Fashion-influencers hjälpte Gymshark bygga sitt imperium

Gymshark är ett fitnessföretag som grundades 2012 av två unga killar, Ben Francis och Lewis Morgan.
Med stor hjälp ifrån influencers och sociala medier är gymshark idag ett av de snabbaste växande företagen i  Storbritannien. Man kan kalla Gymshark en modern framgångssaga.

Gymshark släppte den traditionella marknadsföringsstrategin för att satsa på influencer marketing.

Influencer marketing är ett tillvägagångssätt inom marknadsföring, där en person med stort inflytande influerar andra personer att konsumera varor eller tjänster på sociala medier.

När Gymshark grundades 2012 var påverkan av influencers inte lika stor, När Ben och Lewis skulle lansera sitt nya varumärke bestämde dem sig för att marknadsföra sig på ett unikt sätt. Dem bestämde sig för att arbeta med varumärkesambassadörer, så kallade influencers, på olika sociala plattformar. Gymshark förlitade sig nu enbart på sociala medier som marknadsföring, istället för vanliga marknadsföringsstrategier. Det började med att dem skickade ett par av sina nytillverkade träningskläder till sina största fitness förebilder ihop om att dem skulle visas på sociala medier. Det visade sig att Ben och Lewis hade gjort helt rätt val. Två år senare hade Gymshark lyckats gå från 0 till 1,5 miljoner pund genom att driva en skicklig marknadsföringsstrategi på sociala medier.

Gymsharks första ambassadörer var ikoniska bodybuilders. Men företaget utvidgade snabbt sin strategi genom att sponsra flera fitnessinstagrammer, YouTubers och bloggare. Detta fick företaget att snabbt växa, inte bara i Storbritannien utan även utanför Europa. Märket har idag expanderat ytterligare i sin sociala medier strategi. Idag har gymshark hundratals ambassadörer som marknadsför deras varumärke. Dessa influenser har i sin tur hundratusentals hängivna följare, vilket ger märket en enormt stor räckvidd.

Gymsharks stora framgång beror såklart inte enbart på deras stora räckvidd på sociala medier men det har helt klart en stor betydelse. Dem har inte bara en stor räckvidd utan en stor räckvidd till rätt målgrupp. Det är fördelen med influencer marketing och marknadsföring på sociala medier överlag. Man kan välja vem det är man vill nå ut till på ett annat sätt än traditionell marknadsföring. Detta är en av anledningarna till Gymsharks framgång, dem når precis den målgruppen som dem vill nå.

Är en influencer trovärdig?

En influencers trovärdighet anses ofta vara relativt hög. Deras följare har aktivt valt att följa just dem och ofta känner följare en större samhörighet och förtroende till en influencer än till ett företag. En influencers marknadsföring framstår inte heller lika påtvingat som om det kommer direkt från företaget.  

Gymsharks influencers är ofta nischade inom träning och hälsa. Många finns inte bara på instagram och facebook utan även på youtube. Youtube är en plattform som ofta bidrar till högst engagemang hos följarna då det krävs att de avsätter tid för att kolla på influencerns video. Youtube är den plattform som ofta kräver mest utav en influenser men är också den plattform ger ofta ger mest trovärdighet.

Influencers förr och idag

Gymshark var bland dem första att marknadsföra sig genom sina ambassadörer på sociala medier. Men konceptet med influensers är inte nytt. Att en individ har influerat konsumenter har pågått sedan en lång tid tillbaka. Förr var det personer eller företag med hög social status som hade stort inflytande. Men i takt med att den teknologiska utvecklingen skett och uppkomsten av sociala medier har konceptet med influenser förändrats. Stora företag och kända profiler har fortfarande stort inflyttade och besitter mycket makt. Men idag är det inte endast dem.  Tack vare internet och sociala medier har idag alla människor möjligheten att förmedla information på olika sociala plattformar. Idag ses inte kunder som endast mottagare av information utan kan själva vara aktiva och delta på sociala medier.

Videon under visar en av Gymsharks influencer, Meggan Grubb. Hon har 1 miljon följare på instagram och över 230.000 subscribers på youtube.

 

-Denise Andersson

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + tio =