Vad är historien om kaffe? När började vi dricka denna varma uppiggande dryck och varför förbjöds det under flera år?
Hur lyckades vi omvandla det lilla röda bäret till en dryck som idag konsumeras i över 400 miljarder koppar per år, i världens alla hörn? Många tror att kaffet kommer från Sydamerika. Man är inte helt fel ute eftersom en stor del av kaffet odlas där men kaffet kommer faktiskt ursprungligen från Afrika.
Vi ska i denna artikel följa kaffets väg från Etiopiska berättelser, till hur drycken blev en av de mest handlade råvarorna och en grundpelare i den moderna kosten.
Kaffe kan ha blivit upptäckt av getter
Det finns olika historier om när kaffe upptäcktes. Den vanligaste citerade berättelsen om kaffets ursprung är om getherden Kaldi som bodde i Etiopiens bergstrakter så långt tillbaka som på 800-talet. Han ska då ha lagt märke till att getterna blev väldigt energiska efter att ha ätit röda bär från en buske. De skuttade omkring och var för energiska för att sova på natten. Herden blev då nyfiken på att testa detta själv och märkte då att han också blev väldigt sprallig. getherden rapporterade sina upptäckter till en munk i det lokala klostret, han ska dock inte ha gillat upptäckten och kastat dem i elden. En god doft började då sprida sig varpå de tog fram de rostade bönorna och malde dem, för att sedan blanda med varmt vatten, där och då var den första koppen bryggd.
Den tidigaste kopian av text man hittat på detta var från 1671 och det är därför denna ofta citeras som legend. Det finns andra berättelser om kaffets ursprung, alla äger rum i Etiopien så man kan vara ganska säker på att det är där det upptäcktes.
Första skörden av kaffe
Drycken Kaffe började sprida sig över till den arabiska halvön och den muslimska världen med Yemen som första destination. Hamnen där bönorna först anlände heter Mocha. På grund av kaffets växande popularitet så blev sändningen av Kaffe från hamnstaden Mocha synonymt med kaffe. I slutet av 1500-talet hade kaffe spridit sig till resten av mellanöstern, Persien och Turkiet. Araberna ville hålla monopol på drycken så de bestämde sig för att antingen rosta, koka eller baka bönorna innan de lämnade regionen för att de inte skulle kunna gro om de planterades.
När kom kaffet till Europa?
De första orostade bönorna som tog sig ut från araberna smugglades ut av en man som hette Baba Budan. Han är ärad av både muslimska och hinduiska historier för denna gärning och avbildas ofta med sju gröna kaffebönor fastspända på hans bröst. Han tog med dessa bönor till sitt hemland Indien där han planterade dem. Det är därifrån som de sägs ha spridits till Europa och Venedig år 1615 och blev snabbt populärt över hela kontinenten. Vissa människor reagerade på den nya drycken med misstänksamhet och kallade den för ”Satans bittra uppfinning”. De lokala prästerna fördömde kaffe men kontroversen blev så stor att påven Clement VIII fick ingripa. Han bestämde sig för att smaka drycken och fann den så tillfredställande att den fick ett påvligt godkännande.
Kaffet började som en lyxvara som endast de rika hade råd med, men kaffe spred sig snabbt i samhället. Caféer blev snabbt centrum för att umgås och kommunicera i de stora städerna i England, Österrike, Tyskland, Holland och Frankrike. Där kunde vem som helst komma in och köpa en kopp kaffe. Kaffe började ersätta den tidens vanliga frukostdrycker, öl och vin. De som istället för alkohol drack kaffe började dagen pigga och alerta, vilket också resulterade i ett bättre arbete under dagen.
Varför förbjöds kaffet i Sverige?
År 1685 importerades för första gången ett halvt kilo kaffe till Sverige. Två år senare såldes kaffe som medicin på Apoteken, det var väldigt dyrt och det var till en början endast förmögna människor som drack kaffe. Det var tack vare Kung Karl XII:s resor till Turkiet som vi svenskar på allvar fick upp ögonen för den svarta drycken. Han hade där blivit bjuden på väldigt mycket kaffe och älskade drycken, så han bestämde sig för att ta med en turkisk kaffekokare hem. Det var dock inte förrän på 1800-talet som kaffet började bli riktigt populärt i Sverige. Det var inte alla som uppskattade den stora importen av kaffe. Riksdagen blev oroliga att för mycket pengar skulle hamna i utlandet så de förbjöd kaffet under flera perioder mellan 1756–1823. Bönderna lyckades också förbjuda drycken några gånger eftersom den nästan konkurrerade ut handeln med brännvin. Förbudet varade inte mer än några enstaka år åt gången. Alla dess förbud gjorde att vi drack extra mycket kaffe när det väl blev tillåtet att dricka igen.
