någon annan pålitlig som ger ifrån sig bra omdömen. Detta öppnar upp otroliga möjligheter för marknadsförare att nå sin målgrupp genom personer som arbetar med sina sociala medier i samma bransch som den som vill marknadsföra. Men influencer marketing är ingen lätt lösning, man måste aktivt hitta samarbete som känns äkta och trovärdiga. Om företag skulle hamna i dåliga samarbeten kan detta göra mer skada än nytta, och det finns en stor risk att man kan förlora sina kunder till konkurrenter efter ett dåligt samarbete.

Varför ska man då välja att ha influencer marketing i sin marknadsföringsstrategi? Att ha med influencers i sin marknadsföring medför många positiva aspekter för ens företag. Influencer marketing brukar i regel vara mer tidskrävande än andra traditionella marknadsföringsstrategier, men genom denna strategi kan man få med sig andra fördelar så som SEO via blogginlägg vilket leder till ett bättre organiskt resultat på Google. Vidare är andra fördelar att man automatiskt får mer content till ens företags egna kanaler, vilket i sin tur blir tidssparande.

I dagens läge är konsumenter mer eller mindre trötta på de traditionella annonserna, och genom influencer marketing kan man få upp nyfikenheten för en produkt på ett helt annat sätt. När en influencer lägger ut material blir det mer interaktivt för den potentiella kunden och blir därmed mer kraftfullt och vidare kan man då mäta hur väl ett inlägg har gått.  Det finns många olika tips hur du ska lyckas med din marknadsstrategi – men alla är tyvärr inte helt rätt. Nedan hittar du de 5 bästa tipsen om influencer marketing!

Statistik

Statistik är en av grundpelarna för att kunna välja rätt personer som man vill jobba med i sina kampanjer. Faktorer som kan spela in som avgörande är ålder, relevanta följare och dess engagemang.

Research

För att kunna hitta dessa specifika personer krävs en del research. Här kollar man om personen man vill göra ett samarbete med nyligen, kanske över en 6 månaders period, har skrivit om en konkurrerande produkt eller om personen har nämnt produkten man vill marknadsföra tidigare i sitt flöde. Man ollar även om personen är lämplig för produkten i fråga så att det blir en korrekt match mellan företag och kund.

Materialet

I samarbete av denna typ är det inte alltid fina bilder och en perfekt text som gör att ens inlägg får stor räckvidd. Om ett inlägg inte är helt perfekt kan detta till och med öka trovärdigheten hos influencern i fråga, och detta brukar också leda till en ökad konvertering. Om personen man samarbetar med är ”för hårt hållen” av annonsören kan detta bli en negativ effekt i form av att konsumenterna uppfattar inlägget som ren reklam och att det vidare inte upplevs som en trovärdig rekommendation och produkten.

Influencers

Tydlighet

När du och ditt företag vill gå in i ett samarbete med en influencer är det viktigt att sätta tydliga mål så att båda parter vet vad som ska göras och vad som ska uppnås. Viktigt att tänka på här är att kommunicera budskapet på ett smidigt sätt, tidigt i processen så att det inte uppstår några problem senare i samarbetet.

Personligt

Ett personligt erbjudande brukar i regel vara mer attraktivt. Detta för att en influencers följare följer personen i fråga för att dem vill veta allt om personen, och detta sträcker sig även till samarbeten. Det viktiga här är att identifiera rätt influencer då det inte bara är hur stort dess nätverk är, utan det viktiga är hur stor aktiviteten och engagemanget på personen i sida är.

Hoppas dessa tips kommer att hjälpa dig och ditt företag i er resa för en bättre digital marknadsföringsstrategi!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 10 =