Spotify Premium app får en stor makeover – hur funkar det?  

Bildresultat för spotify

 

När streamingtjänsten klev in i musikbranchen för ett decennium sedan förändrades hela musikindustrin för alla parter. Spotifys historia går hela vägen från Rågsved till Wall Street, idén lanserades den 7 oktober 2008 och erbjuder möjligheten att strömma musik online. Tio år efter lanseringen finns bolaget idag i 61 länder med 140 miljoner användare, varav 60 miljoner är betalande prenumeranter. Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon är ständigt ute efter nya förbättringar och nu har de ännu än gång satsat på att utveckla appen. 

 

Hur har appen förändrats?

Spotify har gett sin app en stor makeover, med fokus på att göra upplevelsen bättre för sina betalande abonnenter. Företaget har förenklat appens navigering genom att minska antalet knappar och har uppdaterat söksidan, som nu innehåller element som tidigare hittats i ”Bläddra”, som favoritgenrer eller musik för att matcha ett humör. Och det har också fått sin radiotjänst, med tillägg av nya och lättanvända Artist Radio-spellistor. Den mest omedelbara märkbara förändringen är appens navigering. Spotify har alltid känt sig lite rörigt med sina fem navigeringsknappar – Hem, Bläddra, Sök, Radio och Mitt bibliotek.

Den nya appen har hackat det här till bara tre knappar – Hem, Sök och Mitt bibliotek. Rekommendationer visas på hemsidan, efter uppdateringen, medan upptäckten drivs av Sök. På söksidan kan du söka efter artister, album och podcasts genom att skriva in frågor, som tidigare. Men sidan är också nu personlig, visar din egen ”Top Genres” under sökfältet – som R & B, Rock, Hip-Hop, Kids & Family – eller vad du än lyssnar på. Det här är till hjälp eftersom användarnas smak kan förändras över tiden, eller de kan dela sitt individuella Spotify-konto med andra (i stället för att välja en familjeplan), som kan förvanska deras rekommendationer.

 

 

 

Ny design, effektivisering och omkonstruktioner

”Bläddra” sektionen har flyttats till den här söksidan i omkonstruktioner och pekar på saker som topplistor, Spotifys programmerade spellistor, egna personliga spellistor, plus musik efter humör, genre, aktivitet och mer. Radiosektionen fick också en översyn. Med uppdateringen kan du söka efter en favoritartist eller en sång och börja omedelbart att lista till en av de helt nya Artist Radio-spellistorna. Dessa är personliga, oändliga strömmar baserade på din egen smak  och de uppdateras regelbundet för att vara friska, Spotify anteckningar. Denna senare egenskap verkar ta itu med en ny utmaning från Pandora, som tappade in i sitt musik genom att skapa dussintals personliga spellistor för sina användare.

Spotify effektiviserar dess radiostationer i personliga spellistor nu också. Istället för att be användare att tumma upp / ner sina val kommer det bara att skapa stationer som du vet att du kommer att tycka om, baserat på de data som den redan har. Dessa radiospellistor fungerar också offline, säger företaget.

Den uppdaterade appen för Premium-användare följer en ny design av appen för sina gratis kunder, tillkännagivna i april. Den här omformningen gjorde det lättare för gratis användare att komma åt över ett dussin spellistor med låtar på begäran, vilket också inkluderade möjligheten att hoppa över spår. Det minskade också antalet flikar i nedre navigeringen.

Premiumabonnenter ökar

I veckan rullade företaget också ut en ny Android Wear applikation. Dessutom startade tillverkaren Mighty en ny version av Spotify-spelaren, som i grunden är en iPod Shuffle-liknande enhet som fungerar med Spotify istället för Apple Music eller iTunes. Ändringarna i Spotify-appen kommer i en tid när företaget förlorar mark i Nordamerika till Apple. Pandora togs bara upp av Sirius XM för 3,5 miljarder dollar, vilket också skulle kunna leda till ökad konkurrens i USA.

Spotifys premiumabonnenter ökade till 83 miljoner under andra kvartalet 2018 och har 180 miljoner månatliga aktiva, inklusive fria kunder, som fortfarande står inför konkurrensen, vad gäller användarbasstorlek. Spotify säger att ny designen för Spotify Premium rullar ut till alla Premium-abonnenter på iOS och Android globalt från och med idag. Lyssnar du på Spotify? Jag gör!

 

Fil:Availability of Spotify in the World.svg

 

spotify’s users today worldwide 

 

Camilla G Joleh

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 − ett =