Resan över Atlanten
Efter att ha intagit Europa så tog sig kaffet slutligen över Atlanten till Amerika. I början av 1700-talet så bestämde sig Borgmästaren i Amsterdam för att ge Kung Louis XIV av Frankrike en kaffeplanta. Kungen beordrade att den skulle planteras i kungliga botaniska trädgården i Paris. År 1723 besökte Gabriel Mathieu Clieu Paris, han var kapten för den franska marinen och stationerad på Martinique som är ett franskt departement i Västindien. Kungen gav honom en planta som han tog med sig på en utmanande resa över Atlanten för att slutligen plantera den på Martinique. Det visade sig att ön hade perfekta odlingsförhållanden för kaffe och inom tre år så sprids kaffeplantager över hela Martinique, St. Dominique och Guadalupe. Denna planta sägs också vara ursprung till alla kaffeträd i hela Karibien, Syd- och Centralamerika!
I Nordamerika fick kaffet sitt stora genombrott år 1773 som en konsekvens av Boston Tea Party och den amerikanska revolutionen. En grupp patrioter smög sig ombord på engelska teskepp som låg i Bostons hamn för att dumpa allt te i havet, detta för att göra uppror mot den engelska skatten på te. Det ansågs efter det opatriotiskt att dricka britternas te och kaffe blev då ersättaren.
Sedan dess har USA varit den största importören av kaffe och detta har varit en ekonomisk stimulans för flera länder i hela Syd- och Centralamerika.
Kaffet i modern tid
När 1700-talet gick mot sitt slut så var kaffe en erkänd dryck i nästan hela världen, och tack vare teknikens utveckling så fortsatte framväxten av kaffe ända in i 1900-talet. År 1900 så uppfanns vakuumförpackningen av kaffe, vilket gjorde det möjligt att skicka kaffe över världens alla hörn utan att bönorna stelnade. Inom de kommande åren så uppfanns det koffeinfria kaffet, espressomaskinen och tekniken för att göra snabbkaffe patenterades. Mellan år 1920 och 1933 var alkohol förbjudet i USA, försäljningen av kaffe kom då till att explodera. Under andra världskriget så blev det stor brist på kaffe i Sverige eftersom importen nästan helt upphörde. Då infördes ransonering och under den värsta perioden kunde man bara köpa 13 gram kaffe per vecka. Försäljningen av kaffe blev också lidande när konsumtionen av läsk exploderade i USA under 1950-talet. Trenden höll i sig fram till 1971 när Starbucks slog upp portarna och började som en återförsäljare av rostade kaffebönor. 1982 anställdes Howard Schultz som marknadschef för Starbucks. Han försökte då övertyga ägarna om att börja sälja Espressodrinkar som han inspirerats av under sina resor till Milano. Där serverades Espresso i varje gathörn och det var en stor mötesplats. Ägarna vägrade att gå med på detta och efter ett par år hade han tröttnat och öppnade istället en egen kaffekedja vid namn Il Giornale. Efter två år med stor framgång köpte han upp Starbucks för 3,8 miljoner dollar. Han kunde då kombinera rostningstekniken från Starbucks med det italienska cafékonceptet. Han tog tillbaka namnet Starbucks och under hela 1990-talet öppnade Starbucks ett nytt café för varje dag. Kaffe blev trendigt igen och folk blev mer och mer intresserade av färskrostat kaffe. Kaffet ses idag som en frukostdryck, mycket på grund av den stimulerande effekt koffeinet har. Många hävdar att de inte är vakna förrän de fått sin första kopp kaffe för dagen. Idag konsumeras 400 miljarder koppar kaffe varje år.
Vill du lära dig mer om kaffe? Besök gärna denna sida, där du kan ta del av bland annat skillnaden på olika kaffebönor, vem som dricker mest kaffe i världen och mycket mer.