Röstsök är här för att stanna

Röstsök växer och blir allt vanligare i takt med att det sociala beteendet förändras. Det är nu mer accepterat att använda röstsök eftersom att vi inte skäms över att prata med våra telefoner i offentliga miljöer. Det är idag oftast en on-the-go metod för den som snabbare vill få lokal information och det förutspås en hög tillväxt som kommer att resultera i utökade användningsområden. Det är inte en fråga om röstsök kommer att komma. Röstsök är redan här och är dessutom här för att stanna. Så därför är det hög tid att se till att ditt företag är redo för det förändrade sökbeteendet. Det kan ni göra genom att optimera era hemsidor för röstsök och gå från SEO till VEO.

Vad är röstsök?

Röstsök, eller voice search som vi ofta säger, är enkelt sagt när vi säger vår sökning istället för att skriva den. En sökning sker på ett ögonblick, miljarder gånger om dagen, världen över. De vanligaste röstsökningarna görs genom Siri och OK Google. De är en tvåvägskommunikation med Google som med tiden lär sig hur du pratar och hur språket fungerar.

Röstsök inom digital marknadsföring är inte när vi använder rösten som en fjärrkontroll. Med det menas en konversationsinteraktion som när vi ringer ett samtal, sätter på timern, skickar meddelande och väljer musik.

När används röstsök?röstsök

Det vanligaste är att vi använder röstsök när vi är på språng. Frågorna vi ställer handlar oftast om något lokalt såsom adresser och öppettider. Inte nog med att vi inte behöver använda händerna när vi använder röstsök så går det även snabbare och vi får direkta svar. Personer med funktionsnedsättning har stor användning av röstsök.

I USA används redan röstsök i 25% av alla mobila sökningar, en siffra som tros dubblas de närmsta åren. Tittar vi på Japan och Kina så ligger de redan över hälften av alla sökningar.

Hur optimerar man för röstsök?

Först och främst måste sajten vara mobilvänlig. Vi måste även förstå hur frågorna ställs och hur Google ställer sig till frågeställningarna och utveckla innehållet därefter. Röstsökning innebär talspråk och liknar snarare frågor och resulterar därför i betydligt längre sökningar.

Några av nyckelfaktorerna är optimering för lokala sökningar och strukturerad data. Vi kan även anpassa innehållet genom att använda ett rikt språk med flera synonymer. FAQ-sidor är ett bra verktyg för att optimera för röstsök, när frågan ställs via röstsök kommer frågan att kopplas ihop med en relevant FAQ-sida.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =